+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Verkouden door ventilatie. Veel mensen denken dat de mechanische ventilatie in huis ervoor kan zorgen dat je verkouden wordt, maar is dat wel waar? In dit artikel vertellen wij je meer over hoe verkoudheid en mechanische ventilatie met elkaar verbonden zijn en hoe je de kans op verkoudheid in de zomermaanden kunt voorkomen.

   Verkouden door ventilatie

   Wat veroorzaakt verkoudheid? 

   Als je verkouden wordt dan heb je last van een virus. Dit virus zorgt voor het ontsteken van het slijmvlies, waardoor je meer slijm aanmaakt wat leidt tot klachten. Denk bijvoorbeeld aan een verstopte neus of een loopneus, verstopte oren of een drukkend gevoel op je borst en hoesten. Het verkoudheidsvirus is makkelijk overdraagbaar en erg besmettelijk. Het wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht of via oppervlakken die je aanraakt. Ben je dus bij iemand in de buurt geweest die verkouden is of ben je simpelweg naar de supermarkt geweest, dan is de kans groot dat je een keer last krijgt van een verkoudheid. 

    

   Verkouden door ventilatie: kan dat? 

   Het korte antwoord is nee, je kunt niet verkouden worden door de mechanische ventilatie. Wel is het mogelijk dat de luchtvochtigheid niet hoog genoeg is, waardoor je last krijgt van klachten die lijken op verkoudheidsklachten. Dit gebeurt wanneer de ventilatie op een hoge stand staat en de buitenlucht droog is. Er wordt als het ware teveel vervuilde lucht uit de ruimte gezogen, terwijl er schone en droge lucht naar binnen komt via het ventilatiesysteem. Heb je last van klachten als geïrriteerde ogen, keelpijn of een droge mond? Dan is het goed mogelijk dat de lucht in huis te droog is. Vaak verdwijnen de klachten wanneer je een te droge ruimte verlaat. Laat je je mechanische ventilatiesysteem regelmatig onderhouden en werkt het systeem goed? Dan blijft de luchtvochtigheid in huis optimaal en voorkom je gezondheidsklachten. 

    

   Waarom is een goede luchtvochtigheid belangrijk?

   Is de luchtvochtigheid in huis optimaal dan profiteer je niet alleen van gezondheidsvoordelen, maar zorg je ook goed voor je huis. Teveel vocht kan er namelijk voor zorgen dat schimmels en bacteriën sneller groeien. Een te droge lucht zorgt voor gezondheidsklachten en een hogere temperatuur in huis. Alhoewel de mechanische ventilatie niet direct verbonden is met verkoudheid, kan het de kans op verkoudheid wel verkleinen. Krijg je namelijk last van gezondheidsproblemen door een te droge lucht in huis, dan ben je ook vatbaarder voor het verkoudheidsvirus. Hiernaast kan het ventilatiesysteem ervoor zorgen dat het virus zich sneller door het huis kan verspreiden. Je voorkomt dit door te investeren in een goed ventilatiesysteem met filters die schadelijke stoffen, virussen en bacteriën uit de lucht kunnen filteren. 

   Wat kost een goed ventilatiesysteem?

   De kosten van een goed ventilatiesysteem zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het oppervlak van de woning of ruimte of de verschillende modellen ventilatieboxen die beschikbaar zijn. Geen zorgen, want bij Cubica³ geven wij je graag advies over welk systeem het beste aan jouw verwachtingen voldoet. Investeer je in een mechanisch ventilatiesysteem, dan verklein je de kans op gezondheidsrisico’s en kun je op de lange en korte termijn geld besparen. 

   Benieuwd hoe dat precies werkt? Neem nu contact met ons op voor meer informatie of lees verder in onze kennisbank om meer te leren over de verschillende soorten mechanische ventilatie en meer! 

    

    

   Pin It on Pinterest

   Share This