+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Energiezuinige huizen die men vandaag de dag bouwt, zijn comfortabel, hebben betaalbare energiekosten en bieden een superieure luchtkwaliteit binnenshuis. Vanwege de strakke constructie is ventilatie bij nieuwbouw voor het hele huis nodig die het hele jaar door kan werken.

   Waarom heb ik ventilatie bij nieuwbouw nodig?

   Oudere huizen hebben over het algemeen een natuurlijke luchtlekkage via scheuren en gaten in het gebouw. Ze hebben daarom geen speciaal ventilatiesysteem nodig. Aan de andere kant zal je nieuwe huis een hoge mate van isolatie hebben. Ook zal je nieuwe huis een luchtdichte constructie gebruiken om luchtlekken te minimaliseren. Daarom is er een mechanisch systeem nodig om ervoor te zorgen dat frisse buitenlucht muffe binnenlucht vervangt.

   Kan een huis te luchtdicht zijn? Het antwoord is nee. Luchtdichte constructie voorkomt oncomfortabele tocht. Ook voorkomt het dat vochtige binnenlucht de koude muurholtes en zolders bereikt. Hoe strakker een huis, hoe belangrijker het is om een ​​goed geïnstalleerd ventilatiesysteem te hebben en te gebruiken. Hiermee kun je een ​​gezonde binnenluchtkwaliteit garanderen en het vochtgehalte binnenshuis beheersen.

   Algemene opties voor ventilatie bij nieuwbouw

   Alleen uitlaat

   Maakt gebruik van een kleine uitlaatventilator in de keuken of badkamer en die continu of met tussenpozen draait om muffe lucht en vocht af te voeren. Deze systemen zijn goedkoop en eenvoudig te installeren.

   Alleen toevoer

   Een ventilator zorgt voor frisse lucht en muffe lucht ontsnapt via kieren en luchtlekkages in huis. Deze systemen kunnen een filter bevatten om pollen en stof op te vangen of een ontvochtiger om de luchtvochtigheid binnenshuis te regelen.

   Gebalanceerde ventilatie bij nieuwbouw

   Bevat afzonderlijke ventilatoren die zowel de inlaat- als uitlaatluchtstroom aandrijven, wat zorgt voor een beter ventilatiesysteem. Hiermee kun je bepalen waar verse lucht vandaan komt en waar deze naartoe gaat. Typische systemen zijn ontworpen om woonkamers en slaapkamers te ventileren waar mensen de meeste tijd doorbrengen.

   Gebalanceerd met warmteterugwinning

   Net als dit uitgebalanceerde systeem heeft dit systeem een warmtewisselaar zodat de uitgaande lucht de binnenkomende lucht voorconditioneert (een ideaal systeem voor koudere klimaten).

   Hoe je een slechte luchtkwaliteit in je nieuwbouwwoning kunt voorkomen

   Een aanhoudende slechte luchtkwaliteit kan uiteindelijk leiden tot gezondheidsproblemen zoals ademhalingsmoeilijkheden en hoge bloeddruk. De oorzaak komt door chemicaliën in de bouwmaterialen en / of stoffering die in de loop van de tijd vrijkomen en schone lucht niet efficiënt door het pand circuleren. Condensatie kan ook bijdragen aan gezondheidsproblemen als het vochtgehalte niet gecontroleerd is, vooral in de keuken en badkamer waar schimmelgroei kan optreden en / of een toename van huisstofmijt. Deze problemen zijn echter volledig beheersbaar en gemakkelijk te vermijden door middel van ventilatie.

   Elke ontwikkeling is anders, maar nieuwe huizen hebben vaak ventilatie in de vorm van een combinatie van ramen, afzuigventilatoren en druppelventilatoren.

   Dus wat moet je doen om je huis correct te ventileren?

   Je moet proberen waar mogelijk ramen te openen, omdat dit zal helpen om de lucht door het hele pand te laten circuleren.

   Als er echter geen ramen in het pand zijn, moet er door de ontwikkelaar een mechanisch ventilatiesysteem zijn geïnstalleerd, waardoor de lucht kan worden ververst in overeenstemming met de huidige bouwvoorschriften. Schakel in dit geval het mechanische ventilatiesysteem niet uit of isoleer het anders zal de lucht niet efficiënt circuleren.

   Alle keukens, nutsvoorzieningen en badkamers moeten afzuigventilatoren hebben om te voldoen aan de bouwvoorschriften. Deze kunnen handmatig worden bediend door de gebruiker of automatisch worden bediend via bijvoorbeeld een lichtschakelaar in een badkamer. Zorg ervoor dat je de afzuigventilatoren aanzet tijdens het koken, baden en douchen en laat deze nog eens 20 minuten aanstaan ​​om te voorkomen dat stoom in andere koudere ruimtes terechtkomt en condensatie veroorzaakt.

   Trickle-ventilatieopeningen zijn zeer kleine openingen aan de bovenkant van een raam of deurkozijn. Deze worden handmatig bediend waardoor je ze kunt openen en sluiten om een ​​kleine luchtstroom de kamer te laten ‘druppelen’. Het is raadzaam om ze open te houden in ruimtes die bewoonbaar zijn om voor het nodige ventilatieniveau te zorgen.

   Zoals bij alles is het belangrijk om gezond verstand te gebruiken en waar van toepassing het beste uit de ventilatiesystemen te halen. Onthoud dat deze door de ontwikkelaar zijn geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat je huis op de juiste manier wordt geventileerd en tegelijkertijd zo energiezuinig mogelijk blijft.

   Pin It on Pinterest

   Share This