Een mechanisch ventilatiesysteem hoort altijd geluid te geven, maar wanneer het geluid je stoort en afleid dan is er iets aan de hand. Het komt er dus op neer dat het geluid van mechanische ventilatie fluisterstil moet zijn, net zoals de koelkast. In dit artikel kom je erachter hoeveel geluid een ventilatiesysteem gemiddeld maakt en hoe je het geluid van mechanische ventilatie zo goed mogelijk kunt dempen.

Gemiddeld volume geluid ventilatiesysteem
Ondanks het feit dat technologie ervoor zorgt dat mechanische ventilatie steeds stiller wordt, is het nog steeds zo dat herrie de meest voorkomende klacht is van deze manier van ventileren. Het is niet ongewoon dat de ventilatie box zelf geluid maakt omdat er continue een motor aan het draaien is. Toch is geluidsoverlast van de ventilatie box niet de bedoeling.
Je kunt de mechanische ventilatie en het volume dat daarbij hoort vergelijken met een stille vaatwasser of koelkast. Gemiddeld produceert mechanische ventilatie een volume van 51 dB. Voor de één is dit vrijwel niet hoorbaar maar de ander heeft er wel last van. Houd in gedachten dat de motor altijd wat geluid maakt en je hier niets aan kunt veranderen. Toch is het wel belangrijk dat je let op veranderingen in het volume van de ventilatie. Wanneer je je bijvoorbeeld ineens aan de laagste stand stoort dan is er mogelijk toch iets mis met de ventilatie.
Mijn ventilatie bromt of zoemt
Als je een verouderd mechanisch ventilatiesysteem hebt dan zul je zo nu en dan merken dat je een brommend of zoemend geluid hoort. Waarschijnlijk is dit de motor die je hoort draaien. Is het geluid ongewoon hard of herken je het geluid niet, dan is het verstandig om een professional in te schakelen om naar de ventilatie te kijken.
In de meeste gevallen kun je voor het onderhoud en de garantie van het ventilatiesysteem terecht bij de fabrikant of verkoper waar je het systeem hebt gekocht. Ben je op zoek naar een bedrijf die regelmatig en vooral op tijd onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden uitvoert dan kun je terecht bij Cubica3. Klik hier om de tarieven van onze onderhoudspakketten te bekijken.
Ik hoor flink lawaai in het huis
Als je lawaai hoort dat echt aanwezig is en een brommend of zoemend geluid overtreft dan ligt het probleem waarschijnlijk niet bij de ventilatie box zelf maar in de luchtkanalen van het ventilatiesysteem. Omdat de luchtkanalen het geluid kunnen overbrengen naar andere ruimtes zal het geluid in het hele huis aanwezig zijn of in specifieke ruimtes. Ook worden geluiden versterkt door de ventilatiekanalen.

Geluid ventilatiesysteem verminderen
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het geluid van mechanische ventilatie te verminderen. Alle oplossingen zorgen er ook voor dat je jouw huis meteen duurzamer maakt. Dit zorgt er op de lange termijn voor dat je kosten bespaard.
Ten eerste is het beter om te voorkomen dan te genezen. Zorg ervoor dat de installatie van de luchtventilatie wordt gedaan door een professioneel bedrijf. De box mag bijvoorbeeld niet in contact komen met een muur of de vloer om trillingen en het geluid dat dit met zich meebrengt te voorkomen. De unit moet in een afgesloten en veilige ruimte kunnen staan en het is belangrijk om de juiste ventilatiekanalen te gebruiken ter voorkoming van geluidshinder.
Ten tweede kun je voor een brommend of zoemend geluid afkomstig van de unit het beste zorgen voor een vervanging. Investeer in een nieuwe unit om het brommen en zoemen te verminderen. Nieuwere units zijn vaak veel stiller en de vakmannen van Cubica3 geven je graag advies over welke unit het beste past bij jouw situatie. Wil je liever eerst een onderhoudsbeurt inplannen om zeker te weten dat het geluid niet verholpen kan worden? Kijk dan eens naar onze onderhoudstarieven.
Ten derde kun je een schoonmaakbeurt van de ventilatiekanalen inplannen. Je kunt er ook voor kiezen om de kanalen zelf te reinigen. Lees er meer over in ons stappenplan voor het reinigen van mechanische ventilatie. Mogelijk verhelpt dit geluiden die afkomstig zijn van de ventilatiekanalen.
Isolatie
Tot slot helpt het isoleren van de woning ook tegen geluidsoverlast van de mechanische ventilatie. Zo kun je er bij de aanschaf van een nieuwe vloer voor kiezen om de vloer meteen goed te isoleren of ventilatieroosters aan te brengen om de luchtstroom in de kruipruimte te stimuleren. Hetzelfde geld voor muren waar ventilatiekanalen doorheen lopen. Hoe beter geïsoleerd, hoe beter het geluid dempt. Niet alleen fijn voor het gebruik van mechanische ventilatie. Isolatie zorgt er tevens voor dat de stookkosten omlaag kunnen omdat de woning beter verwarmd blijft in de winter. Win-Win!