Als je erover nadenkt, gaat energie-efficiëntie niet alleen over het besparen van geld op energierekeningen. Het gaat erom dat je minder energie gebruikt om de menselijke gezondheid te beschermen, comfort te garanderen en je huis tegen schade te beschermen. Terwijl lucht door je huis beweegt, verwijdert het verontreinigende stoffen zoals geuren, gassen, deeltjes en (meest verrassend) vocht. Maar het kan ook bijdragen aan tochtige muren en ongemakkelijke binnentemperatuur en vochtigheidsniveaus. Ventilatie & warmte spelen een belangrijke rol om zo efficiënt mogelijk een veilige, comfortabele en duurzame woning te bieden.
Dit artikel is bedoeld om uit te leggen hoe lucht van nature door een typisch huis beweegt. Zo krijg je een beter beeld van de combinatie ventilatie & warmte en hoe dit werkt in een huis.
Hoe lucht door je huis stroomt
Vrijwel alle huizen wisselen binnenlucht uit met buitenlucht. Daar zijn twee redenen voor: Ten eerste zal een huis altijd enkele luchtdoorgangen hebben die de binnenkant met de buitenkant verbinden. Dit kunnen grotere openingen rond leidingen, ventilatieopeningen en schoorstenen zijn. Dit kunnen ook kleinere scheuren op plaatsen zoals de verbinding tussen het raamkozijn en de muur zijn. De tweede reden voor luchtuitwisseling is dat er temperatuur- en drukverschillen zijn tussen binnen en buiten. Lucht werkt moeilijk om van gebieden met hoge luchtdruk naar gebieden met lagere luchtdruk te gaan.
Warme en koude lucht
We weten allemaal dat de warmste lucht de neiging heeft om naar de bovenste verdieping te stijgen. Bij het plafond kan het enkele graden warmer zijn dan in de kelder. De warme, drijvende lucht staat op een hogere druk dan de koude buitenlucht. Dit zal naar boven en naar buiten willen bewegen, door ramen, ventilatieopeningen en lekken in de muren, het plafond en het dak. Beneden en in de kelder stroomt koele lucht onder lage druk naar binnen om de opstijgende lucht te vervangen in een poging de druk in evenwicht te houden. Deze natuurlijke opwaartse stroom door het huis heet het stapeleffect. Hetzelfde principe zorgt ervoor dat rook en hete gassen door je schoorsteen kunnen stijgen. In de meeste huizen neemt de hoeveelheid lucht die het huis binnenkomt toe als het winderig en koud is. Als het buiten warm is, is het stapeleffect veel zwakker of keert het om.
Vervanging van muffe binnenlucht door frisse buitenlucht heet ventilatie. Ventilatie kan op natuurlijke wijze plaatsvinden. Ventilatie heefthet stapeleffect en open ramen, of mechanisch, met behulp van een ventilator, of een reeks ventilatoren, die lucht in of uit het huis trekken als ondersteuning. Als luchtbeweging tussen binnen en buiten toevallig is, noemen we dat infiltratie.
Luchtverdeling door ventilatie & warmte
Een groot deel van de huizen gebruikt geforceerde luchtsystemen om verwarmings- en koelingsenergie van een centrale oven, airconditioner of warmtepomp door het huis te verplaatsen. Vaak is dit met behulp van een kanalensysteem. Dit is niet hetzelfde als ventilatie. Een geforceerde luchtsysteem regelt hoe lucht in het huis wordt verdeeld. Dit gaat niet over hoe lucht binnenkomt en de woning verlaat. Maar het blijkt dat je luchtverdeelsysteem waarschijnlijk de grootste bron van infiltratie is. De ovenventilator, of ‘luchtbehandelaar’, heeft de neiging om meer te verplaatsen dan alleen de warme en koele lucht die je wilt verplaatsen. Dit komt vooral doordat alle conventionele kanaalinstallaties lekken. Ook bewaren veel huizen de centrale apparatuur, samen met lekkende aanvoer- en retourkanalen, op een niet-geïsoleerde zolderruimte waar het vrij is om al die zorgvuldig geconditioneerde lucht uit te wisselen met de buitenlucht.
Welke impact heeft al het lekken op de luchtkwaliteit en het energieverbruik binnenshuis?
Ten eerste maakt het het voor de apparatuur moeilijker om zijn werk te doen. Overmatige infiltratie door het huis en het kanaalwerk vereist dat de airconditioner meer lucht ontvochtigt en langer werkt. De oven moet ook meer lucht verwarmen. De luchtfilter wordt geconfronteerd met een verhoogde belasting van vuile buitenlucht. Of het nu winter of zomer is, de vochtigheidsregeling wordt veel moeilijker omdat de winterlucht te weinig waterdamp bevat en de zomerlucht te veel. Het enige voordeel is dat alle extra infiltratie helpt bij het verdunnen van lokale (binnen) bronnen van verontreinigende stoffen die anders niet goed gecontroleerd worden bij de bron.
Idealiter is een energiezuinig en gezond huis in staat om de in- en uitgaande lucht zorgvuldig te beheersen, en wel in het juiste tempo. Helaas maken de leeftijd en de bouwwijze van jouw huis, de gebruikte installatiepraktijken en het omringende klimaat deze missie allemaal ingewikkeld. Nieuwere huizen zullen naar verwachting krapper zijn, dus ze zijn sterk afhankelijk van mechanische ventilatiesystemen, die duur kunnen zijn om te installeren of te repareren. Oude huizen laten meer passieve ventilatie toe door luchtlekkage, waardoor de energierekening meestal hoog blijft. Het maakt niet uit wat voor soort ventilatiestrategieën er mogelijk zijn in je huis, misschien zijn de grootste variabelen bij het bepalen van de binnenluchtkwaliteit en -efficiëntie wat je in de ruimte kiest te doen en hoe je de bronnen van vervuiling beheert.