+31 6 29540828 info@cubica3.nl
      WTW-unit en fijnstof

      Dagelijks ademen wij gemiddeld 25.000 keer in en uit. De luchtkwaliteit heeft invloed op onze gezondheid en inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat fijnstof flinke problemen kan veroorzaken. Fijnstof komt in de lucht terecht door verbrandingsprocessen. Wanneer je in huis kookt of de open haard aan zet dan is de kans op fijnstof in de lucht dus hoger. Fijnstof is echter niet alleen afkomstig van verbrandingsprocessen, maar ook van natuurlijke processen. Houd jezelf en je familie gezond door te investeren in een WTW-unit en fijnstof vormt geen gevaar meer, in elk geval niet in huis! 

      Wat is een wtw-unit?

      In een notendop is een WTW unit een ventilatiesysteem waarmee vervuilde lucht uit de ruimte wordt verwijderd. De afgevoerde lucht wordt vervangen door schone lucht. Voordat de unit de koude buitenlucht naar binnen blaast, worden schadelijke deeltjes uit de lucht verwijderd met hulp van een effectieve filter.

      De buitenlucht wordt bovendien verwarmd tot de gewenste binnentemperatuur, zodat de temperatuur in de ruimte comfortabel blijft en je geen last hebt van tocht. Een WTW-unit haalt fijnstof op een effectieve manier uit de lucht én je hoeft minder te stoken omdat de koude lucht word opgewarmd voordat de lucht de ruimte in wordt geblazen.

      Maar wat doet dat fijnstof eigenlijk met je lichaam, en waarom is het belangrijk om fijnstof in de binnenlucht te verminderen?

      Bekijk hier als je een WTW installatie wilt laten aanleggen.

      De gevaren van fijnstof in de lucht

      Je ziet het niet, maar fijnstof is wel degelijk aanwezig. Fijnstof is kleiner dan 0,001 centimeter en valt daarom niet op. Hoe kleiner het fijnstof, hoe groter de schade kan zijn als je het inademt. Woon je in de buurt van fabrieken, Schiphol of langs een drukke weg? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met ultrafijnstof, herkenbaar als roet. Adem je hoge concentraties fijnstof in, dan is het mogelijk dat je gezondheidsklachten ontwikkeld.

      •  droge ogen;
      • hoesten;
      • een droge keel;
      • kortademigheid;
      • verminderde longfunctie;
      • hoofdpijn;
      • misselijkheid;
      • duizeligheid.

      Heb je onderliggende aandoeningen, zoals bronchitis of astma, dan kan fijnstof de klachten verergeren. Mensen die in de buurt wonen van plekken waar roet of smog veel in de lucht hangt, hebben een grotere kans op bloed- en vaatziekten. Het ultrafijnstof dat via de longen binnendringt is klein genoeg om in de bloedbaan terecht te komen. Vanuit de bloedbaan kan het fijnstof overal komen, en dat brengt op de lange termijn problemen met zich mee.

       

      WTW-unit en fijnstof (1)

      Fijnstofnormen moeten strenger

      Per jaar gaan er gemiddeld 12.000 mensen dood aan luchtvervuiling. Dat valt flink tegen, omdat Nederland op gebied van milieu aan bijna alle normen voldoet. Toch laat onderzoek van Milieudefensie zien dat de huidige normen voor luchtkwaliteit veel strenger moeten. Sommige concentraties fijnstof en stikstofdioxide die geaccepteerd worden, veroorzaken gezondheidsrisico’s die honderden tot tienduizenden keren hoger zijn dan risico’s van andere stoffen die gevaarlijk zijn voor de algemene gezondheid. In feite zijn de huidige normen dus niet voldoende om mensen effectief te beschermen tegen de risico’s van fijnstof, smog en ultrafijnstof. Alle reden om ervoor te zorgen dat het fijnstof in huis beperkt wordt, zodat je de risico’s in huis zo laag mogelijk houdt. Hoe je dat doet? Met de installatie van een WTW unit!  

      WTW-unit en fijnstof 

       Een WTW-unit haalt niet alleen het fijnstof uit de lucht. Voordat de koude buitenlucht naar binnen wordt geblazen, filtert het systeem ook andere schadelijke stoffen uit de lucht. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën en virussen, maar ook aan schimmels en pollen. Omdat de filters in een WTW-unit van alles tegenhouden, is het belangrijk om ze regelmatig te controleren en te vervangen. Controleer de filters om de 3 maanden. Zien ze er zwart uit? Vervang de filters dan direct. Als dit niet het geval is dan is het voldoende om de filters 2 keer per jaar te vervangen, om ervoor te zorgen dat ze hun werk goed kunnen blijven doen. 

      De juiste WTW-unit kiezen met professioneel advies

      Het is een uitdaging om de juiste WTW-unit te kiezen, omdat je rekening moet houden met verschillende factoren. Als de unit niet genoeg vermogen heeft, dan is de werking niet optimaal. Met een te sterke unit verbruik je onnodig energie. Geen zorgen, want bij Cubica3 geven wij professioneel advies zodat het maken van de juiste keus eenvoudiger is voor jou. Reken op onze expertise en ervaring en neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze producten en diensten. Wij leggen je graag uit hoe je de juiste WTW-unit kiest, wat het kost om de unit te laten installeren én hoe het zit met de aftercare na installatie van een WTW-unit. 

       

      Pin It on Pinterest

      Share This