+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Mechanische ventilatie is een cruciaal onderdeel van gebouwen en is verantwoordelijk voor het leveren van verse lucht aan de mensen, planten en dieren in het gebouw. Een mechanisch ventilatiesysteem moet zo worden ontworpen dat het alle delen van het gebouw van verse lucht kan voorzien. Als dit niet het geval is, leidt dit tot problemen zoals een hoger energieverbruik, een slechte kwaliteit van de lucht en bijbehorende gezondheidsrisico’s. Waarom dit soms gebeurt en wat je kunt doen om het te voorkomen? Dat ontdek je in dit artikel, waarin wij je meer vertellen over veelvoorkomende problemen met mechanische ventilatie. 

   veelvoorkomende problemen met mechanische ventilatie

   Oorzaken van slecht presterende ventilatie systemen

   Slecht presterende ventilatiesystemen zijn vervelend, maar gelukkig kun je hier meestal iets aan doen. De meest voorkomende redenen zijn: gebrek aan onderhoud, onjuiste installatie, een slecht ontwerp en/of gebruik van materialen van lage kwaliteit. Ventilatiesystemen die slecht zijn ontworpen of niet goed zijn geïnstalleerd, hebben vaak lekken of openingen waardoor lucht kan ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat er niet genoeg frisse lucht in het gebouw circuleert en dat het uiteindelijk stil komt te staan. Dit zorgt er weer voor dat de lucht gevuld wordt met schadelijke stoffen en gassen.

   Slecht presterende ventilatiesystemen in gebouwen worden veroorzaakt door een aantal factoren die in vier categorieën kunnen worden ingedeeld:

   • Ontwerp van het ventilatiesysteem
   • Installatie van het ventilatiesysteem
   • Gebouwbezetting
   • Onderhoud of leeftijd

   Veelvoorkomende problemen met mechanische ventilatie

   Is het mechanische ventilatiesysteem in jouw woning of bedrijfspand ouder dan 10 jaar? Dan is de kans groot dat je op den duur last krijgt van veelvoorkomende problemen met mechanische ventilatie. Dit is soms te wijten aan de leeftijd van de unit, maar soms kunnen problemen met eenvoudige oplossingen worden verholpen.

   Mechanisch ventilatiesysteem verbruikt teveel

   Mechanische ventilatiesystemen worden gebruikt om verse lucht aan te voeren en slechte lucht te verwijderen door middel van ventilatoren, kanalen en filters. Wanneer er een lekkage in dit systeem is, kan dit leiden tot een te hoog stroomverbruik. Het is ook goed mogelijk dat de kanalen van het systeem verstopt zitten met stof. Dit gebeurt wanneer de filters van lage kwaliteit zijn, omdat ze niet tijdig zijn vervangen. Je kunt dit probleem verhelpen met een grondige inspectie en onderhoudsbeurt, waarbij de kanalen van het systeem en de unit worden gecontroleerd en gereinigd.

   Afzuiging is niet optimaal

   De afzuiging van een mechanisch ventilatiesysteem is belangrijk voor de prestaties van het systeem. Het mechanische ventilatiesysteem moet immers voldoende luchtstroom kunnen bieden naar alle delen van het huis. Is dit niet het geval, dan is het mogelijk dat je last hebt van:

   • Onjuist ontwerp of installatie van luchtkanalen

   • Te veel deuren en ramen open in één ruimte

   • Verstopte ventilatieopeningen of roosters

   • Luchtlekken in kanalen, ventilatieopeningen of roosters

   • Vervuilde filters

   In de meeste gevallen kun je een probleem met afzuiging verhelpen door de filters te vervangen en de uiteinden van de kanalen schoon te maken met een stofzuiger. Werkt dit niet? Schakel dan een professional in voor het schoonmaken van het volledige kanalensysteem.

   Systeem maakt lawaai

   Maakt het systeem lawaai? Dan is het goed mogelijk dat de ventilatie unit kapot is, er iets mis is met de motor of de lagers. Sleutel liever niet zelf aan de unit, maar schakel een monteur in om te achterhalen waar het lawaai vandaan komt.

   Pin It on Pinterest

   Share This