+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Dat ventileren essentieel is om het binnenklimaat zo gezond mogelijk te houden, is inmiddels duidelijk. Maar hoe weet je of je genoeg ventileert? En kun je ook teveel ventileren? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen.

   Ben je op zoek naar een slim, mechanisch ventilatiesysteem voor in jouw woning of bedrijfspand? Neem contact op met Cubica³ en ontdek hoeveel jij kunt besparen! 

   hoe weet je of je genoeg ventileert?

   Is ventileren echt nodig? 

   Ja, ventileren is écht nodig om de binnenlucht zo gezond mogelijk te houden. Zeker als je de hele dag thuis bent. Jij bent namelijk niet alleen verantwoordelijk voor het uitstoten van CO2. De apparaten die je in huis gebruikt en de pannen die je op het vuur zet veroorzaken ook vervuiling in de lucht. Zo komt er tijdens verbrandingsprocessen bijvoorbeeld fijnstof vrij. Daarom is het tijdens het koken belangrijk om de afzuigkap aan te doen. Ventileer je helemaal niet, dan kan de vervuilde lucht nergens naartoe. Het gevolg is een vervuilde binnenlucht waar jij, je familieleden, huisdieren en zelfs het huis last van kan krijgen. Hoe dat precies zit ontdek je in dit artikel. 

   Hoe weet je of je genoeg ventileert? 

   Je kunt het beste achterhalen of je genoeg ventileert door een CO2 meter in huis te halen. Door in elke kamer CO2 meters op te hangen, kun je de luchtkwaliteit in  verschillende ruimtes meten. Door hiernaast te investeren in een vochtmeter, kun je het binnenklimaat optimaliseren. De meters geven namelijk aan wanneer er geventileerd moet worden. Geen zin om de luchtkwaliteit in huis te monitoren? Dan kun je tegenwoordig ook kiezen voor slimme ventilatiesystemen. Deze systemen passen de mate van ventilatie aan op basis van de huidige luchtkwaliteit. Handig! 

   Hoe verbeter ik de luchtkwaliteit in huis?

   Je kunt de luchtkwaliteit in huis op verschillende manieren verbeteren. Haal bijvoorbeeld huisplanten in huis, want die zuiveren de lucht voor je! Je kunt naast mechanisch ventileren ook gerust natuurlijk ventileren door de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Het belangrijkste bij ventileren is dat er een luchtstroom ontstaat, zodat vervuilde lucht de ruimte kan verlaten en frisse lucht naar binnen kan. Woon je in een industriële omgeving? Dan kan het openzetten van de deuren en ramen juist averechts werken. Voor deze woningen is het slimmer om te ventileren met mechanische ventilatie, omdat de MV vuil en stof uit de lucht zuivert voordat de lucht de ruimte in wordt geblazen. 

   Kan ik ook teveel ventileren? 

   Een goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid en zorgt ervoor dat schimmels en vocht geen kans krijgen om de muren of kozijnen aan te tasten. Hiernaast zorgt een mechanisch ventilatiesysteem ervoor dat huisstofmijt minder snel voorkomt, omdat ruimtes nooit te vochtig worden. Te weinig ventileren kan dus nadelig zijn voor je gezondheid en je huis, maar teveel ventileren is niet erg. Naast het mechanisch ventileren of natuurlijk ventileren kun je je huis ook luchten. Door dit 15 minuten per dag, bij voorkeur na het douchen, te doen, werk je op een laagdrempelige manier aan een beter binnenklimaat. 

    

   Pin It on Pinterest

   Share This