+31 6 29540828 info@cubica3.nl

      Als er over fijnstof gesproken wordt, dan wordt daarmee bedoelt: alle stofdeeltjes die in de lucht hangen. Het is dus eigenlijk een verzamelnaam en bestaat onder andere uit: uitlaatgassen, smog, koolmonoxide, fabrieksuitstoot, houtkachels en dampen van schoonmaakmiddelen. Deze stoffen kunnen apart of samen zeer schadelijk voor de gezondheid zijn. Fijnstof is niet met het blote oog te zien, maar kan dus wel gevaarlijk zijn.

       

      Waaruit ontstaat fijnstof?

      Een groot deel van fijnstof ontstaat door stoffen die door de mens zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld roet, gassen of as. Roet wordt natuurlijk veroorzaakt door vliegtuigen, maar ook door auto’s. Tegenwoordig is een roetfilter verplicht en gelden er allerlei strenge regels voor auto’s, waardoor deze uitstoot geleidelijk aan minder wordt. Ook is er fijnstof te vinden in je eigen woning of op kantoor, denk bijvoorbeeld aan verf, schoonmaakmiddelen en inkt voor de printer.

      Fijnstof veroorzaakt weer smog, dat je vaak tegenkomt wanneer het windstil is. Er hangt dan een soort grijze waas boven de stad, wat beter vermeden kan worden. Smog bestaat voornamelijk uit fijnstof en daarnaast uit nog allerlei andere stoffen. Normaal gesproken is fijnstof dus niet te zien met het blote oog, maar wanneer het windstil is kun je de daardoor ontstane smog dus wel zien. Wanneer de luchtkwaliteit slechter wordt, zal er een smogalarm afgaan via het Rijksinstituut voor Volksgezondheid.

       

      Smog fijnstof

      Wat doet fijnstof met je gezondheid?

      Wanneer er vaak sprake is van een schadelijke lucht, kan het zijn dat je steeds meer klachten ervaart zoals bijvoorbeeld kortademigheid, hoesten, hoofdpijn en irritaties aan de ogen. Ook al lijkt dit in eerste instantie misschien niet heel ernstig, toch kan het op den duur leiden tot ernstige gevolgen voor je gezondheid. Wanneer je voor een lange tijd wordt blootgesteld aan fijnstof, dan kun je namelijk last krijgen van blijvende gezondheidsklachten. Een aantal voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld: longziekten (o.a. COPD of astma), hartklachten of kanker.

       

      Wat kun je doen tegen fijnstof?

      Zoals je ziet is het dus ontzettend belangrijk om fijnstof zo veel mogelijk te vermijden of te voorkomen. Wanneer er bijvoorbeeld een smogalarm afgaat, dan is het logisch dat je binnen blijft, maar wat kun je doen als je niet weet dat jouw omgeving schadelijk is? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat fijnstof iets is dat niet voorkomen kan worden. Het is er gewoon. Natuurlijk kun je er wel van alles aan doen om het uit je woning te houden en om te zorgen dat de ruimte waar je vaak in verblijft wel voorzien is van een schone lucht.

       

      Maak bijvoorbeeld gebruik van een ventilatiesysteem om alle schadelijke stoffen af te voeren en probeer door middel van de volgende manieren de lucht in jouw omgeving zo schoon mogelijk te houden:

      • Zet veel luchtzuiverende planten neer. Het werkt niet alleen goed, maar het zorgt er ook nog eens voor dat het huis er gezellig uitziet. Kies bijvoorbeeld voor: een bamboeplant of een lepelplant.
      • Voorkom te veel vocht en dus schimmel in huis, lees ook: het effect van schimmel op je gezondheid.
      • Zorg ervoor dat jouw CV ketel of geiser goed onderhouden zijn, zodat er niet ongemerkt fijnstof vrijkomt door slecht onderhoud.
      • Zorg er ook voor dat filters van bijvoorbeeld de afzuigkap of de airco regelmatig vervangen worden.
      • Maak gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen.

      Is alle fijnstof gevaarlijk?

      Het antwoord hierop is: nee. Er zijn ook grotere deeltjes bekend, die toch onder fijnstof vallen en die in principe niet gevaarlijk zijn. Dit komt omdat we die enkel oppervlakkig inademen. Meestal moet je daardoor hoesten en ben je ze dan direct weer kwijt. Ook zeezout valt onder fijnstof en is één van die dingen die niet gevaarlijk zijn voor de mens. We kunnen het gewoon inademen zonder dat daar gevolgen aan vastzitten. Zeezout wordt wel gevaarlijk wanneer het vermengd raakt met het vocht dat in de lucht hangt in combinatie met vuil. Wanneer we dat mengsel inademen, kan het namelijk wel schadelijk zijn voor de gezondheid.

       

      Fijnstof is dus op zich niet altijd gevaarlijk, omdat het in principe gewoon alle stofdeeltjes in de lucht betreft. Vaak gaat het om de combinatie van stoffen dat het een gevaar voor onze gezondheid maakt. Gelukkig wordt er sinds een tijdje streng gecontroleerd in Nederland op bijvoorbeeld auto’s, maar ook veehouderijen, vliegvelden en de industrie. Wanneer we met z’n allen proberen zo min mogelijk schadelijke stoffen te produceren, dan kunnen we fijnstof misschien in de toekomst ooit verminderen. Tot die tijd kun je dus onze tips opvolgen en natuurlijk gebruik maken van een goed werkend installatiesysteem.

      Wil jij voortaan profiteren van een schone luchtkwaliteit? Neem dan gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw woning of pand te bespreken! Onze expert staat graag voor je klaar.

      Pin It on Pinterest

      Share This