+31 6 29540828 info@cubica3.nl

      De zomer is in volle gang, de temperaturen lopen op en daarom vragen veel mensen zich af of het verstandig is om de mechanische ventilatie aan te laten met hoge temperaturen. Als het buiten warm is, dan wordt er ook warme lucht naar binnen geblazen waardoor de temperatuur stijgt. Toch? In dit artikel geven wij meer duidelijkheid over je mechanische ventilatie tijdens een hittegolf. 

       

      Mechanische ventilatie tijdens een hittegolf

      Moet de mechanische ventilatie uit bij warm weer?

      Alhoewel sommigen ervan overtuigd zijn dat het beter is om de ventilatie uit te zetten bij warm weer, geloven wij dat dit juist niet slim is. Dat de mechanische ventilatie warme lucht van buiten naar binnen haalt is waar, maar als je op de natuurlijke manier ventileert dan is dit niet anders. Wat ook niet verandert is dat je tijdens warme dagen ook schone lucht nodig hebt in huis. Door je mechanische ventilatiesysteem uit te schakelen stop je de stroom van het afvoeren van vervuilde lucht en het naar binnen halen van schone lucht, waardoor de luchtkwaliteit in huis sneller daalt. En dat wil je voorkomen! 

      Kan ik de airco en de mechanische ventilatie tegelijk laten werken? 

      Een mechanisch ventilatiesysteem werkt anders dan een airco. De airco zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte word gekoeld, waarna dezelfde lucht de ruimte in wordt geblazen. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor het naar binnen halen van buitenlucht. Voordat de buitenlucht de ruimte in wordt geblazen, filteren geavanceerde filters alle pollen, virussen, bacteriën en schadelijke stoffen uit de lucht. Dit zorgt voor een toevoer van schone lucht, terwijl vervuilde lucht uit de ruimte wordt gehaald. Omdat de airco en de mechanische ventilatie weinig met elkaar te maken hebben, kun je ze gerust tegelijk laten werken. Het ene apparaat voorziet je namelijk van schone lucht en het andere apparaat koelt de lucht af waardoor de temperatuur aangenaam blijft. 

      Kan ik ziek worden van airco? 

      Ja en nee. Als je verkouden wordt dan heb je last van een virus. Is de airco echter te koud dan moet je lichaam veel moeite doen om op te warmen. Hierdoor is je immuunsysteem minder actief, waardoor je vatbaarder bent voor het verkoudheidsvirus. Zet je de mechanische ventilatie uit en de airco aan, dan is de kans groot dat de luchtvochtigheid in de ruimte te laag wordt. Hoe kouder de lucht, hoe droger de lucht namelijk is. Droge lucht kan weer leiden tot symptomen die lijken op verkoudheidsklachten, waardoor mensen denken dat ze ziek worden van de airco. Verlaat je de ruimte waarin de lucht te droog is, dan stoppen de klachten vanzelf. 

      Werk mechanische ventilatie tegen hooikoorts?

      Ja, mensen die last hebben van hooikoorts hebben in de lente- en zomermaanden profijt van een goed mechanisch ventilatiesysteem. De mechanische ventilatie zorgt er namelijk voor dat pollen en andere nare stoffen zoals fijnstof uit de lucht worden gefilterd. Dat is goed nieuws voor mensen die allergisch zijn voor pollen, want dit betekent dat je in ieder geval comfortabel in je eigen huis kunt zijn. Wil je optimaal profiteren van je mechanische ventilatiesysteem tijdens de zomermaanden? Dan kun je ervoor kiezen om een systeem te kiezen waar een airco aan gekoppeld kan worden. Zo kun je de deuren en ramen dichthouden en toch een comfortabele en stabiele binnentemperatuur houden.

      Is een WTW-unit handig met warm weer?

      Een WTW-unit wint de warmte uit de ruimte terug, zodat je tijdens de wintermaanden minder hoeft te stoken. Een WTW-unit is ook handig tijdens de zomermaanden. Omdat de unit voorzien is van een bypass die bij warm weer gesloten blijft, wordt de lucht niet opgewarmd bij hoge buitentemperaturen. Is het ’s avonds kouder dan gaat de bypass open, waardoor de buitenlucht wel opgewarmd wordt. Een WTW-unit zorgt er dus niet direct voor dat de warme buitenlucht afkoelt, maar brengt ook geen extra naar binnen. Investeer je in een WTW-unit dan kun je in de zomer profiteren van een schone binnenlucht en in de winter van minder stookkosten. Win-win! 

      Mechanische ventilatie tijdens een hittegolf: gewoon aan laten staan

      Samengevat kun je de mechanische ventilatie tijdens warme zomerdagen gewoon aan laten staan. Ga je echter op vakantie of een weekend weg? Dan kun je ervoor kiezen om de mechanische ventilatie tijdens een hittegolf uit te schakelen, puur om kosten te besparen. Vergeet je de mechanische ventilatie uit te schakelen? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Heb jij nog geen mechanisch ventilatiesysteem in huis en ben je benieuwd naar wat jij kunt besparen met een investering in mechanische ventilatie? 

       

      Neem nu contact met ons op voor meer informatie! 

       

      Pin It on Pinterest

      Share This