+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   De zomers in Nederland worden steeds warmer en de mobiele airco’s zijn bij de eerste temperaturen boven de 25 °C uitverkocht. Omdat dit het geval is overwegen steeds meer mensen om een vaste airco te laten installeren, maar is een airco ook ventilatie? En zo niet, bestaat er een apparaat dat zowel ventileert als koelt? Je ontdekt het in dit artikel.

   is een airco ook ventilatie

   Airco koelt de ruimte

   Een airco koelt de ruimte door lucht uit de ruimte te halen en deze lucht langs een wisselaar te blazen. Door de wisselaar wordt de warme lucht uit de lucht gehaald en naar buiten geblazen. Er blijft koele lucht over dat terug in de ruimte wordt geblazen. Airco’s zijn tegenwoordig voorzien van goede filters, waardoor de lucht die uit de ruimte wordt gezogen ook gezuiverd wordt. Het probleem is alleen dat de airco lucht alleen zuivert op het moment dat hij aanstaat, en in de wintermaanden hebben de meeste mensen de airco uit. Een airco is dus niet hetzelfde als een mechanische ventilatie, maar zorgt er wel voor dat de circulerende lucht in een ruimte gefilterd wordt.

   Ventilatie zuigt vervuilde lucht af

   Anders dan een airco, zorgt een ventilatiesysteem ervoor dat er vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht naar binnen wordt geblazen. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom huis, waardoor de temperatuur in huis ook comfortabel aanvoelt. De mechanische ventilatie koelt de lucht niet af, maar zorgt er wel voor dat pollen, stof en roet uit de lucht worden gefilterd voordat het naar binnen wordt geblazen. Omdat een mechanische ventilatie invloed heeft op de luchtvochtigheid, blijft het in de zomer én winter ook aangenaam. De installatie van een mechanische heeft meer voordelen. Benieuwd naar wat deze voordelen zijn? Lees verder in “een hoger wooncomfort door luchtventilatie.”

   Kan de airco op een WTW unit aangesloten worden?

   Nee, het is niet mogelijk om een airco aan te sluiten op een WTW unit. Er bestaan ventilatiesystemen waar je een airco op kunt aansluiten, maar de meeste mechanische ventilatiesystemen zijn hier niet geschikt voor. Dat heeft te maken met het vermogen dat een airco nodig heeft. Omdat de meeste ventilatiesystemen hier niet op uitgerust zijn, moet je investeren in een duurder apparaat. Voor veel mensen is dit reden om de airco niet met de mechanische ventilatie te koppelen. Benieuwd wat de kosten van een koelend ventilatiesysteem zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie!

   Hoe werkt een WTW unit in de zomer?

   De meeste WTW units maken in de zomer gebruik van een bypass. Dit zorgt ervoor dat het opwarmen van de buitenlucht stopt zodra het kwik tot een bepaalde temperatuur stijgt. Meestal is dit 20 °C. Op die manier voorkomt het systeem dat de buitenlucht wordt opgewarmd als de lucht al een bepaalde temperatuur heeft. Je WTW unit zorgt er dus niet direct voor dat het huis afkoelt, maar wel voor het minder snel opwarmen van je huis.

   Benieuwd welk mechanisch ventilatiesysteem het beste aansluit bij jouw verwachtingen? Neem nu contact met ons op voor meer informatie of lees verder in onze kennisbank om meer te leren over de verschillende soorten mechanische ventilatie.

   Pin It on Pinterest

   Share This