+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Een vochtige ruimte ventileren is belangrijk om het binnenklimaat optimaal te houden, maar hoe doe je dat precies? Er zijn verschillende manieren waarop je vocht op een effectieve manier uit de ruimte kunt verwijderen, zonder dat je alle ramen en deuren tegen elkaar open moet zetten. Dat is prettig, want tijdens de wintermaanden is het niet prettig om de ramen en deuren open te zetten. Dit is hoe je een vochtige ruimte kunt ventileren zonder het wooncomfort omlaag te brengen. 

   Vochtige ruimte ventileren

   Vochtige ruimte ventileren met deze 5 tips 

    

   Heb je last van druppels op de muur, condens op de ramen of zelfs schimmelvorming en een muffe geur in de ruimte? Dan is de kans groot dat de ruimte niet goed geventileerd is, waardoor vocht in de ruimte blijft hangen. De ruimtes die al vochtig zijn door normaal gebruik, zoals de badkamer, hebben extra aandacht nodig en moeten goed geventileerd worden om problemen te voorkomen. Dit zijn onze tips tegen vochtophoping in de kamers van jouw woning.  

   Controleer op lekkages 

   Vocht komt ergens vandaan. Daarom is het allereerst belangrijk om de vochtige ruimtes goed te controleren op lekkages. Lekkages herken je aan een muffe geur in de ruimte, vochtplekken in ernstige gevallen druppels die uit de muur lijken te komen. Vermoed je dat je last hebt van een lekkage? Dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Deze kan de lekkage namelijk opsporen zonder onnodige schade aan te brengen. 

   Vochtige ruimte ventileren (1)

   Maak de badkamer droog na gebruik 

   Vochtige ruimte ventileren droog

   In vochtige ruimtes zoals de badkamer is het extra belangrijk om goed te ventileren. Zet het raam tijdens of vlak na het douchen open en laat de mechanische ventilatie op standje 3 draaien. Op die manier zorg je ervoor dat vocht de ruimte kan verlaten. Om vocht in de badkamer effectief te verminderen is het ook belangrijk om de badkamer na elk gebruik goed droog te maken. Neem de douchecabine af met een zeem, haal een droge doek over de muren en de ramen en je bent goed op weg om vochtophoping in de badkamer te voorkomen.

   Meet de luchtvochtigheid in de ruimte 

   Voordat je aan de slag kunt met het oplossen van vochtproblemen, moet je eerst weten hoe vochtig de ruimte is. Je kunt dit achterhalen door te investeren in een vochtmeter of iemand in te huren. De ideale luchtvochtigheid in huis is 40% tot 60%. Is de luchtvochtigheid te laag, dan zorgt dit voor een bedrukkend gevoel en kan leiden tot keelpijn en droge ogen. Een te hoog percentage brengt andere problemen met zich mee. Zorg daarom altijd voor een optimaal binnenklimaat met een gezond vochtpercentage. 

   Vochtige ruimte ventileren meten

   vochtige ruimte ventileren voor 10 minuten

   Vochtige ruimte ventileren luchten

   Als je natuurlijk ventileert, dan is het niet nodig om de deuren en ramen constant tegenover elkaar open te zetten. Zet de deuren en ramen minimaal 10 minuten tegen elkaar open om het vocht de kans te geven om de ruimte te verlaten. Dit zorgt er ook voor dat de muffe geur de ruimte kan verlaten en zorgt voor een luchtstroom in huis. Hierdoor krijgt stof minder kans om op oppervlakken te vallen. Alle reden om regelmatig natuurlijk te ventileren, ook als je een mechanische ventilatie-installatie in huis hebt. 

   Investeer in mechanische ventilatie 

   Wil je de energierekening naar beneden brengen, een optimaal wooncomfort creëren én CO2 ophoping voorkomen? Kies dan voor mechanische ventilatie. De mechanische ventilatie is altijd aan en zorgt daarom voor een constante afvoer van vervuilde lucht en toevoer van schone, frisse lucht. Wil je in de wintermaanden ook genieten van frisse lucht in huis, maar wil je tocht voorkomen? Kies dan voor de installatie van een WTW-unit. Geen zorgen, want onze adviseurs zoeken graag uit welke installatie het beste bij jouw situatie past. 

   Een vochtige ruimte ventileren kan op verschillende manieren: met behulp van natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie. Wil je de ruimte optimaal ventileren, investeer dan in een mechanisch ventilatiesysteem, maar zet ook de deuren en ramen dagelijks tegen elkaar open. Zo weet je zeker dat de ruimte goed geventileerd wordt en krijgen jij en je gezin genoeg frisse lucht binnen. Dit zorgt niet alleen voor minder vochtproblemen, maar ook voor een optimaal binnenklimaat. 

   Heb je nog geen mechanisch ventilatiesysteem, maar overweeg je om deze in huis te laten installeren? Dan ben je hier aan het juiste adres. Onze experts helpen je graag met het uitzoeken, bestellen, installeren én onderhouden van het juiste mechanische ventilatiesysteem. Benieuwd naar wat er in jouw situatie mogelijk is? Neem nu contact met ons op voor meer informatie of bestel direct een nieuwe unit

   Pin It on Pinterest

   Share This