+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Tijdens de coronacrisis is er meer aandacht ontstaan voor ventilatie op kantoor. Gelukkig maar,, want een goede ventilatie op kantoor zorgt voor heldere werknemers en een gezond binnenklimaat. Zonder dat je het door hebt kan de luchtkwaliteit op kantoor snel achteruit gaan. Wanneer de luchtkwaliteit slecht is heeft dit vervelende gezondheidsgevolgen. In dit artikel lees je alles over ventilatie op kantoor, waarom het zo belangrijk is en wat de regelgeving is omtrent ventilatie op kantoor.  

   ventilatie op kantoor

   Ventilatie op kantoor tegen luchtvervuiling

   De lucht op kantoor verschilt doorgaans van de buitenlucht. Dat komt niet alleen door de mensen in de ruimte maar ook door stoffen, gassen en dampen die vrij komen door werkprocessen. Je ruikt en ziet deze stoffen vaak niet waardoor de luchtkwaliteit verminderd zonder dat je dit direct door hebt. 

   Vuile lucht hoopt zich om meerdere redenen op. Ten eerste zorgt het uitademen voor luchtvervuiling in gesloten kamers. Tijdens het uitademen komt koolstofdioxide vrij. In hoge concentraties is deze stof schadelijk. Hierom is een goede ventilatie in kamers waar mensen samen werken belangrijk. Wanneer koolstofdioxide zich ophoopt en de CO2 concentratie in de lucht te hoog wordt, dan zorgt dit voor gezondheidsproblemen als een verminderde concentratie, hoofdpijn en duizeligheid. Deze klachten zijn nooit fijn, maar extra vervelend wanneer je er last van hebt op kantoor. 

   Ten tweede wordt de lucht op kantoor vervuild omdat wij stofdeeltjes in onze kleren meedragen. In ruimtes die vloerbedekking hebben komt stof in de lucht terecht door slijtage. Stof vangt SVOS deeltjes die op de lange termijn schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. SVOS deeltjes zorgen in sommige gevallen ook voor zwart stof dat neervalt op het bureau. Zorg voor een clean-desk policy waarbij je prulletje op het bureau vermijd zodat het bureau regelmatig en eenvoudig stofvrij gemaakt kan worden.  

   Ten derde zorgt de apparatuur op kantoor voor vervuilde lucht. Apparaten als computers, faxmachines en printers blazen vervuilde en warme lucht uit waardoor het binnenklimaat snel achteruit gaat. Tot slot zorgt een te hoge luchtvochtigheid voor luchtvervuiling op kantoor. Door een te hoge luchtvochtigheid krijgen micro-organismen zoals bacteriën en schimmels de kans om zich te ontwikkelen. 

   Ventilatie op kantoor volgens de Arbo wet

   Als je op zoek bent naar alle regels omtrent ventilatie op kantoor volgende Arbo Wet, dan kun je artikel 6.2.: luchtverversing uit het Arbobesluit raadplegen. Hierin worden niet alleen de ventilatienormen voor kantoren en bedrijfspanden besproken, maar vind je ook de regelgeving omtrent ventilatie op scholen en een thuiswerkplek. In een notendop zegt de Arbo wet het volgende over ventilatie op kantoor:

    

   • Er is voldoende schone lucht aanwezig op de arbeidsplaats. 
   • Er zijn bedrijfsklare luchtverversingsinstallaties aanwezig. 
   • Luchtverversingsinstallaties zorgen niet voor hinderlijke tocht op de werkplek. 
   • Luchtverversingsinstallaties zijn voorzien van een controlesysteem om storingen te achterhalen om gezondheidsproblemen op de werkvloer te voorkomen. 

   De ventilatienormen zijn opgesteld om de gezondheid van werknemers op kantoor niet in gevaar te brengen. Voor de meeste kantoren geld dat een CO2 meter aanwezig is om ervoor te zorgen dat het CO2 gehalte in de lucht op kantoor niet te hoog wordt. Om tocht op de werkvloer te voorkomen kun je kiezen voor elektronische luchtventilatieroosters. Deze roosters zetten zichzelf open of dicht afhankelijk van hoe hard de wind waait. Er bestaan tegenwoordig ook roosters die zichzelf open zetten wanneer het CO2 gehalte op kantoor te hoog wordt. Zo zorgt het ventilatiesysteem er automatisch voor dat er voldoende frisse lucht binnenkomt en vervuilde lucht de kamer kan verlaten. 

    

   ventilatie op kantoor 1

   Advies voor luchtverversing op kantoor

   Om zeker te zijn dat de luchtkwaliteit op kantoor goed genoeg is, wordt er een luchtverversing van 30 m3 per uur per persoon geadviseerd door de Arbodienst. Dit geldt voor beroepen met lichte fysieke inspanning. Voor hoge fysieke inspanning geldt luchtverversing van 50 m3 per uur per persoon. Luchtverversing mag er niet voor zorgen dat mensen afgeleid worden. Het is daarom belangrijk om een luchtventilatiesysteem te kiezen die geen lawaai maakt en voorzien is van extra’s als een CO2 meter. Hierdoor weet je zeker dat het binnenklimaat op kantoor optimaal is. 

   Door mechanische ventilatie te combineren met natuurlijke ventilatie, waarbij ramen en deuren open worden gezet om buitenlucht naar binnen te halen, zorg je voor optimale ventilatie. Een mechanisch ventilatiesysteem detecteert vervuilde lucht zodat de vervuilde lucht naar buiten kan. Het zorgt er ook voor dat vervuilde buitenlucht wordt gefilterd voordat de lucht de kamer in wordt geblazen.

   Ben jij benieuwd naar welk ventilatiesysteem geschikt is voor in jouw bedrijf? Neem nu contact met ons op om ventilatie oplossingen te bedenken die perfect aansluiten op de behoeften van jouw organisatie. 

     

    Pin It on Pinterest

    Share This