Heb je een ventilatiesysteem in huis? Dan is regelmatig onderhoud belangrijk om ervoor te zorgen dat de unit zijn werk goed blijft doen. Als je de unit niet zelf hebt laten installeren, dan kan het soms een uitdaging zijn om erachter te komen welk ventilatiesysteem je in huis hebt. In dit artikel geven wij antwoord op de vraag “welk ventilatiesysteem heb ik?” door je tips te geven waarmee je snel en eenvoudig kunt achterhalen wat voor soort ventilatiesysteem er in jouw woning geïnstalleerd is.

Welk ventilatiesysteem heb ik?
Om erachter te komen welk ventilatiesysteem er is geïnstalleerd in jouw woning, kijk je naar 3 belangrijke indicatoren: de grootte van de box, aanwezige filters en de ventielen. Op basis hiervan kun je vaak al snel achterhalen wat voor ventilatiesysteem je hebt. Afhankelijk van welk ventilatiesysteem je hebt, kun je het gepaste onderhoud inplannen. Door ventilatiesystemen periodiek te onderhouden zorg je er niet alleen voor dat de unit beter zijn werk blijft doen, maar voorkom je ook gezondheidsrisico’s en verlaag je het risico op brand in de kanalen van het ventilatiesysteem. Alle reden om de unit goed te laten onderhouden, maar dan moet je wel weten wat voor soort ventilatiesysteem je hebt!
Mechanische ventilatie-unit (MV-unit)
Een mechanische ventilatie-unit bevind zich meestal in de buurt van de CV ketel. MV-units zijn klein en meestal vierkant. Ze hebben vaak geen groter formaat dan een standaard magnetron. Mechanische ventilatie-units maken vaak gebruik van een rooster in de keuken, de badkamer en het toilet. Hier zit meestal geen filter in, omdat de mechanische ventilatie-unit alleen lucht opzuigt. In ronde roosters vind je vaak wel een klein filter dat grote stofdelen tegenhoud. Dit zorgt ervoor dat de stofdeeltjes niet neerdalen in de leidingen, waardoor de brandveiligheid gewaarborgd wordt.
Warmteterugwinunit (WTW-unit)
Een warmteterugwinunit, of WTW-unit, is allereerst een stuk groter dan de mechanische ventilatie-unit. Deze unit heeft ongeveer de grootte van de gemiddelde wasmachine of droger. Als je een WTW-unit in huis hebt dan kun je roosters op verschillende plekken in de woning vinden. Niet alleen in de woonkamer, keuken en badkamer maar ook in andere ruimtes in de woning. Op die manier is het mogelijk om alle ruimtes in de woning te verwarmen met behulp van de WTW-unit. Heeft u filters in de roosters die het volledige rooster bedekken, dan gaat het bijna 100% zeker om een WTW-unit. De filters zorgen er namelijk voor dat schadelijke stoffen van buitenaf worden gefilterd voordat de verwarmde lucht in de ruimte wordt geblazen. Benieuwd naar wat de voordelen van een WTW-unit nog meer zijn? Lees hier verder!
Mechanische ventilatie laten installeren?
Heb je nog geen mechanisch ventilatiesysteem in huis, maar heb je wel last van stof, schimmel of vocht op de ramen? Dan kan het lonen om te investeren in mechanische ventilatie. Deze systemen bieden namelijk de mogelijkheid om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren, zonder dat de temperatuur onaangenaam wordt omdat je de deuren en ramen tegen elkaar openzet. Benieuwd wat jij met een mechanisch ventilatiesysteem kunt besparen? Neem nu contact met ons op voor meer informatie!