De kruipruimte is een ruimte die je waarschijnlijk niet zo vaak ziet, maar het is wel een belangrijk onderdeel van jouw woning. Is ventilatie voor de kruipruimte belangrijk of niet? En waarom is dit dan zo? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen zodat jij het antwoord niet meer op hoeft te zoeken!

Is ventilatie voor de kruipruimte verplicht?
Het ventileren van de kruipruimte kan ervoor zorgen dat je jezelf een hele hoop narigheid bespaart, maar ventilatie voor de kruipruimte is inmiddels niet meer verplicht. De regels voor ventilatie voor de kruipruimte zijn opgenomen in het bouwbesluit. Alhoewel het volgens het bouwbesluit niet verplicht is om de kruipruimte te ventileren, is het wel verplicht om openingen in de kruipruimte zo lucht- en waterdicht mogelijk af te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan openingen in de vloer voor leidingen en de meterkast. Ventilatie in de kruipruimte is dus niet verplicht, maar deskundigen raden het wel aan.
Waarom is ventilatie in de kruipruimte verstandig?
Is ventilatie in de kruipruimte belangrijk of niet? Het antwoord op deze vraag is niet zwart wit maar hangt af van verschillende factoren. Zo is ventilatie in een goed geïsoleerde kruipruimte niet altijd noodzakelijk, maar wel slim. Een goede ventilatie kan de volgende problemen voorkomen:
- De kruipruimte helemaal luchtdicht maken is in de praktijk nogal lastig. Hierdoor blijven er toch openingen achter waar een nare lucht doorheen kan komen. Door de kruipruimte goed te ventileren voorkom je een nare of muffe geur in huis.
- Radongas is een natuurlijk gas dat uit de bodem naar boven komt, kan nergens naartoe als de kruipruimte niet geventileerd word. Hierdoor blijft het schadelijke gas hangen in de kruipruimte. Vervolgens is de kans groot dat dit gas door openingen in de woning terecht komt. Mechanische ventilatie helpt bij het minimaliseren van de concentraties schadelijke gassen in de kruipruimte.
- Een vochtige plek is de perfecte broeiplaats voor schimmels en in sommige gevallen kan vocht opstijgen en de muren in huis aantasten. Je voorkomt condensatie in de kruipruimte door deze goed te ventileren.
- Je komt er waarschijnlijk niet vaak, maar als je de kruipruimte in moet dan is het prettig als de luchtkwaliteit zo optimaal mogelijk is. Alle reden om te investeren in ventilatie voor de kruipruimte.

Radongas in de kruipruimte
Radongas is zoals benoemd een natuurlijk gas dat voorkomt in onder andere de aardbodem. Het gas komt ook voor in bouwmaterialen zoals bakstenen, natuursteen en beton. Het inademen van Radongas is niet gevaarlijk maar het fijnstof waaraan Radon zich bind is kankerverwekkend. Om deze reden is het aan te raden om de kruipruimte goed te ventileren, zodat fijnstof geen kans krijgt om te blijven liggen. Hierdoor voorkom je hoge concentraties radon in de kruipruimte. Hiernaast is het slim om de bodem van de kruipruimte zo goed mogelijk luchtdicht af te dekken.
ventilatie in een goed geventileerde kruipruimte?
Als de kruipruimte in jouw woning volledig geïsoleerd is en voor het grootste gedeelte luchtdicht is afgedekt, dan is ventilatie niet noodzakelijk. Toch is de kans dat Radongas en andere schadelijke stoffen ondanks de isolatie ophopen in de kruipruimte. Een goed manier om ervoor te zorgen dat deze gassen de woning veilig kunnen verlaten is ventilatie in de kruipruimte.
Benieuwd naar wat de kosten zijn om de kruipruimte te voorzien van ventilatie? Neem nu contact met ons op voor meer informatie!