+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Vraaggestuurd ventileren. Je hebt er vast wel eens over gehoord, maar wat is vraaggestuurd ventileren precies? En waarom is vraaggestuurd ventileren interessant? In dit artikel leggen wij je uit wat vraaggestuurd ventileren is, wat de voordelen hiervan zijn én hoe je een vraaggestuurd ventilatiesysteem kunt bestellen. 

    

   Wat is vraaggestuurd ventileren?

   Wat is vraaggestuurd ventileren? 

   Vraaggestuurd ventileren betekent dat het mechanische ventilatiesysteem met behulp van sensoren inspeelt op de ventilatiebehoefte in een ruimte. Is het CO2-gehalte in de ruimte bijvoorbeeld te hoog, dan zal de ventilatie op een stand hoger werken. Ben je niet thuis en vergeet je om de ventilatie een standje lager te zetten, dan doet het mechanische ventilatiesysteem dit voor je. Vraaggestuurd ventileren zorgt er dus voor dat er altijd goed geventileerd wordt, waardoor het binnenklimaat optimaal blijft. Dit heeft niet alleen voordelen voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee! 

   Waarom is vraaggestuurde ventilatie populair?

   Tegenwoordig kun je bijna alles automatiseren. De lichten gaan op basis van een gepersonaliseerd schema aan en uit. Het is mogelijk om de poort van de voortuin automatisch te openen en te sluiten en je kunt het koffiezetapparaat zelfs instructies geven om de koffie op een specifiek tijdstip klaar te zetten. Omdat automatisering in huis steeds vanzelfsprekender wordt, kiezen ook steeds meer mensen voor vraaggestuurde ventilatie. Het zorgt er simpelweg voor dat je niet meer na hoeft te denken over het zuiveren van de lucht in huis, omdat je ventilatiesysteem dat voor je doet. 

   Waarom is schone lucht belangrijk? 

   Schone lucht is niet alleen prettig voor je gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je familieleden, huisdieren, planten en het huis zelf. Is de lucht vervuild dan kun je hier last van krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld klachten krijgen als hoofdpijn en concentratieproblemen. Is de binnenlucht te droog of te vochtig dan heeft dit invloed op de gevoelstemperatuur in huis. Hiernaast zorgt vocht ervoor dat schimmels en bacteriën sneller groeien. Zo zit het met de percentages luchtvochtigheid in een ruimte:

   • Is de luchtvochtigheid in huis lager dan 30% dan kun je hier last van krijgen. Je krijg bijvoorbeeld last van droge ogen of een droge mond en het voelt kouder aan in huis.
   • Een percentage van 30% tot 60% is normaal en gezond voor mensen, dieren, planten én het gebouw. In de zomermaanden is de luchtvochtigheid hoger. In de winter is de luchtvochtigheid lager. 
   • Bij een luchtvochtigheid van 60% of hoger is de kans op schimmels groter. 

   Hoe werkt vraag gestuurde ventilatie precies? 

   De vraag gestuurde ventilatie maakt gebruikt van verschillende sensoren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ventilatiesysteem met een PIR-sensor. Dit ventilatiesysteem is voorzien van een bewegingssensor. Loopt er iemand langs de sensor dan gaat de ventilatie aan. Dit is de perfecte oplossing voor het ventileren van ruimtes die weinig worden gebruikt. Het is ook mogelijk om voor een ventilatiesysteem met een TVOC-sensor te kiezen. TVOC staat voor Totale VOC en detecteert alle stoffen uit de VOC-categorie. Investeer je in een ventilatiesysteem voor een school, fabriek of bijvoorbeeld een nagelsalon aan huis dan is dit de beste optie voor jou.

   Het komt vaker voor dat mensen kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem voorzien van een CO2 meter en een luchtvochtigheidsmeter. Deze twee aspecten zijn in woonhuizen namelijk het meest belangrijk. Wil je optimaal profiteren van je ventilatiesysteem en warmte uit huis herbruiken? Kies dan voor een vraaggestuurde WTW-unit. Dit systeem herbruikt de warmte uit huis, waardoor de stookkosten tijdens de wintermaanden naar beneden kunnen. 

   Wat zijn zelfregelende ventilatieroosters? 

   Kies je voor vraaggestuurd ventileren dan worden er zelfregelende ventilatieroosters geïnstalleerd. Deze roosters reageren op de winddruk en gaan dicht als het buiten te hard waait. Hierdoor hoef je de roosters niet meer zelf te sluiten als je last hebt van tocht in huis. Dit zorgt er ook voor dat je niet onnodig gaat stoken omdat het door koude wind te koud wordt binnen. De combinatie van zelfregelende roosters en vraag gestuurde ventilatie zorgt er tot slot voor dat er niet teveel of te weinig wordt geventileerd, waardoor je kosten bespaard én de binnenlucht gezond houd. 

   Sta jij op het punt om je huis te renoveren of een mechanisch ventilatiesysteem te installeren? Dan kan het lonen om te investeren in een vraag gestuurd ventilatiesysteem. Welk ventilatiesysteem het meest geschikt is in jouw situatie, is afhankelijk van verschillende factoren. Gelukkig kunnen wij op basis van informatie over de woning of het gebouw advies geven over het juiste systeem. Wij helpen je ook graag met de installatie hiervan, zodat alles tot in de puntjes geregeld is. Neem nu contact met ons op voor meer informatie! 

   Pin It on Pinterest

   Share This