+31 6 29540828 info@cubica3.nl

      Fijnstof: je ziet er bijna niets van maar als je er niets aan doet dan is de kans groot dat je op den duur ziek wordt van het fijnstof in huis. Hoe ontstaat fijnstof en wat kun je doen om fijnstof in huis te voorkomen? Je ontdekt het in dit artikel! 

       

      Fijnstof in huis

      vHier komt fijnstof vandaan

      Fijnstof komt het meeste voor in huizen of gebouwen. Uit onderzoek van het longfonds blijkt zelfs dat het fijnstof dat mensen inademen, voor 90% afkomstig is uit gebouwen en 80% uit de eigen woning. Hierbij komt dat 1 op de 7 woningen in Nederland last heeft van een te hoge concentratie fijnstof. Je kunt fijnstof niet zien, maar het is wel schadelijk. Het is daarom belangrijk om je huis en jezelf te beschermen tegen de gevaren van fijnstof. Maar waar komt dat fijnstof toch vandaan? 

      Het blijkt dat bijna 80% van het fijnstof in de lucht terecht komt door menselijk handelen volgens het RIVM. De aanwezigheid van fijnstof wordt voornamelijk veroorzaakt door verbrandingsprocessen. Er ontstaat dus fijnstof op het moment dat je de kachel aanzet, een openhaard in huis gebruikt of simpelweg aan het koken bent. Fijnstof in de keuken ontstaat vooral bij het braden van vlees en het wokken van groenten. Roken heeft ook invloed op het fijnstof in huis. Het is daarom aan te raden om altijd buitenshuis te roken. 

      De gevaren van fijnstof op een rij

      Het inademen van fijnstof kan bij sommigen zorgen voor een verminderde longfunctie. Hierdoor heb je het gevoel dat je minder lucht binnenkrijgt en ben je sneller buiten adem. Als je verder gezond bent, maar toch merkt dat je longen minder aan kunnen, dan is de kans groot dat het fijnstofgehalte in jouw woning te hoog is. 

      fijnstof in huis lage longfunctie

      Luchtwegproblemen

      luchtwegproblemen

      Fijnstof zorgt in sommige gevallen voor luchtwegproblemen. Bij mensen die al luchtwegproblemen hebben, zoals astma of bronchitis, is het daarom extra belangrijk om de woning zo goed mogelijk stofvrij te houden. Zorg bovendien voor een goede ventilatie om er zeker van te zijn dat vervuilde lucht de woning op tijd kan verlaten. 

      hart- en vaatziekten

      Fijnstof is zo klein, dat het tijdens het inademen dwars door de longblaasjes heen, waardoor het stof in de bloedbaan terecht kan komen. Het fijnstof kan in de bloedbaan en het hart schade aanrichten, waardoor de kans op hart- en vaatziekten omhoog gaat. Alle reden om fijnstof in huis zo goed mogelijk te voorkomen. 

      Fijnstof helemaal voorkomen is bijna niet mogelijk. Naast het feit dat mensen in huis fijnstof veroorzaken, zijn de grootste oorzaken van fijnstof van natuurlijke aard. Zo ontstaat fijnstof bijvoorbeeld door onze aardbodem. Waar wij wel invloed op hebben is uitstoot. Fijnstof is namelijk ook afkomstig van bouwstoffen, bouwprocessen en onze auto’s, vliegtuigen, treinen etc. De enige échte oplossing tegen fijnstof is daarom volgens sommigen het voorkomen van uitstoot. In de praktijk is het echter niet makkelijk om zomaar te stoppen met het uitstoten van CO2 en andere gassen. 

      Fijnstof in huis verminderen

      Om fijnstof helemaal te voorkomen is het dus nodig om je auto te verkopen, de verwarming nooit meer te gebruiken en nooit meer te koken. In de praktijk werkt dit natuurlijk niet. Dit is wat je wel kunt doen om fijnstof in huis te verminderen: 

       

      • zet elke dag voor minimaal 15 minuten ramen en deuren tegen elkaar open om het huis goed door te luchten. 
      • verwijder stil liggend stof. Met name het stof op de randen van de deuren, televisie, ramen en andere hoekjes die je normaal gesproken niet snel afneemt. 
      • zorg voor een algemene goed hygiëne in de woning door regelmatig te stofzuigen en te dweilen. 
      • Gebruik een mechanisch ventilatiesysteem om een constante stroom van frisse lucht naar binnen te halen. Mechanische ventilatie zorgt er bovendien voor dat vervuilde lucht de ruimte veilig kan verlaten. 

      Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt er ook in de winter voor dat vervuilde lucht de kamer kan verlaten, zonder dat het wooncomfort naar beneden gaat omdat de temperatuur in huis te laag is. Hiernaast heeft een mechanisch ventilatiesysteem meer voordelen voor zowel de gezondheid van het huis en de mensen in het huis. Je zorgt namelijk niet alleen voor een constante luchtstroom waardoor stof minder kans krijgt om te blijven liggen. Een mechanisch ventilatiesysteem helpt ook bij het onder controle houden van het CO2 gehalte in een ruimte. Dit heeft ook voordelen! Lees er alles over in ons artikel “Bewust van het binnenklimaat met een CO2 meter.

       

      Pin It on Pinterest

      Share This