+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Balansventilatie is een enigszins nieuw concept in de ventilatiewereld en is gebaseerd op een heel eenvoudig concept. Maar wat is die balansventilatie nu juist? Laten we alle informatie eens op een rijtje zetten.

   Wat is balansventilatie?

   De meeste ventilatiesystemen in je huis werken op óf een toevoer- óf uitlaatsysteem. Het probleem hiermee is dat de lucht uit slechts één bron komt, waardoor die lucht niet altijd even ideaal is. Met balansventilatie heeft de woning een gelijkmatige stroom verse lucht die van buiten de woning binnenkomt, maar de oudere vervuilde lucht in de woning wordt tegelijkertijd naar buiten geduwd. Balansventilatie gebruikt dus eigenlijk 2 verschillende systemen om de balans in huis te bewaren.

   Schonere lucht

   Doordat je met een toevoer- en uitlaatsysteem werkt, krijg je een betere luchtflow doorheen het huis. Dit zorgt er automatisch voor dat de lucht in huis vervangen wordt. Net zoals je 2 ramen open zet in huis en de lucht even goed door het huis laat stromen. Het rechtstreekse resultaat is dat de lucht veel schoner is dan je met een ander systeem hebt.

   Hoe werkt een balansventilatie systeem?

   Balansventilatie systemen hebben twee ventilatoren voor twee afzonderlijke luchtstromen: één ventilator zorgt voor frisse buitenlucht via (plafond)openingen, de andere onttrekt een gelijk volume aan lucht uit het huis en voert dit naar buiten af.

   Warmteterugwinning

   Ventilatie met warmteterugwinning (WTW) is een geavanceerde versie van de eenvoudige balansventilatie systemen.

   WTW-systemen bevatten een ventilator, twee sets kanalen (één voor luchtafvoer en andere voor toevoer van verse lucht) en een warmtewisselaarsysteem.

   Wanneer de toevoer- en afvoerluchtstromen door de warmtewisselaar gaan, wordt de warmte van de uitlaatluchtstroom overgebracht naar de inkomende toevoerluchtstroom (winter) of overgedragen van de toevoerluchtstroom naar de uitgaande uitlaatluchtstroom (zomer). Hierdoor spaart het systeem minstens 70-80% van de warmte/koelte, wat lagere energiekosten met zich meebrengt.

    

   Cubica3 helpt je met jouw balansventilatie

   Heb je hulp nodig met het installeren of onderhouden van jouw balansventilatie? Ons team heeft alle nodige ervaring om jou daar bij te helpen! Neem contact met ons op via onze contactpagina!

   Pin It on Pinterest

   Share This