+31 6 29540828 info@cubica3.nl
   gemiddeld verbruik mechanische ventilatie

   Ventilatie is BELANGRIJK VOOR EEN GEZOND BINNENKLIMAAT.  Je kunt ervoor kiezen om natuurlijk te ventileren. maar als je het hele jaar door zeker wilt zijn dat er schone lucht in de woning is dan is het verstandig om ook mechanische ventilatie te gebruiken. Wat het gemiddeld verbruik van mechanische ventilatie en de bijbehorende kosten zijn? Je leest het in dit artikel. 

   gemiddeld verbruik van mechanische luchtventilatie

   Allereerst is het verschil in mechanische ventilatie en een WTW-unit belangrijk om te begrijpen. Met een WTW-unit wordt koude buitenlucht verwarmt voordat de lucht een ruimte binnenkomt. We hebben het in dit artikel over mechanische ventilatie. In nieuwbouw woningen vind je over het algemeen een WTW-unit. Voor alle woningen ouder dan  5 jaar geldt vaak dat er is gekozen voor mechanische ventilatie. 

   Mechanische ventilatiesystemen maken gebruik van een wisselstroommotor of een gelijkstroom motor. ALS JE EEN MECHANISCH VENTILATIESYSTEEM HEBT DAT GEBRUIK MAAKT VAN EEN WISSELSTROOMMMOTOR DAN VERBRUIKT DE VENTILATIE GEMIDDELD 20 WATT STROOM per uur. Dit geld voor de eerste en laagste stand die je kunt gebruiken als je niet thuis bent. Zet je de ventilatie op de tweede of derde stand dan verbruikt het apparaat gemiddeld 70 tot 100 watt per uur. Omdat je de ventilatie altijd aan laat staan en enkel de stroom afsluit bij een noodalarm, kunnen de kosten in vergelijking met gelijkstroomventilatoren of WTW-units flink oplopen.  

   Gelijkstroomventilatie als zuinige oplossing

   Je kunt je voorstellen dat ventilatietechniek in de laatste jaren flink is verbeterd op gebied van stroomgebruik, natuurlijkvriendelijkheid, gebruiksgemak en ga zo maar door. Gelijkstroomventilatoren verbruiken in vergelijking met wisselstroomventilatoren veel minder energie. 

    Je mag met gelijkstroomventilatie uitgaan van een gemiddeld verbruik van 3 watt per uur op de laagste stand. in de hogere standen verbruikt gelijkstroomventilatie zo’n 50% minder dan wisselstroomventilatie. Je kunt in deze standen dus ongeveer rekenen op een verbruik van 35 tot 50 watt per uur. Door te investeren in een goed mechanisch ventilatiesysteem win je ook een hoop terug. De luchtkwaliteit wordt namelijk vele malen beter wat positieve gezondheidsgevolgen heeft voor het hele gezin. Al met al kun je dus profiteren van een goed ventilatiesysteem zonder maandelijkse kosten te ver omhoog te drijven. 

   Gemiddeld verbruik mechanische ventilatie: extra kosten per jaar

   Hoe hoog de daadwerkelijke extra energiekosten zijn van een mechanisch ventilatiesysteem is bijna niet te bepalen. Als je bijvoorbeeld bijna nooit thuis bent dan zal je vrijwel geen verschil merken. Ventileer je regelmatig op de tweede of hoogste stand, dan kun je volgens bespaarenergie.nl rekening houden met zo’n €70,- aan extra kosten per jaar.

   Installatie en onderhoud van een mechanisch ventilatiesysteem

   De installatie van een mechanisch ventilatiesysteem kun je in verband met het aanleggen van een kanalensysteem, het beste een professioneel bedrijf inhuren. Voor de levering, plaatsing en Om het systeem vervolgens goed te onderhouden kun je terecht bij cubica3. Wil je graag dat alles in één keer goed geregeld is en duidelijk wordt gecommuniceerd? Neem nu contact met ons op om te bespreken hoe wij jou kunnen helpen met de installatie of het onderhoud van jouw mechanische ventilatiesysteem.

   gemiddeld verbruik mechanische ventilatie verbruik

   Pin It on Pinterest

   Share This