+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   ls je het beste uit de verkoop van je woning wilt halen dan is het laten installeren van mechanische ventilatie een slim idee. Je zorgt er namelijk niet alleen voor dat de mensen die in jouw huis gaan wonen een hoger wooncomfort hebben, maar ook voor een beter energielabel. Dit energielabel kan weer leiden tot ontvangst van een hogere verkoopprijs op jouw woning. In dit artikel vertellen wij je meer over de wetgeving rondom ventilatie bij nieuwbouw en hoe je geld kunt besparen door mechanische ventilatie te laten installeren. 

   Zo zit het met de wetgeving bij nieuwbouw 

   In 2021 is er meer aandacht besteed aan het energiezuiniger maken van gebouwen. Daarom zijn alle woningen die vanaf 1 januari 2021 gebouwd bijna energie neutrale gebouwen (BENG). De Nederlandse wet- en regelgeving is gebaseerd op de Europese Energy Performance of Buildings Directive. Hier kun je ook terecht voor meer informatie over de huidige regelgeving. 

   Een hoger energielabel door Mechanische ventilatie

   In 2016 werd het verplicht om ventilatie-units van een energielabel te voorzien. Hiermee wordt aangegeven hoe zuinig de MV-unit met energie omgaat. Warmteterugwinning balansventilatie wordt doorgaans van een energielabel A+ voorzien. Inmiddels zijn normale mechanische ventilatie units ook energiezuinig, maar soms worden deze units toch voorzien van een energielabel B.

   Kies je voor de juiste unit dan kan dit effect hebben op het algemene energielabel. Maak je helemaal geen gebruik van een MV-unit, dan verbruik je ook geen stroom om te ventileren. Het ontbreken van een MV-unit zorgt dus altijd voor een hoger label, maar als je geen gebruik maakt van een MV-unit dan is de luchtkwaliteit in huis slechter. Heb je een laag energielabel, dan zorgt balansventilatie er juist voor dat het energielabel omhoog gaat. In dit geval helpt de installatie van mechanische ventilatie bij het binnenslepen van een hoger bod bij de verkoop van jouw woning. 

    

   mechanische ventilatie installeren

   Het verschil tussen een WTW-unit en een MV-unit

   Als je gebruik maakt van een WTW-unit dan zorgt de mechanische ventilatie ervoor dat de temperatuur in huis geregeld blijft. Is het buiten koud, dan verwarmt de unit de lucht die de ruimte binnenkomt waardoor je minder hoeft te stoken in de wintermaanden. Als de unit ook voorzien is van een bypass dan zorgt dit ervoor dat de lucht bij hoge temperaturen niet wordt opgewarmd. Hierdoor heb je in de zomermaanden geen last van een warme luchtstroom in huis. Een normale mechanische ventilatie unit zorgt er niet voor dat de lucht die binnenkomt opgewarmd wordt. Met dergelijke units zal je in de winter dus toch moeten stoken om de binnentemperatuur zo aangenaam mogelijk te maken. 

    

   Ben jij benieuwd naar wat jij kunt besparen met door mechanische ventilatie te laten installeren of ben jij benieuwd naar hoe mechanische ventilatie de verkoopprijs van jouw woning kan beïnvloeden? In sommige gevallen kan het lonen om mechanische ventilatie te laten installeren vóór de verkoop van jouw woning. Neem snel contact met ons op of klik op de onderstaande knop om erachter te komen hoeveel je kunt besparen!  

    

   Pin It on Pinterest

   Share This