+31 6 29540828 info@cubica3.nl

      Wist je dat… een groot deel van de huizen in Nederland is voorzien van mechanische ventilatie? Met een MV unit kun je profiteren van verschillende voordelen. Zo zorgt een MV unit ervoor dat je het binnenklimaat zonder enige inspanning kunt verbeteren. Hiernaast zorgt de MV unit ervoor dat vocht, warmte en verontreinigde lucht de ruimte kan verlaten. In dit artikel geven wij antwoord op essentiële vragen over mechanische ventilatie.

      De belangrijkste redenen om mechanische ventilatie te gebruiken

      Een MV unit is een mechanisch ventilatiesysteem waarmee je het binnenklimaat van jouw huis of pand kunt optimaliseren. Om het binnenklimaat zo prettig mogelijk te houden is het belangrijk om voor voldoende luchtverversing te zorgen. Nu de meeste panden optimaal geïsoleerd zijn, is het hoog tijd om naar manieren te zoeken waarmee je de lucht in huis kunt verversen zonder dat er warmte verloren gaat.

      De belangrijkste redenen om mechanische ventilatie te gebruiken zijn simpel: er kan voldoende zuurstof binnenkomen. Verontreinigde lucht kan de ruimte verlaten zonder dat jij hier last van hebt en het mechanische ventilatiesysteem zorgt voor de afvoer van vocht. Hierdoor wordt ook de luchtvochtigheid in huis geoptimaliseerd waardoor het wooncomfort omhoog gaat. Kortom: met een MV-unit ben je gegarandeerd van een optimaal binnenklimaat én een optimaal wooncomfort. Dat zit zo.

      Een MV-unit met warmteterugwinning

      Een MV-unit met warmterugwinning is niet alleen tijdens de wintermaanden, maar ook in de zomer gunstig. In een notendop zorgt de WTW-unit ervoor dat vervuilde binnen lucht de ruimte kan verlaten. Tegelijkertijd wordt er frisse lucht van buiten naar binnen gehaald, maar niet voordat de luchtstroom wordt opgewarmd door de ventilatie unit. Hierdoor bespaar je in de winter op stookkosten, omdat er warme lucht naar binnen word geblazen. Door te kiezen voor een MV-unit met bypass zorg je ervoor dat de buitenlucht niet opgewarmd wordt in de zomermaanden.

       

      MV unit

      Hoe werkt een MV-unit precies?

      Als we de standaard ventilatie unit nemen dan vind je deze vaak in de buurt van de cv-ketel. De MV-unit ziet eruit als een vierkante box die de binnenlucht constant ververst. De box zuigt de lucht aan waarna de vervuilde lucht de ruimte kan verlaten via een luchtkanaal die naar buiten loopt. De binnenlucht wordt van boven naar beneden (of andersom) via een buizenstelsel door de woning geleid. Sommige MV-units hebben per ruimte een aparte unit waardoor ruimtes afzonderlijk van elkaar geventileerd kunnen worden.

      De afzuigventielen zitten in de muur of in het plafond en het systeem kent twee of drie standen. Met de schakelaar, die doorgaans uit een draaiknop bestaat, kun je het ventilatiesysteem op een hogere of lagere stand zetten. De meest gebruikte units zijn voorzien van een algehele bedieningen waarmee je het hele huis of pand tegelijkertijd kunt ventileren. Zet de MV-unit hoger als je aan het koken of aan het douchen bent en zet de unit lager als je niet thuis bent.

      Zodra de lucht door het ventilatieventiel verdwijnt wordt er tegelijkertijd lucht aangezogen van buiten. Dit komt door de natuurlijke luchtstroom en het klepperen van de ventilatieroosters of klepramen. Zitten deze roosters verstopt? Dan kunnen er nare situaties ontstaan. Zorg er daarom voor dat je de roosters en klepramen goed schoon houd.

      Units met automatische bediening

      Tegenwoordig is alles geautomatiseerd. Zo ook de moderne ventilatiesystemen. Tegenwoordig bestaan er slimme MV-units die met behulp van sensoren kunnen meten hoe goed de luchtkwaliteit in een gebouw of woning is. Als de luchtkwaliteit te laag is, dan zet het ventilatiesysteem een tandje bij om de lucht sneller te verversen. Ben je niet thuis? Dan wordt het systeem automatisch op de slaapstand gezet. De meeste MV-units kun je niet uitzetten. Zij doen altijd hun werk op de laagste stand. Is het wegens brand of een andere reden noodzakelijk om de unit uit te schakelen? Dan kun je deze uitzetten door de stroom te onderbreken en de stekker eruit te halen.

      Het grote verschil tussen ventilatie en luchten

      Bij het luchten van je huis of pand zet je zo veel mogelijk ramen en deuren tegen elkaar open om de luchtstroom in de ruimte te stimuleren. Je haalt op deze manier frisse lucht naar binnen, maar dit is een tijdelijke oplossing voor het verbeteren van het binnenklimaat. Als er geventileerd word met behulp van een MV-unit dan wordt de binnen lucht constant vervangen voor frisse buitenlucht. Maak je gebruik van een WTW-unit? Dan voorkom je met een MV-unit ook dat het tocht in huis.

      Benieuwd naar hoeveel jij kunt besparen door een MV-unit te laten installeren? Neem nu contact met ons op voor meer informatie!

      Pin It on Pinterest

      Share This