+31 6 29540828 info@cubica3.nl
      Als je gebruik maakt van een ventilatiesysteem in je woning of in een gebouw en er breekt brand uit, wat kun je dan het beste doen? Dat is een vraag die wij vaak te horen krijgen en natuurlijk is dat best begrijpelijk. Moet de ventilatie bijvoorbeeld worden uitgeschakeld en moet hiervoor een plan aanwezig zijn? Deze antwoorden en meer vragen over ventilatie tijdens brand, vind je in dit artikel.

      Moet je het ventilatiesysteem uitschakelen als er brand is?

      Het is algemeen bekend dat ramen en deuren zo snel mogelijk gesloten moet worden als er brand is uitgebroken. Voor zover dat mogelijk is natuurlijk, want niemand moet zichzelf in gevaar brengen. Dat geldt dus ook voor het ventilatiesysteem tijdens brand, zodat er geen lucht meer naar binnen kan komen en ook niet naar buiten kan gaan. Gaat het om brand in een woning, dan is het vaak nog moeilijker om dit uit te schakelen, omdat je op dat moment wel andere dingen aan je hoofd hebt. Voor particulieren geldt dan ook dat het niet verplicht is om het ventilatiesysteem uit te schakelen tijdens brand.

      Voor bedrijven gelden er iets andere regels. Het uitschakelen van het ventilatiesysteem moet hierbij namelijk worden vastgelegd in een bedrijfsnoodplan. Dit komt voornamelijk omdat het belangrijk is om rookverspreiding en verspreiding van giftige stoffen naar de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig kan het uitschakelen van een mechanisch ventilatiesysteem tegenwoordig ook op afstand gedaan worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat er een kastje op het systeem aangesloten zit, dat in verbinding staat met de meldkamer. De meldkamer kan dan reageren door middel van een druk op de knop waarmee het systeem direct wordt uitgeschakeld.

      Ventilatiesysteem tijdens brand

      Wat als er brand in de omgeving is?

      In dat geval is het belangrijk om rook en giftige stoffen zoveel mogelijk uit je eigen woning te houden. Het kan gaan om een brand in een andere woning of in een groot bedrijfspand. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je alle ramen en deuren sluit en dat je je ventilatiesysteem tijdelijk uitschakelt. Zeker wanneer je een melding op je telefoon krijgt over de ernst van deze brand, is het zeer belangrijk om direct te handelen. Wanneer je niet thuis bent en je ramen stonden bijvoorbeeld open, dan is het daarna weer belangrijk om goed te ventileren. Echter kan dat pas gedaan worden als de situatie onder controle is. Gaat het om een groot bedrijfspand met giftige stoffen? Dan word je hier meestal van op de hoogte gehouden via een berichtje op je mobiele telefoon.

      Lees ook: de gevolgen van een ongezonde lucht.

      Of je je dus echt zorgen moet maken over het ventilatiesysteem tijdens een brand, hangt af van de situatie. Gaat het om een brand in je woning, dan is nog altijd het advies om jezelf en je gezin zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Gaat het dus om een bedrijfspand, dan is het belangrijk om hiervoor een plan gereed te hebben. Ook hiervoor geldt uiteraard dat je jezelf, je personeel en alle aanwezigen zo snel mogelijk in veiligheid moet brengen. Ook is het uiteraard van belang om zo snel mogelijk 112 te bellen.

      Wil jij voortaan profiteren van een schone luchtkwaliteit? Neem dan gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw woning of pand te bespreken! Onze expert staat graag voor je klaar.

      Pin It on Pinterest

      Share This