+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   De kans is groot dat je misschien nog nooit hebt stilgestaan bij de mogelijkheden als het om ventileren gaat. Veel mensen zijn daar helemaal niet mee bezig of hebben geen idee waarom zoiets belangrijk is. Ervaar je dan ineens klachten zoals schimmel, gezondheidsklachten of iets anders? Dan kan het zijn dat je je ineens gaat afvragen wat mechanische ventilatie nou eigenlijk precies is en hoe het werkt. Ook kan het zijn dat je een nieuwbouwwoning koopt en dat je erachter komt dat er een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is. In dit artikel vind je alles over zo’n systeem en zijn werking.

   Waarom is goed ventileren belangrijk?

   Het is niet voor niets dat veel nieuwbouwwoningen beschikken over een mechanisch ventilatiesysteem. Zonder dat je het weet kun je namelijk leven in een vervuilde omgeving. De lucht die je dagelijks inademt kan bestaan uit schadelijke stoffen en fijnstof. Hierdoor kun je weer gezondheidsklachten krijgen, zoals chronische verkoudheid, hoofdpijn en irritaties aan de ogen. Wil je alles weten over de gevolgen voor je gezondheid? Lees dan: waarom is goede ventilatie belangrijk?

   Ook is goede ventilatie belangrijk voor het afvoeren van vocht. Als vocht niet juist wordt afgevoerd, zal het in de muren en plafonds trekken. Dat leidt dan weer tot schimmel en ook dat is slecht voor de gezondheid. Wanneer schimmel eenmaal is ontstaan, is het ook niet zomaar weer weg. Het proberen te voorkomen van schimmel en een slechte of vochtige lucht is daarom ook zo belangrijk. Een goed mechanisch ventilatiesysteem laten installeren is altijd de beste oplossing om dit te bereiken.

   Wat is een mechanisch ventilatiesysteem precies?

   Er zijn verschillende manieren van mechanisch ventileren, maar we hebben het hier over de algemene ventilatie. Daarnaast heb je ook nog mechanische ventilatie die zowel binnenlucht afvoert als buitenlucht aanvoert. De hoeveelheid aangevoerde lucht is hierbij volledig in balans met de hoeveelheid afgevoerde lucht. Dit heet dan ook niet voor niets: balansventilatie. Bij de gewone mechanische ventilatie wordt zuurstof aangevoerd, vuile lucht afgevoerd en vocht afgevoerd.

   Omdat de huizen een stuk beter geïsoleerd zijn dan vroeger, is het klimaat in woningen erg veranderd. De isolatie is uiteraard prettig om zowel de winter als de warme zomers door te komen, maar absoluut niet geschikt voor het creëren van een schone lucht in huis. Dat is dan ook de reden dat ventilatiesystemen onmisbaar zijn geworden in deze moderne tijd. Een mechanisch ventilatiesysteem is dus een systeem dat zorgt voor schone, frisse lucht in een woning, gebouw of bedrijf. Ook zorgt het er dus voor dat de vuile lucht en vocht kan worden afgevoerd.

   hoe werkt een mechanisch ventilatiesysteem

   Hoe werkt het eigenlijk?

   Een mechanisch ventilatiesysteem bestaat uit een ventilatiebox, luchtroosters en ventilatiekanalen. De ventilatiebox zuigt vuile lucht af, waardoor er onderdruk ontstaat. Via de luchtroosters komt er op deze manier dan weer schone lucht naar binnen. Via een schakelaar kun je kiezen op welke stand de vuile lucht afgezogen wordt. Denk bijvoorbeeld aan afzuiging in de badkamer en in de keuken. De ventilatiebox wordt meestal ergens opgehangen waar je er makkelijk bij kan, zoals bijvoorbeeld op zolder. Het is belangrijk dat hij juist geplaatst wordt en dat hij zicht in een aparte ruimte bevindt, bijvoorbeeld in een kast.

   De ventilatieroosters voor de aanvoer van schone lucht bevinden zich in de gevel. Als deze zorgen voor overlast van bijvoorbeeld geluiden buiten de woning, kunnen er eventueel geluiddempers worden aangebracht. De afzuigingen bevinden zich meestal in elke aparte ruimt in de woning, maar vooral in de keuken, badkamer, toilet en een wasruimte. Bij nieuwbouwwoningen is het van belang dat het mechanisch ventilatiesysteem altijd aan staat. Vanwege de goede isolatie waarin geen kieren of spleten meer in de woning aanwezig zijn, is het erg belangrijk dat de lucht ververst blijft worden.

   Nu weet je in ieder geval hoe belangrijk het is om te beschikken over goede ventilatie. Vooral als je dus een woning hebt gekocht dat net nieuw is, is het extra belangrijk om je te verdiepen in een goed mechanisch ventilatiesysteem.

   Pin It on Pinterest

   Share This