+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Je denkt er liever niet aan, maar ook in de winter is het belangrijk om goed te ventileren om het wooncomfort zo hoog mogelijk te houden. We vragen je niet om alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, maar hoe kun je dan wel het beste omgaan met ventilatie in de wintermaanden? In dit artikel geven wij waardevolle tips voor luchtventilatie tijdens de winter.

   Tips voor luchtventilatie tijdens de winter

   Het verschil tussen luchten en ventileren

   Ventileren is meer dan alleen de ramen en deuren openzetten. Als je dit doet, dan ben je het huis in werkelijkheid aan het luchten. Wij begrijpen dat je in de winter geen zin hebt om de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, want dan word het veel te koud in huis. Bovendien zorgt luchten er niet voor dat er een constante stroom aan schone lucht binnenkomt. Luchten werkt voor even, maar zodra je de deuren en ramen sluit dan wordt de lucht in huis weer vervuild. Door te ventileren zorg je voor een constante stroom aan schone lucht. Het ventilatiesysteem zorgt er ook voor dat vervuilde lucht de ruimte kan verlaten. Lees snel verder om onze tips voor luchtventilatie tijdens de winter te ontdekken.

   Waarom is luchtventilatie tijdens de winter nodig?

   Om het binnen lekker warm en gezellig te houden zet je de verwarming aan en laat je deuren en ramen gesloten. Het word hierdoor lekker warm in huis maar het is niet bepaald gezond om weinig frisse lucht naar binnen te halen. Zonder dat je het merkt ben je namelijk bezig met het vervuilen van het binnenklimaat. De verwarming zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid veranderd en blaast bovendien giftige stoffen in de lucht. Als je hiernaast lang in een ruimte bent zonder te ventileren is de kans ook groot dat het CO2 gehalte in de kamer te hoog wordt. Dit zorgt er op den duur voor dat je last krijgt van gezondheidsproblemen.

   Huisdieren, actief bezig zijn in huis en dagelijkse bezigheden als koken en douchen zorgen voor een negatief effect op de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit. Een vervuilde en vochtige omgeving heeft de perfecte omstandigheden voor schimmels om te groeien. Schimmels zijn gevaarlijk voor zowel de mensen en dieren in de woning, maar ook voor de woning zelf. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het binnenklimaat optimaal is. Juist wanneer het niet vanzelfsprekend is om de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

    

    

   Tips voor luchtventilatie tijdens de winter (1)

   Tips voor luchtventilatie tijdens de winter

   De beste manier om je huis op een gezonde en comfortabele manier te ventileren is door mechanische luchtventilatie tijdens de winter te gebruiken. Bij de meeste mechanische ventilatiesystemen is het niet mogelijk om deze uit te schakelen. Je laat de ventilatie dus altijd aan op de laagste stand waardoor er een constante toe- en afvoer is van de lucht in huis. Door de mechanische ventilatie te combineren met open roosters bij de ramen zorg je voor een optimaal binnenklimaat zonder dat het te koud word in huis. 

   Als je voornamelijk thuis bent dan is het belangrijk om het ventilatiesysteem op de tweede stand te zetten. Zorg er bovendien voor dat je de ventilatie na het douchen of koken voor minimaal 1 uur op de hoogste stand zet. Zo geef je het systeem genoeg tijd om de vervuilde lucht te verwijderen. Wil je optimaal gebruik maken van een mechanisch ventilatiesysteem in de winter? Kies dan voor een WTW-unit. Deze unit zorgt ervoor dat vervuilde lucht word afgevoerd en schone, koude lucht eerst word verwarmd voordat de lucht de kamer ingeblazen word. Zo kun je comfortabel én energiebesparend ventileren tijdens de wintermaanden. Benieuwd naar de verschillende soorten mechanische ventilatie voor in huis? 

   Wat als ik nog geen ventilatiesysteem heb?

   Maak je nog geen gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem? Je kunt je huis dan het beste luchten door 2 ramen of deuren tegenover elkaar open te zetten. Hierdoor creëer je een luchtstroom in huis waardoor vervuilde lucht de kans krijgt om afgevoerd te worden. Dit is niet de meest ideale manier voor luchtventilatie in de winter omdat deze manier er ook voor zorgt dat warmte snel kan ontsnappen.

   Wil je een gezond en comfortabel binnenklimaat in de winter? Overweeg dan om alsnog een mechanisch ventilatiesysteem aan te schaffen. Je leest er alles over in onze kennisbank. Ben je al overtuigd en wil jij er dit jaar lekker warm en gezond bij zitten in de wintermaanden? 

   Pin It on Pinterest

   Share This