Luchtverontreiniging is een groot probleem voor het milieu en de volksgezondheid. Om ervoor te zorgen dat mensen niet worden blootgesteld aan ongezonde hoeveelheden luchtverontreinigende stoffen, zijn er manieren waarop je de luchtkwaliteit in je gemeente kunt monitoren. De meest effectieve manier is het gebruik van een luchtkwaliteitmonitor. Dit apparaat detecteert de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de lucht en vertelt je hoe schoon of vervuild de lucht is. Is de lucht in huis vervuild dan lopen jij en je gezin het risico op gezondheidsproblemen. Gelukkig bestaat er een snelle en effectieve oplossing! Dit is hoe je kunt achterhalen hoe gezond de luchtkwaliteit per gemeente is.

Zo wordt de luchtkwaliteit in Nederland gemeten
De luchtkwaliteit in Nederland wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid vervuilende stoffen in de lucht. Denk hierbij aan onder andere fijnstof, zwaveldioxide, stikstofdioxide en roet in de lucht. In Nederland wordt de luchtkwaliteit sinds 1972 gemeten. Men is ooit begonnen met het meten van fijnstof. In 1977 en 1987 kwamen daar metingen van zwaveldioxide en stikstofdioxide bij. In 1997 werd benzeen aan de lijst toegevoegd en de statistieken laten zien dat de luchtkwaliteit sinds het begin van de metingen verbeterd. Dat is goed nieuws, maar toch is het mogelijk dat de luchtkwaliteit in jouw gemeente niet gezond is. Daarom is het niet alleen belangrijk om naar de algemene, maar ook naar plaatselijke metingen te kijken.
Achterhaal hoe gezond de lucht is in jouw gemeente
Wil je de luchtkwaliteit in jouw gemeente of zelfs jouw straat controleren? Dan kun je terecht op verschillende websites. Op de website van het Longfonds en Atlas leefomgeving van de Rijksoverheid kun je een algemene meting van de luchtkwaliteit per gemeente controleren. Wil je real-time bijhouden hoe het met de luchtkwaliteit in of rondom jouw woning zit? Dan kun je het beste investeren in een luchtkwaliteitsmeter. Hiermee kun je de actuele luchtkwaliteit altijd goed in de gaten houden. Dit zijn de advieswaarden die de WHO voor een algemeen goede luchtkwaliteit heeft afgegeven in 2021:
- Stikstofdioxide: 10 µg/m3
- Fijnstof: 15 µg/m3
- Ultrafijnstof: 5 µg/m3
Luchtkwaliteit in huis verbeteren
De luchtkwaliteit verschilt per gemeente. In de Randstad is de luchtkwaliteit bijvoorbeeld altijd minder gezond dan de luchtkwaliteit in Friesland of Groningen. Dit is voornamelijk te wijten aan de drukte in de stad, uitstoot door voertuigen en industrie. Woon je in een stad waar de lucht meestal niet optimaal is, dan is het niet slim om natuurlijk te ventileren. Als je dit wel doet dan haal je de vervuilde lucht juist naar binnen, waardoor de luchtkwaliteit in huis sneller omlaag gaat.
Om je huis op een veilige en gezonde manier te ventileren in een stad met een matige tot slechte luchtkwaliteit, kies je het beste voor mechanische ventilatie. Met een mechanisch ventilatiesysteem zorg je er namelijk voor dat de schadelijke stoffen in de lucht worden gefilterd voordat de lucht de ruimte in wordt geblazen. Is de luchtkwaliteit buiten erg slecht, zet de ramen dan niet open, maar zet de mechanische ventilatie op de tweede stand. Zo houd je de binnenlucht én je gezin gezond!
Heb jij nog geen mechanisch ventilatiesysteem in huis? Dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Neem nu contact met ons op voor meer informatie over de installatie of bezoek onze winkel om meer te leren over onze verschillende mechanische ventilatiesystemen.