+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Nu de energierekening omhoog gaat zal het niet lang duren voordat de gasprijs ook de pan uit vliegt. Het is daarom niet gek als je op zoek bent naar manieren om het wooncomfort op een budgetvriendelijke manier te verhogen. Wat wooncomfort precies is en hoe je er deze winter comfortabel bij kunt zitten zonder al je spaargeld op te maken, ontdek je in dit artikel.  

   hoger wooncomfort

   Wat bepaalt het wooncomfort in huis?

   Het wooncomfort is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn onder andere de temperatuur in huis, de luchtvochtigheid en het CO2 gehalte in de lucht. Het één staat in verbinding met het ander. Is de lucht bijvoorbeeld te vochtig dan is de kans groot dat jouw huis altijd koud aanvoelt. Droge lucht warmt namelijk sneller op. Houd je tijdens de winter de ramen dicht, dan kan warme lucht niet ontsnappen maar dan zorg je er wel voor dat de kans op CO2 ophoping en een hoge luchtvochtigheid groter is. De ramen dichthouden om de temperatuur hoog te houden is dus ook geen goed idee, want uiteindelijk werkt dit averechts. Hoe zorg je dan wel voor een optimaal wooncomfort in huis?

   Pak tocht en vocht aan voor een hoger wooncomfort

   Tocht is voor veel mensen een grote ergernis, maar je kunt het niet volledig voorkomen. Toch word veroorzaakt door openingen in een constructie. Dit kunnen zichtbare en onzichtbare openingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ventilatieroosters boven de ramen of de brievenbus. Maar ook de kieren tussen het dak en de muren kunnen ervoor zorgen dat je tocht in huis voelt. Als je toch voelt heb je waarschijnlijk de neiging om de verwarming hoger te zetten, maar dit zal niet veel helpen. Pak tocht liever aan bij de oorzaak en gebruik bijvoorbeeld tocht strips rondom de ramen en deuren. 

   Vocht komt in allerlei gevallen in de lucht terecht. Zo ontstaat er al vocht wanneer je puur en alleen op de bank zit omdat je lichaam vocht produceert. Hetzelfde geld voor apparaten in je huis. Denk bijvoorbeeld aan de stoom die van een pan of een strijkijzer afkomt. Zoals je nu weet zorgt een hoge luchtvochtigheid voor een koudere gevoelstemperatuur omdat vochtige lucht langzaam opwarmt. In de zomer is dit misschien fijn, maar in de herfst- en wintermaanden is een lage temperatuur juist niet gewenst. Je voorkomt vocht door de woning goed te ventileren. 

   Kies voor mechanische ventilatie in huis 

   Ventilatie heeft verschillende voordelen. Anders dan bij het luchten van het huis, zorgt ventilatie ervoor dat er een luchtstroom binnen 4 muren ontstaat. Net zoals de wind dit doet in de buitenlucht, alleen heb je geen last van een harde luchtstroom bij mechanische ventilatie. Omdat de lucht constant in beweging is door een toe- en afvoer van binnen en buiten lucht, blijft de luchtvochtigheid optimaal. Omdat de lucht in huis niet te droog maar ook niet te vochtig is, word de temperatuur in huis al snel aangenamer. Hiernaast zorgt de afvoer van vervuilde lucht dat CO2 ophoping geen kans krijgt.

   Kies je voor een WTW-unit als mechanisch ventilatiesysteem? Dan heb je de verwarming misschien helemaal niet meer nodig! Een WTW-unit zorgt er namelijk voor dat koude buitenlucht wordt opgewarmd voordat de lucht de ruimte in word geblazen. Bij goed geïsoleerde woningen blijft deze warme lucht extra lang hangen waardoor je bespaart op stookkosten. 

   Wil jij weten hoeveel je bespaart met mechanische ventilatie in huis? Neem nu contact met ons op en kom erachter hoeveel jij kunt besparen door te investeren in mechanische ventilatie voor een hoger wooncomfort. 

    

   Pin It on Pinterest

   Share This