+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Wat is een energie prestatie coëfficiënt? De energie prestatie coëfficiënt is een maatstaf voor de energiezuinigheid van een gebouw. De EPC wordt berekend door het jaarlijkse energieverbruik voor ruimteverwarming en -koeling te delen door het totale vloeroppervlak van een gebouw. Hoe hoger dit getal, hoe efficiënter het gebouw is in het gebruik van verwarming en koeling. Een EPC lager dan 1 betekent dat er meer energie wordt gebruikt dan nodig is om het huis of gebouw te verwarmen en te koelen. Wat dit precies inhoud ontdek je in dit artikel.

   energie prestatie coëfficiënt

   Wat is het energie prestatie coëfficiënt?

   Een energieprestatiecoëfficiënt is een maatstaf voor de energiezuinigheid van een gebouw. Het wordt berekend door het jaarlijkse energieverbruik voor ruimteverwarming en -koeling te delen door de totale jaarlijkse geleverde thermische energie. Hoe lager de EPC, hoe energiezuiniger een gebouw is. Weet je als koper van een gebouw hoe hoog de EPC is, dan kun je dus een idee vormen van hoe energiezuinig het huis is. Heeft jouw woning een EPC waarde van 0 tot 180 dan voldoet de woning aan de EPC norm. Is de EPC waarde hoger dan 180, dan valt er wat te behalen op gebied van energiezuinigheid in jouw woning. Een EPC waarde van 400 tot 700 valt in het rood en laat zien dat het pand niet energiezuinig is.

   De EPC-waarde van een woning staat op het Energie Prestatie Certificaat (EPC). Dit certificaat laat zien hoe energiezuinig uw woning is en wat het kost om het gedurende een jaar te laten draaien. Je kunt de waarde van dit label op verschillende manieren verlagen. Bijvoorbeeld door het huis beter te isoleren, ramen of deuren te vervangen of energiezuinige apparaten in huis te halen. Heb je bijvoorbeeld een mechanisch ventilatiesysteem dat al langer dan 10 jaar zijn werk doet? Dan kun je het energie prestatie coëfficiënt verlagen door te investeren in een energiezuinig exemplaar.

   Hoe werkt het EPC-systeem?

   De energieprestatiecoëfficiënt is een maatstaf voor de energiezuinigheid van een gebouw. Het wordt berekend als de verhouding tussen het totale jaarlijkse energieverbruik en de totale jaarlijkse energiekosten. De vergelijking voor het berekenen van de EPC van jouw woning is behoorlijk ingewikkeld. Dit komt omdat de EPC waarde afhankelijk is van allerlei factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de woning, het soort ramen, het soort isolatie en zelfs het type cv ketel, verwarming, verkoeling, ventilatie en meer. Om deze reden wordt de EPC waarde van een woning uitsluitend bepaald door een erkende energiedeskundige type A. De energiedeskundige berekent tijdens een EPC keuring hoeveel het energieverbruik van jouw woning is, per vierkante meter vloeroppervlak. Is de ene ruimte dus energiezuiniger dan de ander, dan kan de energiedeskundige dit kenbaar maken tijdens een keuring. 

   De EPC waarde verlagen met Cubica³

   Het verlagen van de EPC waarde met een nieuw mechanisch ventilatiesysteem is niet alleen fijn voor je portemonnee. Het zorgt er ook voor dat het binnenklimaat aangenamer is. Heb je bijvoorbeeld een WTW-unit in huis? Dan ben je in de zomer verzekerd van een aangename, koele temperatuur en in de winter van verwarmde buitenlucht. Hiernaast worden stofdeeltjes, virusdeeltjes, roet en ander vuil van buiten gefilterd voordat het de ruimte ingeblazen wordt. Zo blijven jij en je gezin het hele jaar door verzekerd van schone lucht in huis! 

   Benieuwd naar wat jij kunt besparen met een mechanische ventilatie unit van Cubica³? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze verschillende modellen en aanvullende dienstverlening. 

   Pin It on Pinterest

   Share This