+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   De huizen van vandaag zijn meer luchtdicht dan huizen die in het verleden zijn gebouwd. Bouwbedrijven maken huizen luchtdicht omdat dit een techniek is die de kosten van verwarming en koeling verlaagt. Deze techniek bespaart je wat centen, maar aan het eind van de dag mist je huis de juiste natuurlijke ventilatie.

   Ventilatie zorgt ervoor dat verse lucht je huis binnenkomt en muffe lucht naar buiten. Er zijn verschillende ideeën die je kunt implementeren om je huis goed te ventileren. Hier zijn enkele geweldige ideeën om je huis op natuurlijke wijze te ventileren.

   Wat is natuurlijke ventilatie?

   Natuurlijke ventilatie laat buitenlucht door woningen circuleren zonder mechanische apparaten zoals airconditioningsystemen te gebruiken. Ook bekend als passieve koeling, profiteert het van drukverschillen en luchtbeweging om het comfort in woonruimtes te behouden.

   Gezondheidsvoordelen

   Natuurlijke ventilatie bevordert een gezondere levensstijl. De zuurstof uit frisse lucht kan bijvoorbeeld je hartslag, bloeddruk en energieniveau verbeteren. Het versterkt je immuunsysteem. Het zorgt er ook voor dat je je ontspannen en verfrist voelt dankzij de hogere serotoninespiegels.

   Lagere energierekeningen

   Je energierekeningen gaan natuurlijk omlaag als je vensters opent in plaats van de AC aan te zetten. Het Natural Renewable Energy Laboratory schat zelfs dat je tot 30% op je energieverbruik kunt besparen door natuurlijke ventilatie. Het is ook goedkoper om ramen te onderhouden dan een complex airconditioningsysteem.

   Factoren die de natuurlijke ventilatie beïnvloeden

   De effectiviteit van natuurlijke ventilatie varieert op basis van:

   • Dominante windsnelheid en richting
   • Nabije omgeving
   • Buitentemperatuur en vochtigheid
   • Vensterafmetingen en locatie

   Soorten natuurlijke ventilatie

   Er zijn twee veelgebruikte natuurlijke ventilatietechnieken: Windgestuurde ventilatie en stapel ventilatie.

   Wind aangedreven ventilatie

   Als de wind over een gebouw waait, komt het in contact met de loefmuur, die een positieve druk ontwikkelt. Tegelijkertijd ontwikkelt de tegenoverliggende wand, ook wel de lijzijde genoemd, een onderdruk. Als er openingen zijn in de loef- en lijwaartse wanden van een huis, zal frisse lucht binnenkomen door de openingen op de loefmuur en weer naar buiten komen via de lijwaartse openingen. Bij sterkere wind en grotere openingen kan er meer lucht door het gebouw stromen.

   Stapel ventilatie

   Ook wel bekend als drijfvermogen of thermische ventilatie, wordt voornamelijk veroorzaakt door temperatuurverschillen in een woning. Naarmate de lucht in een huis opwarmt, wordt deze minder dicht, waardoor de lucht stijgt. Deze warme lucht verlaat je huis via een raam of opening hoger in de woning, waardoor koele frisse lucht via lagere openingen naar binnen komt. Omdat stapel ventilatie niet afhankelijk is van de wind, kan deze op hete zomerdagen zonder wind met relatief stabiele luchtstroom plaatsvinden.

   Natuurlijke ventilatie tips

   Maak je HVAC-filter en ventilatieopeningen regelmatig schoon

   Je moet een beetje moeite doen als je de lucht fris wilt houden, en het regelmatig reinigen van luchtopeningen en airco-filters is een must. Maak je geen zorgen – we bedoelen niet elke week, maar minstens eens in de drie maanden zou moeten lukken. Vertrouw ons, het is het waard! Routinematig onderhoud van je koelunits zorgt ervoor dat ze in de beste omstandigheden werken, zodat ze schone, koele lucht goed kunnen laten circuleren.

   Rol je mouwen op en begin met het schoonmaken van je airco-filters door ze vijf tot tien minuten in een sopje te laten weken. Daarna kun je ze laten drogen. Je kunt je airco-unit ook grondig reinigen door deze uit de behuizing te halen om de spoelen te reinigen met een allesreiniger. Grondig afspoelen en buiten laten drogen.

   Als je geen buitenreiniging kunt doen, kun je de spoelen ook stofzuigen met een borstelstofzuiger.

   Maak van kamerplanten de nieuwe beste vriend van je huis

   Wist je dat kamerplanten ook geweldige natuurlijke luchtreinigers zijn? Ze kunnen chemicaliën uit verschillende bronnen absorberen en filteren – wasmiddelen, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, enz. Bovendien zien ze er geweldig uit in elk hoekje en gaatje in je huis!

   Kamerplanten zijn meer dan alleen esthetisch aantrekkelijke decoraties om aan je huis toe te voegen, ze helpen de lucht op natuurlijke wijze te reinigen. Maar goed dat kamerplanten binnenshuis iets zijn, en ze gedijen zelfs met weinig aandacht. Probeer eens een slangenplant of een bamboeplant toe te voegen en kijk hoeveel het de luchtkwaliteit van je ruimte verbetert!

   Open ramen en deuren regelmatig

   Dit is een cliché-methode, maar het kan enkele goede resultaten garanderen. Het openen van je ramen en deuren zorgt voor een vrije stroom van je huis naar buiten en vice versa. Deze techniek werkt het beste als het buiten waait. Deze methode werkt het beste in de ochtend omdat de lucht buiten nog niet te warm is omdat de zon niet op zijn hoogtepunt is. Een briesje lucht zal door de open deuren en ramen naar binnen stromen en de muffe lucht wegspoelen. De effectiviteit van deze methode hangt echter grotendeels af van hoe je huis is opgezet en hoe sterk de wind is. Vanwege dit feit is het openen van je ramen en deuren geen garantie voor volledige ventilatie, maar het is beter dan geen enkele initiatiefmaatregelen te nemen.

   Scherminstallatie van ramen en deuren

   Scherminstallatie is een investering die elke huiseigenaar zou moeten doen. Er is ’s nachts altijd een koel briesje, behalve in de winterperiode. Deze koele bries is wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat er frisse lucht in huis is. Als je je deuren en ramen ’s nachts of zelfs overdag achterlaat, krijg je te maken met insecten en ongedierte. Door je ramen en deuren af ​​te schermen, hoef je je echter geen zorgen te maken over insecten en ongedierte. Met deze techniek kun je je ramen op elk moment comfortabel open laten staan.

   Rieten en bamboe meubelen

   Als je wilt dat de lucht in je huis circuleert, overweeg dan lichtere meubelopties, zoals die van riet en bamboe. Heb je bijvoorbeeld een achterkamer die niet veel luchtstroom krijgt? Het openen van een raam, het plaatsen van een ventilator en het hebben van lichtere meubels kan helpen om een deel van het vocht uit die kamer te verwijderen.

   Pin It on Pinterest

   Share This