+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Effectieve ventilatie is essentieel voor een gezond huis  en kan problemen als condensatie en schimmel helpen voorkomen. Goed ontworpen mechanische ventilatie systemen zorgen voor de juiste hoeveelheid schone, frisse lucht die essentieel is voor jouw gezondheid en de staat van je huis.

   De voordelen van een mechanisch ventilatiesysteem hebben we al eerder uitgelegd, maar wist je dat er ook verschillende soorten mechanische ventilatie systemen zijn? We zetten ze voor jou even op een rijtje.

   Afvoer ventilatie systemen

   Afvoerventilatiesystemen werken door de luchtdruk in een gebouw te verlagen. De binnenluchtdruk wordt verlaagd tot deze minder dan de buitenluchtdruk is. Hierdoor halen we de binnenlucht uit het huis terwijl we verse lucht van buiten gaan toevoegen.

   Mechanische afvoer ventilatie systemen zijn relatief eenvoudig en goedkoop te installeren. Meestal bestaat een afvoerventilatiesysteem uit een enkele ventilator die is aangesloten op een centraal gelegen afvoerpunt in het huis.

   Toevoer ventilatie systemen

   Toevoerventilatiesystemen werken door luchtdruk in een gebouw te verhogen. Hiervoor gebruiken we een ventilator die buitenlucht het gebouw inblaast, terwijl de binnenlucht naar buiten wordt geduwd.

   Net als bij afzuigventilatiesystemen zijn mechanische toevoer ventilatie systemen relatief eenvoudig en goedkoop te installeren. Een toevoerventilatiesysteem heeft een ventilator en een kanalensysteem dat frisse lucht toevoert in verschillende kamers van het huis

   Balans ventilatie systemen

   Balansventilatiesystemen veranderen de luchtdruk in een huis niet. Ze voeren ongeveer gelijke hoeveelheden verse buitenlucht toe en vervuilde binnenlucht af. Een balansventilatiesysteem heeft meestal twee ventilatoren en twee kanalensystemen. Het zorgt voor een goede verdeling van verse lucht door toevoer- en uitlaatopeningen op de juiste plaatsen te zetten.

   Mechanische balans ventilatie systemen zijn ontworpen om frisse lucht te leveren aan slaapkamers en gemeenschappelijke ruimtes waar mensen veel tijd doorbrengen. Ze gebruiken filters om stof en pollen uit de buitenlucht te verwijderen voordat ze het huis in gaan. Buitenlucht wordt weleens met binnenlucht gemengd om koude lucht in huis te vermijden.

   Energie terugwinning systemen

   Mechanische ventilatie systemen met energieterugwinning hebben doorgaans hogere ventilatiekosten dan andere ventilatiesystemen. Deze complexe systemen zijn niet alleen duurder om te installeren, maar zijn vaak ook onderhoud-intensiever en verbruiken meer elektriciteit.

   Daarnaast brengen energieterugwinningssystemen nog een aantal andere aandachtspunten met zich mee:
   – Zeer koude toevoerlucht kan ijsvorming in de warmtewisselaar veroorzaken, waardoor deze beschadigd kan raken. Vorstophoping vermindert ook de effectiviteit van de ventilatie. Hier moeten extra voorzieningen voor geïnstalleerd worden, zodat het ventilatie systeem niet beschadigd kan raken.
   – Mechanische ventilatie systemen met energieterugwinning moeten regelmatig worden gereinigd om de goede werking van het systeem te blijven garanderen en om te voorkomen dat schimmel en bacteriën zich doorheen het systeem verspreiden.

   mechanische ventilatie systemen

   Mechanische ventilatie systemen

   De keuze van het systeem hangt van vele factoren af. Wij, bij Cubica3, staan altijd voor je klaar om je te helpen kiezen. Ons team is gespecialiseerd in het instaleren van ventilatie systemen en zijn altijd bereid om je de nodige informatie te geven die je nodig hebt bij het maken van een keuze.
   Neem contact met ons op via onze contactpagina!

   Pin It on Pinterest

   Share This