+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Als het straks weer zo ver is dat we allemaal naar de sportschool kunnen dan wil je veilig kunnen sporten. Het ventilatiesysteem in jouw sportschool moet voldoen aan strenge eisen om sporters gezond te houden. Hierdoor hoef je je na corona geen zorgen te maken over de veiligheid in de sportschool. Ben jij ondernemer met een eigen sportschool, dan is dit artikel ook interessant voor jou. Je ontdekt in dit artikel wat de regels zijn omtrent ventilatie in sportscholen en hoe een ventilatiesysteem in jouw sportschool jou kan helpen na de coronacrisis.

   Waarom een ventilatiesysteem in jouw sportschool belangrijk is

   Een goed ventilatiesysteem in jouw sportschool is niet alleen belangrijk maar noodzakelijk. Sportscholen zijn de hele dag door geventileerd zodat een voor de gezondheid nadelige luchtkwaliteit wordt voorkomen. De luchtkwaliteit in sportscholen is geregeld door ventilatiesystemen die de buitenlucht naar binnen halen. Hierdoor wordt de binnen lucht constant ververst en kun je constant profiteren van frisse lucht in de sportschool.

   De belangrijkste reden voor een goed ventilatiesysteem is gezondheid. Als eigenaar van een sportschool of als sportschoolbezoeker, wil je je geen zorgen maken over de luchtkwaliteit in het gebouw. Ventilatiesystemen zorgen niet alleen voor een goede luchtkwaliteit, maar ook voor een goede balans in luchtvochtigheid. Hierdoor profiteer je niet alleen van frisse lucht, maar blijft het gebouw waar de sportschool in gevestigd is ook onderhoudsvriendelijk.

   Wat zijn de ventilatie eisen voor een sportschool?

   De eerste en belangrijkste eis voor de ventilatie van een sportschool, is dat er continue goed wordt geventileerd. Zo blijft de luchtkwaliteit hoog en verminder je de overdracht van bacteriën, virussen en lichaamsvocht. Een goede ventilatie zorgt ook voor een aangename geur in de sportschool. Dit is mooi meegenomen voor alle fanatieke sportschool bezoekers!

   De actuele eisen voor de ventilatie van sportscholen staat beschreven in het bouwbesluit. Het bouwbesluit gaat uit van een ventilatiecapaciteit van minstens 24 m3/h per sporter in de ruimte. Voor grotere zalen of zalen geld een ventilatiecapaciteit van 40 m3/h per sporter. Denk hierbij aan zalen die gebruikt worden voor fitness of spinning. Als het gaat om verversing voor sporthallen geldt dat de zaalinhoud per uur 1 tot 2 keer ververst moet worden. Voor kleinere en hoge sportscholen is dit 3 tot 10 keer per uur.

   Luchttoevoer

   Bij de luchttoevoer in een sportschool is de temperatuur belangrijk. Met name het temperatuurverschil tussen de lucht die door het kanaal stroomt en de ruimte waar de lucht naartoe gaat is belangrijk. Als het temperatuurverschil te groot is dan is er kans op condensvorming. Condensvorming aan de buitenkant van het ventilatiesysteem zorgt voor storingen en het verkorten van de levensduur van het ventilatiesysteem.

   Om condens te voorkomen kun je twee dingen doen. Verhoog de temperatuur van de luchttoevoer of maak gebruik van een goed geïsoleerd ventilatiekanaal. Zo creëer je een gezond binnenklimaat voor sporters en verleng je de levensspanne van het ventilatiesysteem.

   Luchtsnelheid van de luchttoevoer in sportscholen

   Wil je de luchtsnelheid in jouw sportschool optimaliseren? Kijk dan naar de hoogte van jouw sportschool. Het is tijdens het sporten niet fijn als de luchttoevoer te snel is. Een te snelle luchttoevoer word al snel als vervelende tocht ervaren.

   De optimale luchtsnelheid in sportscholen is bij een hoogte tot 3 meter niet hoger dan 0.5 meter per seconde. Op ooghoogte moet de luchttoevoer niet hoger zijn dan 0.2 meter per seconde. Houd je aan deze cijfers en creëer een comfortabel en aangenaam binnenklimaat in de sportschool.

   Kleedruimtes en ventilatie

   Om nare luchtjes en CO2 ophoping in kleedruimtes te voorkomen gelden er duidelijke richtlijnen. De mate van ventilatie hangt ook in dit geval samen met de grootte van de ruimte. Houd voor de ventilatie van kleedruimtes 3 tot 6 keer verversing van de inhoud van de ruimte per uur aan. Ook in deze ruimtes kun je als bezoeker van de sportschool gerust omkleden zonder nare stofjes of luchtjes in de lucht.

   Meer informatie over een ventilatiesysteem in jouw sportschool

   Het is duidelijk dat een ventilatiesysteem van grote waarde is in jouw sportschool. Met een goed ventilatiesysteem kunnen jouw bezoeker met een gerust hart gezond blijven sporten.

   Wil je als sportschool eigenaar meer informatie over een ventilatiesysteem in jouw sportschool? Heb je hulp nodig bij het samenstellen van het juiste systeem voor jouw sportschool of ben je al overtuigd van onze producten en heb je hulp nodig met installatie? Bij Cubica3 kun je profiteren van onze ervaring met ventilatiesystemen. Neem gerust contact op voor antwoord op al je vragen over ventilatiesystemen in sportscholen. Onze ervaren specialisten helpen je graag verder!

    

   Pin It on Pinterest

   Share This