+31 6 29540828 info@cubica3.nl

      Mechanische ventilatie plaatsen is eigenlijk heel eenvoudig zelf te doen, zolang je maar redelijk handig bent met een boormachine. Hier is een proces om je eigen mechanische ventilatie plaatsen mogelijk te maken op een veilige manier.

      Tips bij mechanische ventilatie plaatsen

      Tip 1: Zorg voor een goed ontwerp van experts

      Zorg ervoor dat je je volledig op je gemak voelt bij waar de kanalen naartoe gaan en waar de kamerkleppen worden geplaatst.

      Tip 2: Overweeg de afmetingen van het kanaal

      De kanalen rond de unit zijn het dikst, dus plan vooruit en laat veel ruimte over boven de installatie zelf. Als je een radiaal ontwerp gebruikt, worden de twee verdelers boven de unit geplaatst.

      Tip 3: Gebruik de ruimte verstandig

      Laat de leidingen idealiter tussen de spanten of in de muurstijlen lopen. In een kleine flat of woning hebben de kanalen een diameter van maximaal 125 mm. In een groot huis worden ze aanvankelijk maximaal 200 mm en vertakken ze vervolgens naar een diameter van 125 mm of 100 mm. Als je voor een radiaal ontwerp kiest, hebben ze een diameter van 75 mm of 90 mm – maar vergeet niet dat je voor elke klep een kanaal nodig hebt in een radiaal ontwerp, dus het kan meer ruimte in beslag nemen als je veel kamers hebt in vergelijking met een aftakking.

      Tip 4: Overweeg geluidsniveaus

      Bij een radiaal ontwerp heb je geen verzwakkers nodig. Bij een filiaalontwerp wel. Een goed ontwerp (van een gerenommeerd bedrijf) zal precies uitwijzen waar je dempers nodig hebt om het geluid tot een minimum te beperken. Geluiddempers zijn dikke trommels en ze kunnen twee keer zo groot zijn als de kanalen, dus het is belangrijk dat ze precies in je ontwerp passen.

      Tip 5: Maak de kleppen toekomstbestendig

      Zoek locaties voor de kamerventielen waar omvangrijke meubels ze in de toekomst niet zullen blokkeren. Voor ramen is een goede gok, want je schuift nooit een grote kledingkast voor een raam.

      Tip 6: Beperk overmatige luchtweerstand

      Zorg ervoor dat je ontwerp niet veel bochten heeft. Veel bochten in een ventilatiesysteem zorgen voor overmatige luchtweerstand en dit verhoogt de ventilatorbelasting – wat betekent dat ze meer moeten draaien en meer geluid ontstaat.

      Tip 7: Leidt niet door de structuur van het huis

      Pas op voor structurele balken – je kunt een stalen I-balk niet inkerven zoals je kunt doen met muurstijlen of plafondbalken, dus je moet alles wat structureel belangrijk is omzeilen.

      Tip 8: Open de kanaalruimtes

      Zorg ervoor dat alle plafondoppervlakken en muren waarin je de kanalen wilt plaatsen, zichtbaar zijn. Koop al je leidingen bij een gerenommeerde leverancier – laat je niet verleiden om goedkoop te kopen. Veel leveranciers verkopen je spiraalvormige stijve stalen leidingen (zoals gebruikt in de industrie), maar je moet deze met rubber afdichten. Dit verkleint de kans op luchtlekkage wanneer je je aansluit bij het kanaal.

      Tip 9: Snij en meet op de grond

      Leg al je kanalen naar buiten. Gebruik een haakse slijper om hem op de grond op maat te snijden voordat je hem in de lucht tilt. Maak de snijranden glad. Je kunt de kanalen leggen voordat je de unit plaatst – maanden van tevoren als je andere renovatiewerkzaamheden uitvoert.

      Tip 10: Maak je leidingen binnenstebuiten schoon

      Maak alle leidingen van binnen en van buiten schoon, want het kan van binnen behoorlijk vies zijn. Gebruik een tuinslang en was het vuil en staalvijlsel weg. Als je dit niet doet, zal je filter verstopt raken zodra je het apparaat opstart.

      Tip 11: Hang de kanalen goed op

      Gebruik metalen bandjes om de kanalen te ondersteunen aan de balken of muurstijlen. Je hoeft niet veel te gebruiken – één band per bocht of 1 meter lengte is voldoende. Boor een uiteinde van de riem in de stijl of draagbalk, plaats het kanaal (hiervoor zijn mogelijk twee mensen nodig) en boor het andere uiteinde van de riem.

      Tip 12: Gebruik schuim om trillingen te onderdrukken

      Als het kanaal strak aansluit op een muur / vloerplaat, overweeg dan om een ​​stuk schuim tussen het kanaal en de muur of plaat te plaatsen. Hierdoor worden eventuele trillingen door het kanalensysteem gestopt.

      Tip 13:  Onderschat de luchtkanalen van de unit niet

      Bij een goed ontwerp is rekening gehouden met de kanalen rond het systeem zelf. Dit is normaal gesproken het meest gecompliceerde onderdeel om aan te sluiten, aangezien er vier kanalen met een grote diameter zijn die allemaal in verschillende richtingen gaan (een inlaat van buitenaf, een uitlaat naar buiten, een afzuiging uit het huis, een toevoer naar het huis). Wees voorzichtig wanneer je al deze kanalen aansluit.

      Tip 14: Plan waar de lucht het huis in en uit gaat

      Denk aan de twee luchtkanalen van en naar buiten. Je hebt een inlaat en een uitlaat nodig, en ze kunnen elk een diameter hebben van 125 tot 200 mm. Ze moeten ongeveer 2 meter van elkaar verwijderd zijn, zodat ze elkaar niet verontreinigen, maar als je niet de ruimte hebt, kun je een gecombineerd rooster gebruiken. De eenvoudigste kanalen zijn door een muur, maar je kunt ook door het dak gaan.

      Tip 15: Koop de beste mechanische ventilatie die je je kunt veroorloven

      Overweeg zorgvuldig je mechanische installatie. Je hebt een rustige nodig, en het is de moeite waard om er extra geld voor te betalen. Bedenk dat dit apparaat constant aan zal staan, dus je hebt er een nodig die stil is.

      Tip 16: Vraag de professionals of je vastloopt

      Eventuele vragen die je zou willen stellen aan een erkend installateur van mechanische ventilatiesystemen, kun je aan ons stellen via de contactpagin

      Pin It on Pinterest

      Share This