+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   De meeste mensen lijken het niet te beseffen, maar de luchtkwaliteit binnenshuis is vaak slechter dan de lucht buiten. Verouderde binnenlucht- en verwarmingssystemen kunnen de hoeveelheid allergie-inducerende huisstofmijten, huidschilfers van huisdieren en schimmelsporen die door jouw huis circuleren, verhogen. Hier zijn enkele tips voor beter ventileren om de luchtkwaliteit in jouw huis te verbeteren.

   Factoren die van belang zijn voor beter ventileren

   1.     Bron controle voor beter ventileren

   De meest effectieve manier om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, is het elimineren van individuele bronnen van vervuiling of het verminderen van hun emissies.

   Sommige bronnen kunnen worden verzegeld of ingesloten; andere kunnen worden aangepast om de hoeveelheid uitstoot te verminderen. In veel gevallen is broncontrole ook een meer kostenefficiënte benadering om de luchtkwaliteit binnenshuis te beschermen dan het verhogen van de ventilatie. Meer ventilatie kan namelijk de energiekosten verhogen.

   2.     Verbeterde ventilatie

   Voor de meeste problemen met de luchtkwaliteit binnenshuis is broncontrole de meest effectieve oplossing. Een andere manier om de concentraties van luchtverontreinigende stoffen binnenshuis in jouw huis te verlagen, is door de hoeveelheid buitenlucht die naar binnen komt te vergroten.

   De meeste verwarmings- en koelsystemen voor huizen brengen niet mechanisch verse lucht in huis. Het openen van ramen en deuren of het bedienen van raam- of zolderventilatoren, verhoogt de ventilatiesnelheid buiten. Lokale badkamer- of keukenventilatoren die naar buiten afzuigen, verwijderen slechte lucht rechtstreeks uit de kamer waar de ventilator zich bevindt. Ook verhogen ze de ventilatiesnelheid van de buitenlucht.

   Het is belangrijk om zoveel mogelijk stappen te nemen terwijl je bezig bent met activiteiten die hoge niveaus van vervuilende stoffen kunnen veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan: schilderen, verfafbijtmiddel, verwarmen met petroleumkachels, koken of bezig zijn met onderhoud en activiteiten zoals lassen, solderen of schuren. Je kunt er ook voor kiezen om sommige van deze activiteiten buiten te doen.

   Ventilatie en zonwering kunnen helpen bij het beheersen van de binnentemperatuur. Beter ventileren helpt ook bij het verwijderen of verdunnen van verontreinigende stoffen binnenshuis. Dit vermindert het niveau van verontreinigingen en verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis. Evalueer zorgvuldig het gebruik van ventilatie om luchtverontreinigende stoffen binnenshuis te verminderen.

   Ventilatie is het belangrijkst voor een goede luchtkwaliteit

   De introductie van buitenlucht is een belangrijke factor bij het bevorderen van een goede luchtkwaliteit. Lucht kan op verschillende manieren een huis binnenkomen, waaronder:

   • natuurlijke ventilatie, zoals door ramen en deuren
   • mechanische middelen, zoals door buitenlucht inlaten in verband met het verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC)
   • infiltratie, een proces waarbij buitenlucht het huis binnenstroomt via openingen, voegen en scheuren in muren, vloeren en plafonds, en rond ramen en deuren.

   Infiltratie komt tot op zekere hoogte in alle woningen voor.

   Natuurlijke ventilatie beschrijft luchtbeweging door openstaande ramen en deuren. Bij correct gebruik kan natuurlijke ventilatie soms helpen om de temperatuur binnen te temperen, die te hoog kan worden in huizen zonder airconditioning of wanneer stroomuitval het gebruik van airconditioning beperkt of onmogelijk maakt.

   Natuurlijke ventilatie kan ook de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren door vervuilende stoffen binnenshuis te verminderen. Voorbeelden van natuurlijke ventilatie zijn:

   • ramen en deuren openen
   • zonwering zoals het sluiten van de jaloezieën

   De meeste huishoudelijke geforceerde luchtverwarmingssystemen en airconditioningsystemen brengen de buitenlucht niet mechanisch het huis binnen. Ook wordt er vertrouwd op infiltratie en natuurlijke ventilatie om buitenlucht het huis binnen te brengen.

   3.     Luchtreinigers voor beter ventileren

   Er zijn vele soorten en maten luchtreinigers op de markt, variërend van relatief goedkope tafelmodellen tot geavanceerde en dure systemen voor het hele huis. Sommige luchtreinigers zijn zeer effectief bij het verwijderen van deeltjes. Terwijl andere veel minder effectief zijn. Luchtreinigers zijn over het algemeen niet ontworpen om gasvormige verontreinigingen te verwijderen.

   De effectiviteit van een luchtreiniger hangt af van hoe goed het verontreinigende stoffen uit de binnenlucht opvangt (uitgedrukt als percentage efficiëntie) en hoeveel lucht het door het reinigings- of filterelement zuigt (uitgedrukt in kubieke voet per minuut).

   Een zeer efficiënte collector met een lage luchtcirculatie snelheid zal niet effectief zijn. Evenmin als een stofzuiger met een hoge luchtcirculatie, maar een minder efficiënte collector. De prestatie van een luchtreiniger op de lange termijn hangt af van het onderhoud volgens de instructies van de fabrikant.

   Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de effectiviteit van een luchtreiniger is de sterkte van de verontreinigende bron. Sommigen verwijderen mogelijk niet voldoende hoeveelheden verontreinigende stoffen uit sterke bronnen in de buurt.

   Pin It on Pinterest

   Share This