+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Bij nieuwbouwwoningen wordt er een luchtdichtheidstest uitgevoerd voordat er een mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd wordt. Met deze test is het namelijk mogelijk om het juiste systeem te kiezen. Waarom dat zo is en hoe dit precies zit? Dat ontdek je in dit artikel. 

   Luchtdichtheidstest

   Wat is een luchtdichtheidstest precies?

   Een luchtdichtheidstest, ook wel bekend als een blowerdoortest, is een test die je uitvoert om de luchtdichtheid van een gebouw te meten. Het doel van de test is om te bepalen hoeveel lucht er ongewenst door openingen in het gebouw kan binnendringen.

   Tijdens de luchtdichtheidstest wordt er een grote ventilator in een deuropening of raamopening van het gebouw geplaatst. De ventilator creëert een drukverschil tussen de binnen- en buitenkant van het gebouw. Vervolgens worden nauwkeurige metingen gedaan om de hoeveelheid lucht die door de openingen ontsnapt of binnendringt te bepalen.

   Je kunt deze metingen uitvoeren met behulp van een drukverschilmeting en luchtvolumemeting. Hiermee kun je de luchtdoorlatendheid van het gebouw bepalen. De uitkomst van deze metingen is vaak uitgedrukt in een waarde die je  luchtdichtheid of luchtlekverlies noemt. Deze waarde is meestal uitgedrukt in kubieke meters per uur per vierkante meter (m³/h.m²) of in luchtwisselingen per uur (ACH).

   Wat zijn de voordelen van deze test?

   Het uitvoeren van een luchtdichtheidstest heeft verschillende voordelen. Het kan helpen bij het identificeren van gebieden met luchtlekken, waardoor energieverlies en ongewenste instroom van buitenlucht worden verminderd. Een goede luchtdichtheid draagt bij aan een betere energie-efficiëntie van het gebouw. Hiernaast creëer je een betere thermische isolatie en een beter binnenklimaat. Tot slot kan de meting helpen bij het voldoen aan bouwvoorschriften en energieprestatiecertificeringen.

   Al met al biedt de luchtdichtheidstest waardevolle informatie om de luchtdichtheid van een gebouw te beoordelen en eventuele verbeteringen aan te brengen. Uiteindelijk kun je hier de  energie-efficiëntie en het comfort mee optmaliseren.

   Waarom is de luchtdichtheidstest belangrijk voor de installatie van mechanische ventilatie?

   Een luchtdichtheidstest is belangrijk voor de installatie van mechanische ventilatie om de volgende redenen:

   1. Energie-efficiëntie: Een goede luchtdichtheid is essentieel voor het behalen van een hoog niveau van energie-efficiëntie in een gebouw. Als er luchtlekken aanwezig zijn in de gebouwschil, kan er ongecontroleerde luchtstroming optreden. Dit resulteert in warmteverlies tijdens de koude maanden en warmte-infiltratie tijdens de warme maanden. Door de luchtdichtheid te verbeteren, kan het ventilatiesysteem efficiënter werken en kan het energieverbruik worden verminderd.
   2. Luchtkwaliteit: Mechanische ventilatie is bedoeld om een goede luchtkwaliteit in een gebouw te waarborgen door vervuilde lucht af te voeren en verse buitenlucht toe te voeren. Als er luchtlekken zijn, kan er een ongecontroleerde stroom van buitenlucht binnenkomen. Verontreinigingen zoals stof, allergenen en verontreinigende stoffen kunnen hierdoor naar binnen. Met een luchtdichtheidstest spoor je deze luchtlekken op, zodat je ze kunt verhelpen.
   3. Comfortniveau: Luchtlekken veroorzaken tocht, waardoor ongewenste luchtstromen ontstaan die het wooncomfort verminderen. Verbeter je de luchtdichtheid, dan verminder je tochtproblemen. Het gevolg is een hoger comfortniveau in het gebouw. 
   4. Correcte werking van het ventilatiesysteem: Een goede luchtdichtheid is cruciaal voor de juiste werking van het ventilatiesysteem. Als er luchtlekken zijn, kan dit leiden tot verstoring van de luchtstroompatronen en onbalans in de toevoer en afvoer van lucht. Dit kan de prestaties van het ventilatiesysteem verminderen en leiden tot inefficiëntie. Je voert een luchtdichtheidstest uit om eventuele problemen te identificeren en op te lossen.

   Kortom, een luchtdichtheidstest is belangrijk voor de installatie van mechanische ventilatie, omdat het helpt bij het verbeteren van de energie-efficiëntie, luchtkwaliteit, comfort en werking van het systeem. Met deze test zorg je ervoor dat het systeem effectief werkt. En dit draagt bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat in ieder gebouw.

   Mechanische ventilatie laten installeren

   Het is essentieel om een professionele installateur in te schakelen voor de installatie van mechanische ventilatie. Een professional beschikt namelijk over de nodige expertise, ervaring en kennis van de nieuwste technologieën en richtlijnen. Ze kunnen het systeem op de juiste manier ontwerpen en installeren. Zo weet je zeker dat alles goed gaat! 

   Tip: neem contact op met Cubica³ en ontvang een vrijblijvende offerte voor de installatie van een gloednieuw ventilatiesysteem in je huis, kantoorpand of bedrijfsgebouw.

   Een ander voordeel van het inschakelen van een professional is dat zij het systeem kunnen afstemmen op specifieke behoeften van het gebouw. Het resultaat is een mechanisch ventilatiesysteem dat goed werkt. Daarnaast zorgt een professionele installateur voor de juiste materialen en een goede afwerking. Dit draagt bij aan de duurzaamheid en betrouwbaarheid van het systeem! 

   Tot slot biedt een professionele installateur ook onderhouds- en servicediensten aan. Zij controleren, reinigen en afstellen het systeem regelmatig om optimale prestaties te behouden. Bovendien kunnen ze eventuele problemen op tijd detecteren, waardoor je storingen en hoge reparatiekosten kunt voorkomen. 

   Pin It on Pinterest

   Share This