+31 6 29540828 info@cubica3.nl

      Overweeg jij om een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren maar heb je meer informatie nodig om de knoop door te hakken? Geen zorgen. In dit artikel behandelen wij de meest gestelde vragen over ventilatietechniek. Hopelijk kun jij na het lezen van dit artikel een weloverwogen beslissing maken maar als er toch vragen over blijven dan mag je gerust contact met ons opnemen. Onze specialisten helpen je graag!

      meest gestelde vragen over ventilatietechniek

      Wat zijn luchtkanalen?

      Elk ventilatiesysteem maakt gebruik van buizen om ervoor te zorgen dat vervuilde lucht afgevoerd kan worden en schone lucht de kamer binnen kan komen. Het netwerk van buizen dat gekoppeld is aan het ventilatiesysteem noem je het luchtkanaal. Luchtkanalen zijn in diverse maten en uitvoeringen beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld koppelstukken die aan rechte buizen gekoppeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan bochten en T-splitsingen. Met behulp van deze koppelstukken kunnen er bochten gemaakt worden zodat het kanaal de juiste route maakt.

      Wat is een WTW-Unit?

      Een WTW-Unit zorgt ervoor dat koude buitenlicht verwarmt wordt voordat de lucht de ruimte binnenkomt. WTW staat voor warmteterugwinning en de techniek werkt als volgt. Tijdens de afvoer van vervuilde lucht wordt warmte afgegeven aan de koele lucht die naar binnen stroomt. Met behulp van een ventilator in de ventilatiebox wordt de koude lucht verder opgewarmt. Tot slot vloeit warme, schone lucht weer naar binnen via aangesloten luchtkanalen. 

       

      uitademen
      inademen

      Waarom is een ventilatiesysteem belangrijk?

      Het doel van een ventilatiesysteem is luchtverversing. Als de lucht in jouw woning niet voldoende ververst wordt dan kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van het hele gezin. Zo kun je al snel last krijgen van concentratieproblemen en hoofdpijn wanneer het CO2 gehalte in een ruimte te hoog word. Door een ruimte goed te ventileren voorkom je gezondheidsproblemen en is de kans groot dat je je over het algemeen beter voelt. Tot slot is het goed om je woning goed te ventileren tijdens het griepseizoen en tijdens de coronapandemie. Voorkom recirculatie van vervuilde lucht door mechanisch te ventileren.

       

      Is een mechanisch ventilatiesysteem in huis nodig?

      Het is altijd slim om te investeren in een mechanisch ventilatiesysteem. Ten eerste zorgen dergelijke systemen voor de toevoer van schone lucht en afvoer van vervuilde lucht. Dit is goed voor je gezondheid. Ten tweede zorgt een mechanisch ventilatiesysteem in de winter voor minder vocht. Hierdoor krijgen schimmels en bacteriën geen kans in jouw woning. Kies je voor een WTW-systeem dan verwarmt het ventilatiesysteem ook jouw woning waardoor je kunt besparen op stookkosten. Bescherm de gezondheid van jouw gezin en jouw woning door te investeren in een mechanisch ventilatiesysteem.

       

      Wanneer moet een mechanisch ventilatiesysteem worden gereinigd? 

       Het is belangrijk om het mechanische ventilatiesysteem regelmatig te reinigen of te laten reinigen om ervoor te zorgen dat de levensduur van het systeem zo lang mogelijk wordt gerekt. Hiernaast is het belangrijk om het systeem goed schoon te maken zodat de luchtkwaliteit zo hoog mogelijk blijft. Bij een WTW-systeem is het verstandig om de filters 1 á 2 keer per jaar te vervangen en de luchtkanalen van het systeem kun je het beste laten reinigen door professionals. Het reinigen van de luchtkanalen gebeurt doorgaans om de 5 tot 6 jaar. Bij Cubica3 kun je rekenen op een professionele reiniging van jouw mechanische ventilatiesysteem zodat je altijd schone lucht kunt ademen. 

       

       

      ventilatie

      Wat zijn de beste plekken voor een ventilatierooster

      Voor het afvoeren van vervuilde lucht kun je het beste ruimtes als de badkamer, de keuken en het toilet kiezen. Dit zijn ruimtes waar vervuilde lucht zich het snelst ophoopt. Deze ruimtes verzamelen ook het meeste vocht. Door deze ruimtes van ventilatieroosters te voorzien, voorkom je vochtschade, schimmelplekken en luchtvervuiling. 

       

      Hoe bedien je een luchtventilatiesysteem?

      De meeste luchtventilatiesystemen worden geregeld met een regelknop. Hiermee kun je bepalen hoeveel lucht er wordt afgezogen. In het kader van duurzaamheid kun je een ventilatiesysteem vaak niet uitzetten. De laagste stand kun je gebruiken als je niet thuis bent of op vakantie gaat. Haal alleen de stekker uit het systeem om hem volledig uit te zetten op het moment dat er een ramp gebeurd waarbij ramen en deuren gesloten moeten blijven. 

       

      Kan ik het mechanische ventilatiesysteem zelf installeren?

      Wij adviseren om het ventilatiesysteem niet zelf te installeren om schade aan het systeem te voorkomen. Het inregelen van een volledig ventilatiesysteem is geen koud kunstje en moet volgens regelgeving geplaatst worden. Neem het zekere voor het onzekere en schakel een professioneel bedrijf in voor de installatie van jouw mechanische ventilatiesysteem. De specialisten van Cubica3 staan hiervoor graag voor je klaar!   

      Stond jouw vraag er niet tussen of heb je meer informatie nodig over welk ventilatiesysteem geschikt is voor in jouw woning? Neem contact met ons op en bekijk vandaag hoeveel jij kunt besparen met behulp van Cubica3. 

       

      Pin It on Pinterest

      Share This