+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Tenzij je huis erg modern is en volgens een extreem hoge standaard is gebouwd, is het waarschijnlijk vrij lek. Hiermee bedoel ik dat er gaten in de constructie ontstaan ​​waar tocht naar binnen komt. Bijvoorbeeld rond je brievenbus, raamkozijnen of deuren, onder voor- en achterdeuren, door vloerplanken en ondervloer ventilatieopeningen etc. In dit artikel kijken we daarom onder andere naar de voordelen van ventilatie thuis en de verschillende soorten die er zijn.

   Waarom hebben we ventilatie nodig

   Geloof het of niet, ventilatie is een essentieel onderdeel van het welzijn van onze huizen en uiteindelijk van ons, aangezien we er zo lang in doorbrengen. Door goede ventilatie kunnen we:

   • De hoeveelheid luchtverversingen in ons huis beheersen.
   • De kans op zwarte schimmel verminderen.
   • Vluchtige organische stoffen (VOC’s) – vervelende chemicaliën die vrijkomen uit tapijt, verf, chemicaliën in rook, koolmonoxide en roet enz. verminderen.
   • Geuren van koken, schoonmaakchemicaliën, oplosmiddelen, pesticiden, geur van huisdieren, tabak enz. verwijderen.
   • Ophoping van muffe lucht verminderen.
   • De kans op condensvorming in onze woningen als direct gevolg van koken, wassen, drogen van kleding etc. verminderen.
   • Het risico op allergieën door huisstofmijt, haren van huisdieren, pollen etc. verminderen

   ventilatie thuis

   Ventilatie thuis: ongecontroleerd

   Dit is waar je ventilatie beperkt is tot tocht door je structuur.

   Ventilatie thuis: matig gecontroleerd

   Dit type omvat ventilatiesystemen die een element van controle lijken te bieden maar uiteindelijk elders ongecontroleerde ventilatie veroorzaken.

   Voorbeelden van “bijna” gecontroleerde ventilatie:

   Trickle-ventilatieopeningen – deze kleine ventilatieopeningen worden in je raamkozijnen gesneden en hebben normaal gesproken een kleine klep die je kunt openen en sluiten. Je kunt ze niet hoger of lager zetten en ze filteren de lucht niet.

   Afzuigventilatoren in je badkamer of keuken – Standaard afzuigventilatoren hebben een timer, maar dat is het zowat. Ze gaan aan als je de badkamerverlichting inschakelt en gaan uit kort nadat de lamp is uitgeschakeld.

   Dan zijn er nog de luchtvochtigheidsgevoelige afzuigventilatoren die veel slimmer zijn omdat ze de luchtvochtigheid controleren. Zodra ze het detecteren, schakelen ze zichzelf in en schakelen ze pas uit als de luchtvochtigheid is gedaald.

   Het nadeel van zowel deze als standaard afzuigventilatoren is dat ze de lucht regelen die uit je huis wordt gedrukt. Maar dit veroorzaakt een onderdruk in je huis die lucht naar binnen zuigt door de structuur van je gebouw, en dat is ‘ongecontroleerde’ ventilatie.

   Positieve drukventilatie – dit houdt in dat je een kleine ventilatoreenheid op de zolder plaatst die gefilterde lucht in je huis blaast (waardoor positieve druk ontstaat) en muffe lucht naar buiten blaast door de openingen in de stof. Dit komt iets dichter bij controle, maar ze recyclen de warmte in de lucht niet en de filters zijn vrij eenvoudig.

   Ventilatie thuis: gecontroleerd

   Waarschijnlijk is de ultieme oplossing voor woningventilatie mechanische ventilatie en warmteterugwinning (WTW). Deze systemen regelen de lucht die je huis binnenkomt en verlaat. Het recyclet zelfs de warmte via een huishoudelijke warmtewisselaar, zodat je een constante toevoer van warme frisse lucht je huis binnenkomt en muffe koude lucht voortdurend wordt afgevoerd

    

    

   Pin It on Pinterest

   Share This