+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Tegenwoordig zijn woningen zo goed geïsoleerd dat er zonder natuurlijke of mechanische ventilatie geen frisse lucht binnen kan komen. Andersom kan vervuilde lucht de woning niet verlaten als er niet wordt geventileerd. Ventileren is echter wel belangrijk, omdat het essentieel is voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Dit is waarom de mechanische ventilatie altijd aan staat. 

   Ventileren

   Wat is mechanische ventilatie 

   Mechanische ventilatie is een centraal systeem dat ervoor zorgt dat vervuilde en vochtige lucht uit de ruimte wordt gezogen en vervangen voor frisse lucht. Het afzuigen gebeurd constant en met behulp van ventilatiekanalen in verschillende ruimtes in de woning. Woningen die na 1970 zijn gebouwd zijn meestal voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem en sinds 2006 is het zelfs verplicht om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren bij nieuwbouw en grote renovatieprojecten. 

    

   Waarom de mechanische ventilatie altijd aan staat 

   De mechanische ventilatie staat altijd aan. In de meeste gevallen heeft het ventilatiesysteem 3 standen. 1 voor als je niet thuis bent, 2 voor als je in de woning aanwezig bent en 3 voor tijdens het koken of douchen. Je kunt de mechanische ventilatie niet uitschakelen met het bedieningspaneel, omdat goed geïsoleerde woningen altijd geventileerd moeten worden. Ander kan vervuilde lucht de woning niet verlaten en loop je het risico op CO2 en vochtophopingen, wat op de lange termijn kan zorgen voor onder andere schimmels. 

   Trek je de stekker van de mechanische ventilatie eruit omdat het geluid je stoort, dan loop je het risico dat je jezelf en je familieleden in gevaar brengt. Toch zijn er enkele situaties waarin je de mechanische ventilatie juist wel uit moet zetten. 

   Wanneer moet de ventilatie unit uit? 

   Zet de ventilatie-unit nooit uit zonder een goede reden. Zet de boel alleen helemaal uit bij onderhoud aan de mechanische installatie of bij een ramp, zoals bijvoorbeeld een grote brand in de buurt. Als de overheid adviseert om de ramen en deuren te sluiten, omdat de buitenlucht vervuild is, dan is het juist wel belangrijk om de installatie uit te zetten. Laat je de mechanische ventilatie aan staan terwijl alle deuren en ramen gesloten moeten blijven, dan wordt de buitenlucht naar binnen geblazen en bereik je juist het averechtse effect van ventileren. 

   Hoe zet ik de ventilatie uit? 

   Om de ventilatie volledig uit te schakelen trek je de stekker van de centrale unit uit het stopcontact. Het is ook mogelijk om de stroom van de unit af te halen via de meterkast. Wil jij meer lezen over mechanische ventilatie in huis? Lees hier meer over de voor- en nadelen van mechanische ventilatie.  

   Heb jij nog geen ventilatiesysteem in huis maar wil je een unit laten installeren? Wij adviseren je graag over welke unit het meest geschikt is, afhankelijk van jouw verwachtingen en budget! Kies bijvoorbeeld voor een WTW-unit om ook in de winter te besparen, of ga voor een combiketel. Neem nu contact met ons op om meer te leren over onze werkwijze en onze producten of neem een kijkje in de winkel. Hier vind je onze mechanische ventilatiesystemen en de bijbehorende technische informatie.

   Pin It on Pinterest

   Share This