Een gezond binnenklimaat begint met een schoon luchtventilatiesysteem. Je kunt je ventilatieroosters natuurlijk laten reinigen, maar als je de levensduur van je mechanische ventilatie systeem wilt verlengen dan is het slim om het systeem tussentijds ook goed te onderhouden. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun mechanische ventilatie zelf te reinigen op zijn tijd. Om je hierbij te helpen vind je in dit artikel een stappenplan die je helpt bij het reinigen van je mechanische ventilatie.
De ventilatie box reinigen
De eerste stap is het spannends. Haal de stekker uit het stopcontact van de ventilatie box en wacht minstens 15 seconden voor je de box opent. De ventilator draait namelijk nog even na. open de deksel van de ventilatie box en het schoonmaken kan beginnen.
Let op: de ventilator box word gebalanceerd in de fabriek. Bij de minste schade kan de ventilator meer lawaai maken. Wanneer vuil in de ventilator lager valt dan veroorzaakt dit lawaai, slijtage en verminderde capaciteit. Als de ventilatie box regelmatig door de verkoper wordt gecontroleerd, dan kun je deze stap beter overslaan.
Verwijder loszittend vuil met een stofzuiger. Als er vuil achterblijft dan kun je dit voorzichtig losmaken met een platte schroevendraaier. Verwijder vuilresten met een vochtige doek en borstel de ventilator tot slot na. Je kunt de box sluiten en de stekker weer in het stopcontact doen. Als je na het aanzetten nog vuil in de ventilator kunt horen, zet de ventilator box dan weer uit om het laatste vuil te verwijderen met de stofzuiger. Vergeet hierbij niet om wederom 15 seconden te wachten met het openen van de box.
Reinig de ventielen
De meeste ventilatie boxen zijn voorzien van ventielen. Deze ventielen kun je ook zelf reinigen. Neem het ventiel uit de behuizing, markeer de juiste instelling zodat je het ventiel op de juiste manier terugplaatst en maak de ventielen schoon met een vochtige doek. Je kunt het begin van het kanaal nu ook stofzuigen. Plaats de ventielen hierna terug op de juiste plaats.

Reinig de ventilatieroosters

Nu kun je de roosters schoonmaken. Haal ze indien mogelijk los, reinig de binnenkant achter het rooster en de ventilatieroosters met een stofzuiger. Om de roosters goed schoon te maken neem je deze af met een vochtige doek. Maak de kap schoon en plaats het rooster terug.
Reinig en vervang de waterfilters (bij WTW-systemen)
WTW-systemen zijn voorzien van filters. Deze kun je éénmalig reinigen. Na de eerste reiniging dien je ze te vervangen. reinig of vervang de filters elk halfjaar, maar neem als richtlijn de kleur. Een zwart filter moet vervangen of gereinigd worden. Na reiniging of vervanging is het filter grijs van kleur.

Reinig de kanalen

Tot slot kun je de kanalen reinigen met een stofzuiger. Je kunt hiermee helaas niet het hele kanaal reinigen. Daarom is het aan te raden om eens in de 4 jaar het ventilatie systeem preventief te laten reinigen. Zo weet je zeker dat het ventilatie systeem goed zijn werk blijft doen.
Hopelijk kun je met deze eenvoudige stappen vooruit wanneer je jouw luchtventilatie wilt onderhouden. Belangrijk is wel dat wanneer het er te ingewikkeld uitziet, je het zware werk beter kunt overlaten aan professionals. Zo voorkom je schade en kun je nog langer van luchtventilatie profiteren!