+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie zijn niet hetzelfde, maar wat is het grote verschil nu eigenlijk? En is het belangrijk om zowel natuurlijk als mechanisch te ventileren of is het voldoende of voor één van de twee te kiezen? Om hier duidelijkheid in te brengen gaan we vandaag in op het grote verschil tussen mechanische en natuurlijke ventilatie en de voordelen hiervan voor je gezondheid én je huis! 

   grote verschil tussen mechanische en natuurlijke ventilatie
   grote verschil tussen mechanische en natuurlijke ventilatie

   Wat is mechanische ventilatie precies?

   Mechanische ventilatie kan twee dingen betekenen. Het kan gaan over de ventilatie waar patiënten aan gekoppeld worden in het ziekenhuis of het kan gaan om het ventilatiesysteem in je woning of bedrijfspand. In dit geval hebben we het over de mechanische ventilatie waarmee je een pand kunt ventileren. In een notendop is mechanische ventilatie een mechanisch systeem dat zowel lucht uit een ruimte haalt en schone, gefilterde lucht terug de ruimte in blaast. Op die manier blijft de ruimte goed geventileerd en loop je minder risico op een verhoogd CO2-gehalte in de ruimte. Het verschil tussen mechanische en natuurlijke ventilatie zit hem dus in het gebruiken of niet gebruiken van een mechanisch ventilatiesysteem. 

   Wat is natuurlijke ventilatie? 

   Natuurlijke ventilatie is het ventileren van een ruimte door de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Dit zorgt namelijk voor een luchtstroom in huis, waardoor vervuilde lucht de ruimte kan verlaten en er schone lucht naar binnen kan. Woon je echter in een stad met een lage luchtkwaliteit, dan kan natuurlijk ventileren er juist voor zorgen dat je vervuilde lucht naar binnen haalt. Dit kunt je voorkomen door natuurlijke en mechanische ventilatie met elkaar te combineren. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat je optimaal ventileert, maar zorgt er ook voor dat je huis én je gezin langer gezond blijven. Lees hier meer over in ons artikel waarom is goede ventilatie zo belangrijk?  

   Het verschil tussen mechanische en natuurlijke ventilatie

   Het verschil tussen mechanische en natuurlijke ventilatie is dat je bij mechanische ventilatie gebruikmaakt van een mechanisch systeem dat in het huis of het gebouw wordt geïnstalleerd. Dit systeem zorgt ervoor dat lucht zich eenvoudig kan verplaatsen tussen verschillende ruimtes. Maak je alleen gebruik van natuurlijke ventilatie, dan gebruik je de buitenlucht om te ventileren. Het nadeel hiervan is dat je allereerst de temperatuur niet kunt regelen. Als het koud is, dan komt er ook koude lucht naar binnen. Voor veel mensen is dit in de winter geen goede optie. Hiernaast weet je niet zeker of de buitenlucht écht schoon is. Vertrouw je op een mechanisch ventilatiesysteem, dan wordt de lucht van buiten eerst gefilterd zodat je geen stof, roet of andere vervuilende stoffen naar binnen haalt.

   Hiernaast kun je met een mechanisch ventilatiesysteem inspelen op de buitentemperatuur. Kies bijvoorbeeld voor een WTW-unit om de buitenlucht te verwarmen voordat het naar binnen komt. Zo voorkom je tocht en hoef je bovendien minder te stoken in de wintermaanden! Ben jij benieuwd naar welk mechanisch ventilatiesysteem het beste bij je past? Vul het onderstaande contactformulier in en één van onze experts neemt zo snel mogelijk contact op om al je vragen te beantwoorden!

   13 + 10 =

   Pin It on Pinterest

   Share This