+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Ga je voor een mechanisch ventilatiesysteem, airconditioning of voor een combinatie van deze twee systemen? Wat zijn de verschillen tussen ventilatie en airco? Waar moet je rekening mee houden als je ervoor kiest om één van deze systemen te laten installeren? In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen ventilatie en airco in huis. 

   ventilatie en airco

   Ventilatie en airco

   Tijdens de zomermaanden biedt airconditioning verkoeling op de momenten dat het nodig is. Ventilatie en airconditioning behoren tot HVAC technieken (Heating, ventilation, Air Conditioning). Zowel ventilatie als airco zorgen ervoor dat het wooncomfort in een ruimte omhoog gaat. Het zorgt ervoor dat de kamer niet te warm en niet te koud aanvoelt waardoor je optimaal kunt presteren. 

   Ventilatie en airco zorgen er beiden voor dat de temperatuur in een kamer aangenaam koel blijft. Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen ventilatie en airco. Waar ventilatiesystemen ervoor zorgen dat de lucht gezuiverd wordt, wat goed is voor je gezondheid, is dat met airco heel anders. 

   Mechanische ventilatiesystemen zorgen voor een constante verversing van de lucht in een ruimte. Dit zorgt er niet alleen voor dat warme lucht de ruimte kan verlaten, maar ook voor een lager CO2 gehalte, een optimale luchtvochtigheid en een zuivere binnen lucht. Met een mechanisch ventilatiesysteem zorg je ervoor dat oude lucht naar buiten kan en frisse lucht naar binnen kan zonder dat je de deuren constant open hoeft te laten. 

   Met airconditioning controleer je de binnentemperatuur. Airco koelt de lucht af terwijl het apparaat zorgt voor een optimale luchtvochtigheid. De meeste systemen zijn voorzien van een filter waardoor de lucht wordt gereinigd voordat de lucht wordt gekoeld. Het grote verschil zit dan ook in de toevoer van frisse buitenlucht die bij airconditioning ontbreekt. 

    

   ventilatie en airco ziek

   Airco kan je ziek maken

   Bij de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem zijn er weinig nadelen. Je hoeft niet bang te zijn voor gezondheidsrisico’s en de kosten vallen ook reuze mee. Op de lange termijn zal je zelfs besparen op stookkosten omdat mechanische ventilatiesystemen gecombineerd kunnen worden met een warmtewisselaar. Zo zorg je in de zomer voor koele en frisse lucht en in de winter voor een verwarmd huis. 

    

   Het zit anders met airco. Als je regelmatig in ruimtes bent met airco zoals in de auto of op kantoor, dan is de kans groot dat je ook regelmatig last hebt van verkoudheid. Dat komt omdat de lucht die de airco blaast te koud is ten opzichte van de buitenlucht. Om te voorkomen dat je last krijgt van verkoudheid door airconditioning dan moet je ervoor zorgen dat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur niet groter is dan 5 graden. In de praktijk merk je echter dat 5 graden verschil niet altijd voldoende is waardoor de airco op veel plaatsen lager gezet word dan goed voor je is. 

    

   Wil je meer lezen over mechanische ventilatiesystemen of ben je benieuwd naar wat Cubica3 voor jou kan betekenen bij het verbeteren van jouw binnenklimaat? Neem nu contact met ons op voor meer informatie en begin vandaag met besparen. 

     

    Pin It on Pinterest

    Share This