+31 6 29540828 info@cubica3.nl

      Als je op zoek gaat naar een nieuw mechanisch ventilatiesysteem, dan kom je al snel verschillende types tegen. Mechanische ventilatie is verkrijgbaar in type A tot en met F, maar wat is het verschil tussen deze types eigenlijk? Om daar meer duidelijkheid over te geven vertellen wij in dit artikel meer over mechanische ventilatie type A tot en met type F.

      mechanische ventilatie type

      Type Type A: natuurlijke ventilatie

      Type A kennen we als natuurlijke ventilatie. Als je op deze manier ventileert dan gebruik je geen mechanische ventilatie. In plaats hiervan zet je de deuren en ramen tegen elkaar open om een luchtstroom in huis te creëren. Dit zorgt ervoor dat het huis vooral goed lucht, maar zorgt er niet voor dat de lucht kunt reinigen of filteren. Woon je dus in een stad waar de luchtkwaliteit regelmatig slecht tot zeer slecht is, dan kan luchten er juist voor zorgen dat je gevaarlijke stoffen naar binnen haalt.

      Type B: Ventileren met ventilatoren

      Heb je geen ramen of deuren die je tegen elkaar open kunt zetten? Of wil je de ramen liever niet de hele dag open houden? Dan kun je er ook voor kiezen om te ventileren met ventilatoren. Bij type B ventilatie wordt er verse lucht met ventilatoren in de woning gepompt. De luchtstroom loopt langs de aanvoeropeningen in verschillende ruimtes. Hierdoor kan vervuilde lucht via een afgedwongen route naar buiten. De afvoeropeningen van dit systeem monden uit in een kanaal dat via het dak naar buiten steekt.

      Tegenwoordig kun je ventilatie type B bijna nergens meer krijgen. Dat komt doordat de installatie hiervan erg arbeidsintensief is en veel kost. Dit komt doordat het type B twee kanalenstelsels nodig heeft.

      Type C: afzuiging door ventilatoren

      Een ventilatiesysteem type C haalt vervuilde lucht uit verschillende ruimtes in de woning, om deze lucht vervolgens naar buiten af te voeren. De onderdruk die hierdoor ontstaat kan verse lucht via raamroosters naar binnen brengen. De lucht in huis kan van kamer naar kamer vloeien door luchtroosters en openingen onder de deuren. Dit ventilatiesysteem heeft een schakelaar die meestal in de keuken te vinden is. Je kunt het systeem op drie standen zetten, maar je kunt dit systeem niet met de schakelaar uitschakelen. Moet het systeem helemaal uit? Haal dan de stroom van de ventilatiebox af.

      Het is mogelijk om mechanische ventilatie type C automatisch te laten werken. In dit geval wordt de mate van afzuiging afgestemd op het binnenklimaat. Is het CO2-gehalte te hoog of is het vochtpercentage niet optimaal, dan wordt de afzuiging hierop afgestemd.

      mechanische ventilatie type (1)

      Type D: Balansventilatie

      Mechanische ventilatie type D wordt ook wel balansventilatie genoemd. Dit systeem werkt op basis van het evenwicht tussen aan- en afvoer van lucht in je woning. De ventilatiebox staat meestal op zolder en zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd terwijl er schone, gefilterde lucht naar binnen wordt gepompt. Balansventilatie is vrijwel altijd voorzien van een WTW-unit. Hiermee kun je tot maar liefst 90% van de warme lucht in huis herbruiken, waardoor de stookkosten omlaag gaan. Dit komt in de winter goed van pas! In de zomer zorgt de balansventilatie ervoor dat de lucht niet verder opwarmt, waardoor je er ook tijdens de zomermaanden comfortabel bij zit.

      Type e: Meervoudige Balansventilatie

      Meervoudige balansventilatie bestaat uit meerdere ventilatieboxen. In plaats van een centrale box, zoals dit bij het mechanische ventilatie type D het geval is, installeer je in alle ruimtes die geventileerd moeten worden een box. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas in bedrijfspanden die enkele ruimtes moeten ventileren. Omdat er meerdere boxen worden gebruikt is dit type ook geschikt om te werken naast een warmtepomp. Kies je voor meervoudige balansventilatie, dan worden er dus ventilatieboxen geplaatst in verschillende ruimtes. Dit is voor normale woonhuizen vaak geen goede oplossing. Daarom kiezen mensen in woonhuizen sneller voor normale balansventilatie in plaats van meervoudige balansventilatie.

      Type F: Slimme ventilatie

      Mechanische ventilatie type F is een gecombineerde ventilatieoplossing. Per ruimte kun je gebalanceerd ventileren en kun je de toe- en afvoer van lucht regelen met behulp van sensoren. Denk bijvoorbeeld aan een CO2 meter of vochtmeter die in de mechanische ventilatie verwerkt is. De sensoren meten de luchtkwaliteit en passen de mate van ventilatie aan op basis van de waarden. Hierdoor ventileer je alleen op de momenten dat dit nodig is, bespaar je kosten en is het warmteverlies in huis beperkt. Slimme ventilatie is voor veel mensen de beste oplossing om zowel goed te ventileren als kosten te besparen!

      Wil jij weten wat jij kunt besparen door een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren? Ontdek het nu contact met ons op te nemen voor meer informatie.

      Pin It on Pinterest

      Share This