+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Nu horecazaken hun activiteiten gedeeltelijk kunnen hervatten en voortzetten, zijn er manieren waarop exploitanten de verspreiding van COVID-19 voor werknemers, klanten en kunnen vertragen. Ventilatie in de horeca is hierbij van groot belang. Hier lees je alles over dit onderwerp.

   Huidige kennis over de verspreiding van coronavirus

   Vanaf nu weten onderzoekers dat het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) wordt verspreid via druppeltjes die in de lucht vrijkomen wanneer een besmette persoon hoest, niest of praat. De druppels blijven niet in suspensie, maar vallen over het algemeen op de grond. Ook kunnen ze landen op andere oppervlakken op korte afstand van de besmette persoon. Daarom zijn sociale en fysieke afstanden effectief om de verspreiding te voorkomen.

   Er zijn aanwijzingen dat mensen met COVID-19 onder bepaalde omstandigheden anderen lijken te hebben besmet die meer dan 1,5 meter verwijderd waren. Dit heet luchttransmissie. Deze transmissies vonden plaats in binnenruimtes met onvoldoende ventilatie. Over het algemeen vermindert het buiten zijn en in goed geventileerde ruimtes het risico van blootstelling aan het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

   Aanbevelingen ventilatie in de horeca

   Het lijdt geen twijfel dat de concentratie van de kleinere druppeltjes in de lucht, die virussen kunnen bevatten, waaronder andere virussen dan SARS-CoV-2, zo laag mogelijk moet zijn. Dit kan men effectief bereiken door correct werkende mechanische ventilatiesystemen.

   Met deze achtergrond is de algemene aanbeveling om ventilatiesystemen goed te onderhouden en te bedienen in overeenstemming met de instructies en toepasselijke hygiënestandaarden. Als voorzorgsmaatregel voor de pandemische risicoperiode kunnen de volgende maatregelen nuttig zijn:

   • Verhoog de ventilatiesnelheden en verhoog het percentage buitenlucht in het systeem
   • Verleng de werkingstijd van het ventilatiesysteem
   • Controleer of de ventilatie-units correct zijn opgesteld en correct worden onderhouden in overeenstemming met de instructies van de fabrikant
   • Overweeg om de relatieve vochtigheid binnenshuis boven 30% te houden (waar mogelijk)

   luchtventilatie horeca

   Andere voordelen ventilatie in de horeca

   Restaurants kunnen moeilijke werkomgevingen zijn, vaak gevuld met rook, geuren, hoge temperaturen, stoom en overtollig vocht. Een goede ventilatie in een restaurant kan werknemers en klanten helpen met voordelen zoals:

   Verbeterde luchtkwaliteit binnenshuis

   In een commerciële keuken zullen er aanzienlijke hoeveelheden luchtverontreinigende stoffen zijn, waaronder deeltjes, rook en vet. Bij het verbranden van brandstof om te koken kunnen ook schadelijke gassen ontstaan, zoals koolmonoxide. Een ventilatiesysteem helpt deze verontreinigingen te verminderen en verbetert de algehele verdraagbaarheid van een restaurantkeuken. Een ventilatiesysteem kan op geen enkele manier alle negatieve omstandigheden in een druk restaurant wegnemen, maar effectieve ventilatie zal de keuken en de ruimtes voor voedselbereiding zeker veel comfortabeler maken voor werknemers.

   Koeling door ventilatie in de horeca

   De keukens van restaurants worden heet; met kachels, ovens en andere apparatuur die constant aan staat, is warmte de enige constante die u in een keuken kunt verwachten. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor verkoeling en verlaagt de temperatuur in de keuken door warmte af te voeren en een constante toevoer van koelere buitenlucht naar binnen te brengen.

   Vermindering van geuren

   De productie van voedsel resulteert ook in de productie van geuren, zoals het standaardaroma van gekookt voedsel, te gaar of verbrand voedsel en de geur van rauwe ingrediënten. Al deze geuren samen kunnen een onaangename combinatie opleveren in de keuken en soms ook in de eetruimtes. Een goede ventilatie helpt deze geuren te verwijderen, zodat ze geen invloed hebben op de werknemers of de klanten.

   Verwijderen van vet

   Vet is een andere constante in restaurantkeukens. Het kan de lucht in een keuken onaangenaam maken en kan wanden, plafonds, vloeren en apparatuur bedekken. Ventilatiesystemen, vooral die ontworpen voor het verwijderen van vet, kunnen helpen om deze stof uit de lucht en van de oppervlakken in de keuken te houden.

   Lagere kosten door ventilatie in de horeca

   Door de warmte in de keuken te verminderen, verminderen ventilatiesystemen ook de behoefte aan koeling van een HVAC-systeem. Dit verlaagt de bedrijfskosten en de totale energierekening.

   Pin It on Pinterest

   Share This