+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   De scholen zijn weer open en veel kinderen brengen weer meer tijd door in een klaslokaal. Ventileren op scholen is belangrijker dan ooit. Een goede ventilatie verminderd de verspreiding van het corona virus en heeft meer gezondheidsvoordelen.  Een frisse en gezonde leeromgeving is niet alleen goed voor de kinderen maar ook voor leerkrachten. Met een goede luchtventilatie zorg je voor blije en gezonde leerlingen in de klas. In dit artikel lees je alles over luchtventilatie op scholen en wat de voordelen daarvan zijn. 

    

   Luchtventilatie op scholen onder het vergrootglas

   Het is inmiddels bewezen dat een goed luchtventilatie op scholen helpt bij het verminderen van de verspreiding van het coronavirus. Om deze reden ligt de luchtventilatie op scholen onder het vergrootglas. Het is in 2021 extra belangrijk dat de luchtventilatie in orde is zodat leerlingen en leraren niet bang hoeven te zijn voor een ongezond binnenklimaat.

   Subsidies voor luchtventilatie op scholen

   In Nederland zijn er toch nog een forst aantal scholen die niet voldoen aan de wettelijke normen voor luchtventilatie. Het percentage dat wel in orde is, is slechts 38%. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie. Om ervoor te zorgen dat jouw school ook aan de ventilatie eisen kan voldoen, stelt het kabinet €360 miljoen beschikbaar om scholen te helpen met het in orde krijgen van de luchtventilatie. 

   Uit de inventarisatie blijkt ook dat veel scholen nog bezig zijn met het controleren van hun ventilatiesysteem. Voor de scholen die op zoek zijn naar een nieuw ventilatiesysteem staan wij graag klaar. Bij Cubica3 kun je terecht voor informatie over diverse luchtsystemen. Neem vandaag contact met ons op om te bespreken hoe wij de luchtventilatie op jouw school kunnen verbeteren. Door te investeren in een goed luchtventilatie systeem bescherm je het schoolgebouw tegen vocht, verhoog je de concentratiespanne van leerlingen en leraren en verminder je de kans op verspreiding van het coronavirus. 

   Een goede luchtventilatie zorgt voor geconcentreerde leerlingen

   Wanneer het binnenklimaat is geoptimaliseerd kun je je beter concentreren. Dit geld niet alleen voor leerlingen maar ook voor leraren. Een gezond binnenklimaat bestaat uit de volgende onderdelen: 

   • Een aangename temperatuur van ca. 20˚C
   • Je hebt geen last van tocht
   • De akoestiek in de kamer is aangenaam
   • Er komt voldoende daglicht naar binnen
   • De luchtvochtigheid is in balans en de lucht is gezond

   het hebben van een ventilatie systeem is voor het laatste punt eerder een regel dan een uitzondering. Met een goed ventilatiesysteem word vervuilde lucht constant vervangen voor schone buitenlucht. Op deze manier voorkom je CO2 ophoping in een klaslokaal vol met kinderen en leraren.  

   Wanneer alle punten samenkomen zorgen ze voor een verhoogde concentratie. Frisse lucht zorgt ervoor dat je scherp blijft, het daglicht houd je wakker en wanneer de temperatuur is geoptimaliseerd heb je het niet koud, maar word je ook niet suf omdat het te warm is. 

   luchtventilatie op scholen - concentratie

   Combineer je ventilatiesysteem met een CO2 meter

   Om er zeker van te zijn dat het CO2 gehalte in een klaslokaal niet te hoog word, is het aan te raden om je ventilatiesysteem te combineren met een CO2 meter. Lees er alles over in ons artikel “bewust van het binnenklimaat met een CO2 meter“. 

   Een te hoog CO2 gehalte zorgt al snel voor gezondheidsklachten als er niet op tijd word geventileerd. Zo kan de concentratie snel achteruit gaan, kun je last krijgen van hoofdpijn en voel je je opgejaagd. Dit helpt uiteraard niet wanneer je bezig bent met lesgeven en je geconcentreerde leerlingen in de klas wilt hebben.

   Wat als de school niet aan ventilatie normen voldoet

   Als jouw school niet aan ventilatie normen voldoet dan adviseert De GGD scholen om niet te sluiten. Het is belangrijk om te onderzoeken welk ventilatiesysteem in de toekomst geïnstalleerd kan worden, maar om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zonder een luchtventilatie systeem worden er andere maatregelen aangeraden.  Het gaat om de volgende maatregelen:

   • Zorg ervoor dat iedereen op school regelmatig de handen wassen met zeep 
   • Zorg voor het desinfecteren van oppervlakken in het gebouw 
   • Blijf thuis als je last hebt van klachten en laat je testen
   • Houd zo veel als mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar op school

   Scholen die niet voldoen aan de ventilatie-eisen in het bouwbesluit moeten wel moeten onderzoeken hoe ze maatregelen kunnen nemen om de ventilatie te verbeteren, aldus de website van de rijksoverheid. Goede ventilatie op school is niet alleen prettig voor leerlingen en leraren, maar zorgt ervoor dat gezondheidsklachten als hoofdpijn verminderen. 

   Ben je benieuwd wat Cubica3 voor jouw school kan betekenen als het gaat om luchtventilatie op scholen? Neem nu contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij staan graag voor scholen en hun leerlingen klaar.

   Pin It on Pinterest

   Share This