Wil je dit jaar op energiekosten besparen of is je mechanische ventilatiesysteem verouderd? Dan ben je vast op zoek naar de verschillende mechanische ventilatie soorten die er op dit moment bestaan. Om meer duidelijkheid te brengen over de verschillende mechanische ventilatie soorten vertellen wij je in dit artikel meer over de ventilatiesystemen B, C en D.

verschillende mechanische ventilatie soorten
Verschillende mechanische ventilatie soorten zorgen voor specifieke manieren van ventileren. Zo ventileer je met een ventilatiesysteem B op een andere manier dan met het ventilatiesysteem D. Hoe het precies zit met deze verschillen? Dat ontdek je in dit artikel!
Ventilatiesysteem B
Bij het ventilatiesysteem B wordt buitenlucht mechanisch naar binnen gebracht via ventilatoren. Deze ventilatoren zorgen er tegelijkertijd voor dat vervuilde en vochtige lucht naar boven wordt geduwd. Op die manier verlaat de lucht in huis een ruimte, maar deze manier van lucht afvoeren is niet heel effectief. Daarom worden ventilatiesystemen B eigenlijk niet meer geïnstalleerd.
Ventilatiesysteem C
Een ventilatiesysteem C is gebruikelijker in woningen. Dit ventilatiesysteem is gedeeltelijk mechanisch en haalt lucht naar binnen op natuurlijke wijze via roosters in de ramen, deuren of het dak. De afvoer van vochtige en vervuilde lucht in de badkamer, de keuken en het toilet gebeurt mechanisch. Hiernaast bestaat er een C+ systeem. Dit systeem is voorzien van allerlei sensoren die onder andere het CO2-gehalte meten, de vochtigheid in de gaten houden en de temperatuur kunnen regelen. Hierbij kun je ook kiezen voor mechanische roosters, zodat de luchtkwaliteit in huis altijd optimaal is.
Ventilatiesysteem D
Bij een ventilatiesysteem D reken je op volledige mechanische ventilatie. Zowel de toevoer als afvoer van lucht gebeurt met behulp van een mechanisch ventilatiesysteem. Hierbij vind je meestal geen roosters, maar ventielen die op strategische plekken worden geïnstalleerd. Deze ventielen kom je meestal tegen in de badkamer en de keuken. Met een ventilatiesysteem D is het mogelijk om het hele huis te ventileren met behulp van een kanalennetwerk door het hele huis. Dit zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in je huis altijd in balans is, waardoor je dit ventilatiesysteem ook wel tegenkomt als balansventilatie.
Warmteterugwinning
Je kunt balansventilatie ook voorzien van een warmtewisselaar. Dit zorgt ervoor dat koude buitenlucht verwarmd wordt, voordat het de ruimte ingeblazen wordt. Dit zorgt ervoor dat je flink kunt besparen op stookkosten, omdat je ventilatiesysteem ervoor zorgt dat de temperatuur in huis aangenaam blijft.
De gemiddelde levensduur van een mechanisch ventilatiesysteem
Heb je het juiste ventilatiesysteem gevonden, dan vraag je je vast af wat de gemiddelde levensduur van zo’n systeem is. De gemiddelde ventilatie box heeft een levensduur van minstens 15 jaar. Onderhoud je het systeem op de juiste manier, dan kun je vaak veel langer van je mechanische ventilatie genieten. Merk je echter dat je ventilatiesysteem veel geluid maakt of dat je energierekening ineens veel hoger is? Dan kan het lonen om te investeren in een nieuw ventilatiesysteem. Heb je geen idee waar je moet beginnen bij het kiezen van een nieuw systeem?
Neem nu contact op met Cubica3 en laat je adviseren door één van onze professionals!