+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Wanneer je last hebt van vochtproblemen kan er schimmel ontstaan en dat is iets dat je absoluut wilt voorkomen. Schimmel is zeer schadelijk voor je gezondheid en kan op de lange termijn zelfs zorgen voor chronische klachten. Bekijk snel hoe je vocht en schimmel kunt voorkomen en wat je kunt doen om jouw woning schoon en schimmelvrij te houden!

   Hoe ontstaat schimmel?

   Schimmel ontstaat door een te veel aan vocht. Het komt dan ook vaak voor in badkamers, maar kan voorkomen in iedere ruimte van het huis. Wanneer er sprake is van teveel vocht en je beschikt niet over een goed ventilatiesysteem, dan kan dat vocht nergens naartoe. Het trekt dan in de muren en in het plafond, waardoor schimmel ontstaat. Oudere woningen hebben meestal last van vochtproblemen, maar het kan ook voorkomen in modernere woningen.

   Het ontstaat niet alleen door slecht geïsoleerde woningen, maar we creëren zelf ook veel condens gedurende de dag. Denk bijvoorbeeld aan vocht dat ontstaat tijdens het koken, douchen, het drogen van de was en simpelweg onze ademhaling. Wanneer de badkamer niet goed geïsoleerd wordt of de afzuigkap in de keuken niet goed werkt, trekt het vocht naar de muren en naar het plafond. Je kunt dit herkennen aan de zwarte schimmel die je daar dan in de loop der tijd aantreft. In vochtige en warme ruimtes kan schimmelvorming nog sneller ontstaan, aangezien schimmels vaak ontstaan in een broeierige omgeving.

    

   Het effect van schimmel op je gezondheid

   Welk effect heeft schimmel op je gezondheid?

   Vooral kleine kinderen zijn er de dupe van wanneer zij vaak in contact komen met ruimtes waar schimmels te vinden zijn. Vaak ontwikkelen deze kinderen longproblemen zoals bronchitis, luchtweginfecties en ook kan het astma verergeren. Ook huidirritaties komen vaak voor bij kinderen. Je kunt je dus voorstellen dat wanneer je elke dag met deze ongezonde omgeving in aanraking komt, dat absoluut niet bevorderlijk is voor je gezondheid.

   Uiteraard kunnen ook volwassenen gezondheidsklachten ontwikkelen. Heb je bijvoorbeeld last van chronische verkoudheid? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met vochtige ruimtes waar (verborgen) schimmels zich bevinden. Een schone omgeving is dus zeer belangrijk voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je kinderen. Daarom is het ook zo van belang om schimmelvorming te voorkomen of het probleem aan te pakken zodra het begint.

    

   Hoe kun je schimmels in huis voorkomen?

   Om schimmel te voorkomen is het belangrijk om een goede luchtvochtigheid te creëren. Door middel van een hygrometer kun je de luchtvochtigheid testen. Hygrometers zijn klein en kun je gemakkelijk plaatsen in de woonkamer. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Om de luchtvochtigheid op peil te houden, kun je het volgende doen:

   • Zorg dat je zelf geen of zo min mogelijk vocht in huis creëert. Maak gebruik van een goede afzuigkap of kook lekker buiten in de zomer. Ook is een goed geïsoleerde badkamer zeer belangrijk. Sluit de badkamerdeur altijd tijdens het douchen en zorg dat het vocht afgevoerd wordt.
   • Kies jij ervoor om je was te drogen door het op te hangen? Doe dit dan in een aparte ruimte en niet in de woonkamer of slaapkamer. Bij mooi weer hang je de was natuurlijk buiten op.
   • Ventileer voldoende. Af en toe een raam open zetten zorgt voor frisse lucht, maar is niet voldoende om het huis te ventileren. Wanneer het koud is of regent zal het raam snel weer gesloten worden. Een goed ventilatiesysteem is daarom een perfecte oplossing.
   • Vermijd tapijt, behang en gordijnen in vochtige ruimtes. Ze absorberen sneller vocht en zijn erg gevoelig voor schimmel.

   Het effect van schimmel op je gezondheid

   Wat kun je doen tegen schimmel dat al aanwezig is?

   Naast het feit dat schimmel dus slecht is voor de gezondheid, kan het ook behoorlijk stinken. Het ziet er natuurlijk ook gewoon lelijk en vies uit, je wilt er dus zo snel mogelijk vanaf. Het belangrijkste is dat je eerst de oorzaak aan gaat pakken. Wanneer je dus ergens schimmel hebt geconstateerd is het belangrijk dat je bovenstaande tips direct gaat toepassen. Daarna kun je gaan beginnen met het verwijderen van de schimmel indien dat mogelijk is.

   Een belangrijke tip daarbij is: zorg dat je de schimmel niet alleen maskeert, maar dat je het echt verwijdert. Eroverheen schilderen is dus niet verstandig, op die manier sluit je het vocht in en wordt het alleen maar erger. Er zijn een aantal manieren om schimmel te verwijderen, namelijk:

   • Anti-schimmelreiniger. Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing, aangezien het op sommige plekken beter niet gebruikt kan worden. Kijk dus goed waar je het wel op kan gebruiken en volg de instructies zorgvuldig op. Maak hierbij gebruik van handschoenen en/of een mondkapje tegen de dampen en deeltjes die er mogelijk vrijkomen.

   Vergeet het gedeelte om de vlek heen ook niet, schimmel verspreidt zich namelijk snel en de nieuwe schimmel is minder goed zichtbaar.

   • Soda. De meest milieuvriendelijke oplossing als het aankomt op het verwijderen van schimmel. Los wat soda op in water en schrob daarna met een borstel over de schimmel. Ook hier geldt dat je het beste gebruik kunt maken van bescherming.
   • Een expert inschakelen. Is het oppervlak van de schimmel te groot of lukt het niet om het zelf te doen? Dan kun je het beste een specialist inschakelen. Zij zullen ervoor zorgen dat de schimmel professioneel verwijderd wordt, zodat je daarna met een gerust hart weer in een schone omgeving kunt verblijven.

   Nadat de schimmel verwijderd is, kun je het uiteraard weer opnieuw verven. Zorg er wel voor dat je er zeker van bent dat de muur of het plafond niet meer vochtig is voordat je het verft. Als dat namelijk niet zo is, dan kan de schimmel weer terugkeren. Ook als je geen voorzorgsmaatregelen hebt getroffen om nieuwe schimmel te voorkomen, zal de schimmel binnen no time weer terugkeren. Weet je niet zeker of je last hebt van schimmel of wat je ertegen kunt doen? Dan is het sowieso altijd een goed idee om een expert in te schakelen.

   Wil jij voortaan profiteren van een schone luchtkwaliteit? Neem dan gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw woning of pand te bespreken! Onze expert staat graag voor je klaar.

   Pin It on Pinterest

   Share This