Om huizen en gebouwen te helpen ventileren, zijn er verschillende soorten ventilatiesystemen beschikbaar. We bekijken enkele van de meest voorkomende soorten in dit artikel.
Standaard soorten ventilatiesystemen
Bij het bespreken van soorten ventilatiesystemen, zijn er twee verschillende categorieën. We beginnen met de standaard ventilatiesystemen.
Natuurlijke soorten ventilatiesystemen
De natuurlijke ventilatie is de beweging van luchtstromen door een huis. De natuurlijke ventilatie wordt niet beïnvloed door menselijke technologie. Natuurlijke ventilatie bevindt zich overal waar openingen in het huis voorkomen.
Je kunt dit systeem zien als de luchtstroom die naar binnen gaat door open ramen, hordeuren en hondendeuren. Ook komt het voor in andere vensters die niet exclusief zijn ontworpen voor ventilatie, maar toch inherent de luchtstroom van het gebouw dicteren. Natuurlijke luchtventilatie komt tot op zekere hoogte in bijna alle huizen voor. In sommige oudere huizen komt het meer voor dan in modernere constructies.
Spot ventilatie
Spotventilatie zorgt voor ventilatie op zeer specifieke “plekken” door het hele huis. Elke vorm van ventilatie waarbij kunstmatige technologie gebruikt is in plaats van puur natuurlijke methoden van luchtstroom, heet vaak mechanische ventilatie. Meestal bevinden deze vormen van ventilatie zich in kelders, zolders en andere delen van een huis die vochtgevoelig zijn.
Ventilators, die vaak worden aangetroffen in keukens en badkamers, zijn een andere vorm van spotventilatie. Dat komt doordat ze vervuilde lucht snel van hun geïsoleerde locatie verwijderen. Spotventilatie, hoewel effectief, is zelden de enige vorm van ventilatie in een woning. Hoe dan ook kan je het goed gebruiken als aanvulling op aanvullende ventilatiesystemen.
Ventilatie voor het hele huis
Dit ventilatiesysteem is de meest voorkomende vorm van ventilatie in moderne woningen. Ventilatie voor het hele huis maakt gebruik van een reeks uitlaatkanalen en ventilatieopeningen door het hele huis. De door de mens gemaakte, opzettelijke ventilatie en circulerende luchtstromen worden hierdoor gereguleerd. Deze ventilatiesystemen kan de huiseigenaar of erkende aannemer volledig beheren, controleren en aanpassen.
Mechanische soorten ventilatiesystemen
Nu we hebben besproken waar verschillende soorten ventilatiesystemen in huis voorkomen, kunnen we bespreken hoe deze systemen werken.
Afzuiging
Afzuigsystemen werken volgens het principe van drukverschil. Ze verlagen de binnenluchtdruk in vergelijking met de buitenluchtdruk, waardoor ze binnenlucht uit het huis halen. Externe lucht komt binnen via opzettelijk gecreëerde, passieve ventilatieopeningen.
Keukens en badkamers zijn de meest voorkomende locaties voor afzuigsystemen. In deze kamers vind je ze vaak boven de kachel / oven, of op de vloer achter de deur. In oudere huizen hebben afzuigsystemen vaak hun eigen onafhankelijke schakelaar aan de muur. Ook kunnen ze na het opstarten veel lawaai maken.
Het enige nadeel van deze categorie ventilatie is dat ze verontreinigende stoffen kunnen aantrekken, samen met frisse lucht. Enkele voorbeelden zijn radon en schimmels uit een kruipruimte, stofdeeltjes uit de zolder, ongezonde dampen uit een aangebouwde garage of rookgassen uit een open haard, boiler en oven. Ze kunnen ook leiden tot hogere energierekeningen in termen van verwarming en koeling, omdat ze geen vocht opnemen uit de lucht die het huis binnenkomt.
Toevoer van ventilatie
In plaats van lucht af te zuigen die huiseigenaren niet binnen willen, brengt toevoer frisse lucht van de buitenwereld naar binnen. Toevoerventilatie-inlaatlocaties zijn gelijkmatig over een gebouw geïnstalleerd. Af en toe zullen aannemers extra of specifieke ventilatiepoorten installeren in gebieden die zelden natuurlijke ventilatie krijgen, zoals de zolder of kelder.
De toevoer van schone, frisse buitenlucht is belangrijk voor het oplossen van gevaren die ontstaan door stilstaande lucht in huis. Door gebruik te maken van toevoerventilatie, hoeft een huis niet afhankelijk te zijn van openstaande ramen en deuren voor hun luchtcirculatie.
Gebalanceerde ventilatie
Een gebalanceerd ventilatiesysteem heeft meestal twee ventilatoren en twee kanalensystemen. Het vergemakkelijkt een goede verspreiding van verse lucht door de toevoer- en afvoeropeningen op de juiste plaatsen te plaatsen.
Een typisch gebalanceerd ventilatiesysteem is ontworpen om frisse lucht te leveren aan slaapkamers en gemeenschappelijke ruimtes waar mensen de meeste tijd doorbrengen. Het blaast ook lucht uit kamers waar vocht en verontreinigende stoffen het vaakst voorkomen, zoals de keuken, badkamers en de wasruimte.
Vaak hebben keukens, badkamers, kelders en zolders nog steeds hun eigen vormen van aanvullende ventilatie om aan hun specifieke behoeften te voldoen.
Energieterugwinning systemen
Ventilatiesystemen met energieterugwinning kosten doorgaans meer om te installeren dan andere ventilatiesystemen. Over het algemeen is eenvoud de sleutel tot een kosteneffectieve installatie. Om installatiekosten te besparen, delen veel systemen bestaand kanaalwerk.
Complexe systemen zijn niet alleen duurder om te installeren, maar vaak ook meer intensief in het onderhoud. Hierdoor verbruiken ze meer elektriciteit. Voor de meeste huizen is een poging om alle energie uit de afvoerlucht terug te winnen de extra kosten waarschijnlijk niet waard. Ook zijn dit soort ventilatiesystemen nog niet erg gebruikelijk. Slechts enkele HVAC-aannemers hebben voldoende technische expertise en ervaring om ze te installeren.
Over het algemeen wil je voor elke slaapkamer en voor elke gemeenschappelijke woonruimte een aan- en afvoerkanaal hebben. Leidingen moeten zo kort en recht mogelijk zijn, omdat de juiste maat kanaal nodig is om de drukval in het systeem te minimaliseren en zo de prestaties te verbeteren. Isoleer kanalen in onverwarmde ruimtes en dicht alle verbindingen af met buismastiek.
Bovendien moet je ventilatiesystemen met energieterugwinning regelmatig reinigen om verslechtering van de ventilatiesnelheden en warmteterugwinning te voorkomen en om te voorkomen dat zich schimmel en bacteriën vormen.
Mechanisch vs. Natuurlijke soorten ventilatiesystemen
Mechanische ventilatiesystemen
Voordelen
- Betrouwbaar voor het regelen van exacte stroomsnelheden
- Ventilatielocaties kunnen worden toegevoegd / verwijderd
- Specifieke aandacht kan worden besteed aan locaties met een laag debiet (zolder, kelder)
- Filtersystemen kunnen binnen bestaande ventilatie worden geïnstalleerd om bacteriën en bijkomende verontreinigende stoffen te bestrijden
- Kan automatisch / volgens een schema werken, waardoor huizen kunnen worden geventileerd
Nadelen
- Reparaties kunnen moeilijker zijn dan natuurlijke ventilatie
- Reparatie / onderhoud van het hele systeem kan hogere kostentarieven hebben
- Gemakkelijker vergeten door huiseigenaren, omdat de systemen zelf grotendeels onzichtbaar zijn
Natuurlijke ventilatiesystemen
Voordelen
- Gemakkelijker te onderhouden door de gemiddelde huiseigenaar
- Biedt natuurlijk zonlicht, kameratmosfeer die in de meeste huisontwerpen is verwerkt
- Minder levensvatbaar als huiseigenaren weg zijn, omdat open ramen een veiligheidsrisico kunnen vormen
Nadelen
- Minder mogelijkheden van filtratie, aangezien hordeuren / raambarrières minder vervuilende stoffen opvangen dan mechanische systemen
- Minder directe controle over de luchtstroom naar specifieke kamers en locaties in een gebouw
- Zeer seizoen afhankelijk. In extreme koude of warme seizoenen is natuurlijke lucht zelden een haalbare optie zonder het comfort drastisch te verminderen
Is er ook een systeem dat de corona verwijderd in een horeca bedrijf zodat ik toch open kan blijven
Is er ook een ventilatie systeem dat het corona virus verwijderd zodat ik met een horeca bedrijf open kan blijven en hoe staat het dan juridisch