+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   In 2023 staat het klimaat centraal. Ook in de bouwsector moeten we aan verduurzaming geloven. De reden voor het verduurzamen van de bouwsector is mede te danken aan een te hoog stikstofgehalte. Daarom is duurzaam bouwen vanaf 2023 de norm. Dit is was er tijdens Prinsjesdag 2022 bekend werd gemaakt over verduurzaming in de bouwsector.  

   Prinsjesdag 2022

   Duurzaam bouwen voor minder co2 uitstoot

   Industriële bedrijven die meer CO2 uitstoten dan toegestaan is, gaan per 1 januari 2023 meer belasting betalen. De vrijgestelde uitstoot gaat vanaf die datum steeds verder naar beneden, waardoor de belastingheffing hoger wordt. In het belastingplan van 2023 staat dat het kabinet hier bedrijven mee wil stimuleren om het productieproces te verduurzamen. Het doel is een vermindering van 4 megaton Co2 uitstoot in 2030. Het tarief van de CO2 heffing verandert niet, maar in 2024 wordt bepaald of het tarief verhoogt moet worden. Om ondernemers te helpen met verduurzaming, worden de budgetten voor de energie-investeringsaftrek en de milieu-investeringsaftrek verruimd. Hoe dit precies vormgegeven wordt is nog niet duidelijk, maar naar alle verwachting mag de aftrek gebruikt worden voor het bekostigen van de installatie van mechanische ventilatie in bedrijfs- en kantoorpanden.

   Energielabel C vanaf 2023 verplicht voor bedrijfsruimtes

   Vanaf 1 januari 2023 is het voor ieder kantoor en elk bedrijfspand groter dan 100 m², verplicht om in bezit te zijn van een energielabel C.  Is het pand voorzien van een parkeergarage? Dan wordt de garage meegenomen in de beoordeling voor het energielabel. Hier liggen vaak kansen, want de garage of opslagruimte is vaak slecht geïsoleerd en geventileerd. Wil je hier slim op inspelen, dan zet je vandaag de eerste stap naar het verbeteren van de ventilatie in de garage van jouw bedrijfspand. Zo werk je actief aan het verbeteren van je energielabel! Voldoet jouw pand al aan het energielabel C, dan hoef je geen maatregelen te nemen. Toch kan het lonen om te investeren in een nieuwe ventilatie unit. Niet alleen om de ventilatie in het gebouw te optimaliseren, maar ook om op de korte en lange termijn te besparen op energiekosten en energiebelasting

   Specifieke uitkering voor ventilatie in scholen (SUVIS)

   De Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) is een uitkering voor gemeenten om de ventilatie in bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Het gaat vooral om de financiering van bouw- en installatiekosten, zoals de kosten die bij de installatie van een nieuw mechanisch ventilatiesysteem komen kijken. Je kunt naar verwachting tot maart 2023 aanspraak maken op de SUVIS. Om aanspraak te maken op de SUVIS moeten de bouwactiviteiten starten tussen 1 oktober 2020 en 31 augustus 2022. Inmiddels is de einddatum verstreken, maar scholen die nog geen aanspraak hebben gedaan op de SUVIS kunnen uitstel krijgen tot 31 december 2022. De werkzaamheden moeten op uiterlijk 31 augustus 2024 afgerond zijn, met eventueel uitstel tot 28 februari 2025. 

   Ben je benieuwd naar wat jij kunt besparen met een nieuwe ventilatie unit? Onze specialisten kijken graag met jou naar de beste ventilatie unit voor in jouw pand. Benieuwd hoe dat precies werkt? Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! 

   1 + 3 =

   Pin It on Pinterest

   Share This