+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Als de beweging van lucht binnenshuis te sterk wordt dan is de kans groot dat je toch als hinderlijk ervaart. In dit artikel vertellen wij je hoe je tocht meetbaar maakt en hoe je tocht in huis kunt voorkomen. Door bijvoorbeeld luchtventilatie tegen tocht te gebruiken zorg je niet alleen voor een prettig gevoel in huis. Je zorgt er ook voor dat schimmels en vocht geen kans krijgen in de kamers van jouw woning. 

   luchtventilatie tegen tocht 1
   luchtventilatie tegen tocht 2

   Stijve spieren en ongemak

   Tocht in huis is geen pretje. Het kan ervoor zorgen dat je al snel last krijgt van stijve spieren en andere ongemakken. Denk bijvoorbeeld aan klappertanden en koude vingers en oren. In de meeste gevallen wordt tocht veroorzaakt door te sterke ventilatie. Zo kan er bijvoorbeeld koude lucht naar binnen komen als het buiten hard waait en de ramen open staan. Het is ook mogelijk dat de mechanische luchtventilatie te hard blaast of niet goed is afgesteld. Soms is de oorzaak van tocht lastiger te verhelpen. Bijvoorbeeld bij scheuren in draagmuren of deuren en kozijnen die niet goed zijn gemonteerd. 

   Tocht wordt als hinderlijk ervaren wanneer de luchtstroom harder gaat dan 0,15 m/s in de winter en 0.25 m/s in de zomer. In de zomer vinden we tocht vaak minder vervelend omdat een snellere luchtstroom in de zomermaanden zorgt voor verkoeling. Toch is voelbaar doordat koude lucht als het ware naar beneden valt. Wist je dat mensen toch beter waarnemen naarmate wij ouder worden? 

    

   Wat doet tocht verder met mijn gezondheid?

   Tocht kan ervoor zorgen dat je een andere houding aanneemt. Zo zie je vaak dat mensen die het koud hebben wat meer ingezakt zitten. Op de lange termijn heeft dit gevolgen voor je houding, nek, rug en schouders. Hiernaast heeft tocht bij sommige mensen invloed op de huid. Zo kun je door toch last krijgen van een hele droge huid waardoor je last krijgt van jeuk en schilfers. 

    

   Hoe kan ik tocht voorkomen?

   Je kunt een aantal dingen doen om toch in jouw woning of bedrijfspand te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de binnen- en buitentemperatuur niet teveel van elkaar verschillen. Zorg ervoor dat er een temperatuurverschil is van maximaal 5 graden om hinderlijke tocht te voorkomen. Hetzelfde geld voor twee aansluitende ruimtes. 

   Als je last hebt van tocht in de buurt van de ramen dan is het slim om te investeren in nieuwe kozijnen, bij voorkeur kunststof kozijnen omdat de duurzaamheid van kunststof kozijnen hoger is. Je kunt er ook voor kiezen om slecht geïsoleerde ramen en deuren te voorzien van een tochtstrip om tocht te voorkomen. 

   Luchtventilatie tegen tocht zorgt ervoor dat de luchtstroom wordt geoptimaliseerd. Door te investeren in mechanische ventilatie zorg je voor minder tocht, een optimaal binnenklimaat én bespaar je op de lange termijn op bijvoorbeeld stookkosten. 

   Als je last hebt van tocht in een bedrijfsruimte door een grote deur die regelmatig geopend moet worden om naar buiten te kunnen, dan is het slim om na te denken over het plaatsen van een personendeur in de grote deur. Zo voorkom je dat een loods deur steeds open moet waardoor je minder last hebt van tocht. 

   Plaats een extra tochtdeur bij normale deuren die vaak geopend worden. Door de extra deur wordt de tocht in de tussenruimte opgesloten. Dit is een goede oplossing tegen tocht voor bedrijfspanden als winkels.  

    

    

    

   Meer frisse lucht in jouw woning of pand?

   Neem contact met ons op!

   Pin It on Pinterest

   Share This