Wanneer je een ventilatiesysteem hebt laten installeren, wil je er natuurlijk optimaal gebruik van maken. Het is dan ook belangrijk dat de ventilatie lang mee gaat, omdat het een investering is voor langere tijd. Ook kan het zijn dat je momenteel al over een mechanische ventilatie beschikt. Wanneer deze ouder is dan 15 jaar, kan het hoog tijd zijn om deze te laten vervangen. Lees hier daarom alles over het onderhoud, de reiniging en het schoonmaken van je ventilatie systeem.
Kan ik de reiniging, het schoonmaken en het onderhoud van mijn ventilatie systeem zelf doen?
Er zijn bepaalde delen van de mechanische ventilatie die door jezelf gereinigd kunnen worden. Toch zouden we altijd aanraden om het te laten doen door een professional. De reiniging of het schoonmaken van je ventilatie vereist namelijk toch wel enige kennis en op deze manier weet je ook dat het meteen goed gebeurt. Wanneer een ventilatiesysteem zijn werk goed doet, zal er op den duur veel stof en vuil inkomen. Als je dit niet goed reinigt, zal het de levensduur van je mechanische ventilatie sterk verminderen. Ook bestaat er de kans op beschadiging wanneer je zelf je ventilatiesysteem reinigt. Professionele hulp inroepen bij het onderhoud van je ventilatie is zo gek nog niet.
Om alles van binnen goed te reinigen moet het systeem uit elkaar gehaald worden. Doe je dit zelf, dan is de kans groot dat je hem daarna niet meer in elkaar krijgt of dat er iets fout gaat. Ook kan het zo zijn dat je ergens toch niet bij kunt of dat je niet weet hoe je de filters moet vervangen. In dat geval moet je alsnog de monteur bellen en heb je dus werk voor niets gedaan. Is jouw ventilator dus aan een reinigingsbeurt toe? Bel dan de expert of sluit direct een onderhoudspakket af bij jouw ventilatiesysteem.
Waarom moet ik mijn oude ventilatiesysteem laten vervangen?
Een mechanische ventilatie gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee. Als je een ventilatiesysteem dus al een tijdje in je bezet hebt, dan kan hij enige mankementen gaan vertonen. Zo zal hij steeds meer energie gaan gebruiken en ook zul je merken dat hij steeds meer herrie maakt. Een goede ventilatie moet natuurlijk gewoon goed werken, zo stil mogelijk zijn en weinig energie verbruiken. Ook de werking zal na die tijd een stuk minder zijn, waardoor je mogelijk gezondheidsklachten gaat krijgen. Een goed werkend ventilatiesysteem is cruciaal voor een gezonde lucht in huis. Wanneer hij verouderd is en niet meer goed werkt, wordt deze werking dus verminderd.
De voordelen van het vervangen van jouw oude mechanische ventilatie zijn dus duidelijk!
- Bespaar energie
- Profiteer weer van een optimale gezonde lucht
- Voorkom schimmel
- Geniet van een stil ventilatiesysteem
Waarom is onderhoud van mijn ventilatie zo belangrijk?
Zoals je dus al hebt kunnen lezen, is het erg belangrijk om jouw ventilatiesysteem goed te laten onderhouden. Tijdens dit onderhoud van je ventilatie zullen onder andere:
- filters worden vervangen indien nodig
- de afzuigcapaciteit wordt opgemeten
- luchtkanalen worden gereinigd.
- de ventielen worden afgesteld en gereinigd
Het is erg belangrijk dat de ventielen daarna weer op precies dezelfde manier teruggeplaatst worden. Daarom is het ook niet iets dat je even snel zelf zou kunnen doen. Voor zowel het reinigen van de installatie als het onderhoud is het dus belangrijk om een vakman in te schakelen. Wordt de installatie niet goed onderhouden, dan gaat hij dus veel minder lang mee en zal hij minder goed werken.
Mijn mechanische ventilatie maakt herrie, wat nu?
Als je ventilatiesysteem een hoop herrie maakt, kan dit door diverse factoren komen. Ten eerste kan het natuurlijk zo zijn dat je systeem oud is en dus vervangen moet worden. Maar het kan ook zo zijn dat er iets anders aan de hand is. Denk bijvoorbeeld aan het niet schoonmaken of een slechte reiniging van het ventilatie systeem, waardoor stof zich gaat ophopen. Hierdoor kan onbalans veroorzaakt worden. Ook kan er iets met de lagers aan de hand zijn, deze kunnen bijvoorbeeld defect of versleten zijn. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat één of meerdere rotorbladen defect zijn. In deze gevallen zal er naar de motor moeten worden gekeken.
Naast het vervangen van de motor van de mechanische ventilatie, kunnen er ook geluiddempers geplaatst worden. Het kan ook nog zo zijn dat de ventilatiebox niet op de juiste manier geplaatst is. Als je dit bijvoorbeeld zelf hebt gedaan of hebt laten doen door een niet professioneel bedrijf of persoon, kan dit helaas voorkomen. Wanneer je hem dan op een hogere stand zet, kan hij gaan trillen, wat weer leidt tot herrie. Dit kan dus verholpen worden door een juiste plaatsing van de ventilatie box. Wanneer je dus last hebt van een ventilatiesysteem dat veel herrie maakt, laat een vakman er dan even naar kijken. Hij zal snel zien waar het precies aan ligt en het daarna dan ook gemakkelijk kunnen oplossen.