+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Een goed mechanische ventilatie systeem verbetert de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk. De filters in het systeem zijn essentieel voor een effectieve werking. Deze verwijderen gevaarlijke stoffen en nare geurtjes maar je moet ze wel goed onderhouden. Let op: mechanische ventilatie schoonmaken is belangrijk maar niet voldoende. Soms moet je filters vervangen.

   Waarom zijn de filters in je ventilatiesysteem belangrijk?

   Je ventilatiesysteem voert niet alleen vervuilde lucht af, maar brengt ook frisse lucht in huis. De filters vervullen dus een zeer belangrijke rol. Ze verwijderen alle ongezonde stoffen uit de buitenlucht die binnenkomt. De filters gaan ook vervuiling van de luchtkanalen in je systeem tegen. Dit is belangrijk omdat vervuilde luchtkanalen een broedplaats zijn voor bacteriën.

   Het is ook raadzaam om na een lange tijd uw ventilatie box te vervangen. 

   Hoe vaak vervang je ze?

   Om ervoor te zorgen dat de filters effectief werken, moet je ze regelmatig schoonmaken. Controleer ze elke drie maanden en verwijder het stof met een stofzuigerhulpstuk. Het is ook belangrijk om de filters elk jaar te vervangen. Last van astma of hardnekkige allergieën? Dan is het misschien beter om ze vaker te vervangen.

   clear glass machine

   Waarom is luchtkanaalreiniging belangrijk?

   Luchtkanaalreiniging helpt bij het verwijderen van vuil uit het luchtkanaalsysteem. Dit puin en vuil omvat schimmel, meeldauw, uitwerpselen van insecten, ongedierte, stof van een recente constructie of andere items die vast kunnen komen te zitten in de luchtkanalen zoals paperclips, voedsel voor huisdieren, enzovoort. Nadat je je luchtkanalen hebt gereinigd, werkt je luchtsysteem efficiënter.

   Hoe vaak moet je je luchtkanalen laten reinigen?

   Ventilatieopeningen en kanalen moet je eens in de drie tot vijf jaar schoongemaken. Er zijn echter ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op hoe vaak je je kanalen moet schoonmaken. Luchtkanalen moet je vaker schoonmaken als je huisdieren of rokers thuis hebt, of als een lid van je gezin lijdt aan chronische longproblemen of een allergie.

   Wanneer moet je de luchtkanalen reinigen?

   Hoewel de aanbeveling voor de frequentie van het reinigen van luchtkanalen varieert, zijn er nog steeds bepaalde omstandigheden waarbij je ze vaker moet reinigen. Je moet overwegen om de kanalen schoon te maken voordat je naar je nieuwe woning verhuist, omdat je niet weet wanneer de vorige huiseigenaar deze klus voor het laatst heeft gedaan, of de huiseigenaar huisdieren heeft gehad, onlangs is gerenoveerd of dat er rokers aanwezig waren. Een reiniging moet je ook overwegen als het HVAC-systeem waterschade heeft opgelopen, als er een ongedierte is aangetast of als er schimmel in huis is gedetecteerd.

   gray tube type lamp

   Wat zijn de tekenen die erop wijzen dat mechanische ventilatie schoonmaken nodig is?

   Als je stof uit je ventilatieopeningen ziet komen wanneer je je luchtsysteem start, is het tijd om de kanalen te reinigen. Je ovenfilters herinneren je ook aan het reinigingsproces. Als je merkt dat er veel stof rond het filter aanwezig is, geeft dit aan dat er vuil door het systeem wordt gecirculeerd en dat je dus onmiddellijk moet worden gereinigd.

   Ten derde, als je merkt dat insecten of knaagdieren in en uit je ventilatiesysteem bewegen, dan moet je het hele systeem laten reinigen, zodat je dit ongedierte niet alleen uit het systeem maar ook uit je huis kunt halen.

   Let dus goed op deze tekens en laat je luchtkanalen regelmatig reinigen, want alleen dan blijft je systeem op de beste manier werken en kun je dus van de beste prestaties genieten.

   Pin It on Pinterest

   Share This