De overgrote meerderheid van SARS-CoV-2-transmissie vindt binnenshuis plaats, het meeste door het inademen van deeltjes in de lucht die het coronavirus bevatten. De beste manier om te voorkomen dat het virus zich in een huis of bedrijf verspreidt, is door besmette mensen gewoon weg te houden. Maar dit is moeilijk wanneer naar schatting 40% van de gevallen asymptomatisch is. Daarnaast kunnen asymptomatische mensen het coronavirus nog steeds naar anderen verspreiden. Ventilatie en covid-19 staan dus met elkaar in verbinding, maar hoe zit het nu precies?
Zodra het virus in een gebouw de lucht in is ontsnapt, heb je twee opties: frisse lucht van buiten naar binnen brengen of het virus uit de lucht in het gebouw verwijderen. In dit artikel nemen we een kijkje naar het onderwerp: ventilatie en covid-19.
Frisse buitenlucht bij ventilatie en covid-19
De veiligste binnenruimte is er een die constant veel buitenlucht heeft en de muffe lucht binnenin vervangt.
In commerciële gebouwen pompt men buitenlucht meestal naar binnen via verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC). In huizen komt buitenlucht naar binnen via openstaande ramen en deuren, en sijpelt ook door verschillende hoeken en gaten.
Simpel gezegd: hoe meer frisse buitenlucht in een gebouw, hoe beter. Door deze lucht binnen te brengen, verdund elke verontreiniging in een gebouw, of het nu een virus is of iets anders. Hierdoor vermindert de blootstelling van iedereen binnenin. Milieu-ingenieurs kwantificeren hoeveel buitenlucht een gebouw binnenkomt met behulp van een maat die de luchtwisselkoers heet. Dit getal geeft aan hoe vaak de lucht in een gebouw binnen een uur wordt vervangen door lucht van buitenaf.
Hoewel het exacte tarief afhangt van het aantal mensen en de grootte van de kamer, beschouwen de meeste experts ongeveer zes luchtverversingen per uur als goed voor een kamer van 3 bij 3 meter met drie tot vier mensen erin. Bij een pandemie zou dit hoger moeten zijn.
Veel gebouwen, vooral scholen, voldoen niet aan de aanbevolen ventilatiesnelheden. Gelukkig kan het vrij eenvoudig zijn om meer buitenlucht in een gebouw te krijgen. Ramen en deuren openhouden is een goed begin. Door een boxventilator in een uitblaasraam te plaatsen, kan ook de luchtuitwisseling aanzienlijk toenemen. In gebouwen die geen bedienbare ramen hebben, kun je het mechanische ventilatiesysteem wijzigen om de hoeveelheid lucht die het pompt te verhogen. Maar hoe meer mensen er in elke kamer zijn, hoe sneller de lucht moet worden vervangen.
CO2 gebruiken om de luchtcirculatie te meten
Dus hoe weet je of de kamer waarin je je bevindt voldoende luchtverversing heeft? Het is eigenlijk een vrij moeilijk getal om te berekenen. Maar er is een eenvoudig te meten proxy die kan helpen. Elke keer dat je uitademt, laat je CO2 vrij in de lucht. Omdat het coronavirus meestal verspreid door te ademen, hoesten of praten, kun je CO2-niveaus gebruiken om te zien of de kamer volloopt met mogelijk besmettelijke uitademingen. Met het CO2-gehalte kun je inschatten of er voldoende frisse buitenlucht binnenkomt.
Buiten liggen de CO2-niveaus net boven de 400 deeltjes per miljoen (ppm). Een goed geventileerde ruimte heeft ongeveer 800 ppm CO2. Hoger dan dat, en het is een teken dat de kamer mogelijk meer ventilatie nodig heeft.
Omdat het coronavirus verspreid door de lucht, betekent een hoger CO2-gehalte in een kamer waarschijnlijk dat er een grotere kans op overdracht is als er een besmette persoon binnen is.
Luchtreinigers: ventilatie en covid-19
Als je je in een kamer bevindt die niet genoeg buitenlucht kan krijgen om te verdunnen, overweeg dan een luchtreiniger. Deze machines verwijderen deeltjes uit de lucht, meestal met behulp van een filter van dicht geweven vezels. Ze kunnen deeltjes met bacteriën en virussen vangen en de overdracht van ziekten helpen verminderen. Voordat je er een gaat kopen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
Als een kamer geen goede ventilatie heeft, kan een luchtreiniger of luchtreiniger met een goed filter deeltjes verwijderen die mogelijk het coronavirus bevatten. Het eerste dat je moet overwegen, is hoe effectief het filter van een luchtreiniger is. De beste optie is een reiniger die gebruikmaakt van een zeer efficiënt deeltjesluchtfilter (HEPA), aangezien deze meer dan 99,97% van alle deeltjesgroottes verwijderen.
Het tweede dat je moet overwegen, is hoe krachtig de stofzuiger is. Hoe groter de kamer – of hoe meer mensen erin – hoe meer lucht er moet worden schoongemaakt. Het laatste waar je rekening mee moet houden, is de geldigheid van de beweringen van het bedrijf dat de luchtreiniger produceert.
Houd de lucht fris of ga naar buiten
Als je de controle hebt over jouw binnenomgeving, zorg er dan voor dat er voldoende frisse buitenlucht het gebouw binnenstroomt. Een CO2-monitor kan je een idee geven of er voldoende ventilatie is en als het CO2-gehalte stijgt, open je enkele ramen en neem je een pauze buiten. Als je niet genoeg frisse lucht in een kamer kunt krijgen, is een luchtreiniger misschien een goed idee. Als je een luchtreiniger aanschaft, moet je er rekening mee houden dat deze geen CO2 verwijderen, dus hoewel de lucht misschien veiliger is, kan het CO2-gehalte in de kamer nog steeds hoog zijn.
Loop je een gebouw binnen en het voelt warm, benauwd en druk aan, dan is de kans groot dat er onvoldoende ventilatie is. Draai je om en vertrek. Door aandacht te besteden aan luchtcirculatie en -filtratie, deze waar mogelijk te verbeteren en weg te blijven van plaatsen waar dat niet kan, maak je de minste kans om het virus op te lopen binnenshuis.