Je wilt er liever niet aan denken maar wanneer het noodlot toeslaat dan is het goed om te weten wat je moet doen. Het is belangrijk om te weten hoe je omgaat met luchtventilatie bij brand. Om ervoor te zorgen dat de situatie niet verergert lees je in dit artikel wat je moet doen met jouw mechanische luchtventilatie bij brand. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Moet de mechanische ventilatie uit bij brand?
De meest gestelde vraag over mechanische ventilatie bij brand is of het ventilatiesysteem uitgeschakeld moet worden. Het antwoord op deze vraag is niet altijd even simpel. Het ligt eraan waar en hoe de brand is ontstaan en of er genoeg tijd is om de ventilatie uit te schakelen en veilig het huis te verlaten. Dit is wat je moet doen in de volgende scenario’s.
Als de vlam in de pan slaat dan is het allereerst belangrijk om aan je eigen veiligheid te denken. Probeer de brand uit te maken door de pan af te sluiten met een deksel. Bij grotere branden breng je iedereen in veiligheid door het huis te verlaten. Bel in geval van een uitslaande of ongecontroleerde brand altijd de brandweer.
Als de vlam dan in de pan slaat is het ook mogelijk dat de vlam overslaat in de afzuigkap of de mechanische ventilatie. In de meeste gevallen kun je dit niet zien waardoor je je niet altijd bewust bent van een brand in de afvoerkanalen. Je kunt een brand in afvoerkanalen niet zelf blussen maar om meer schade te voorkomen is het verstandig om het systeem uit te schakelen. Doe dit niet met behulp van de draaiknop maar schakel ventilatiesystemen uit via de meterkast. Schakel het systeem alleen uit als het veilig is om de tijd te nemen om het systeem uit te schakelen. Een brand verspreid zich in de meeste gevallen sneller dan je verwacht.
Wat kan ik doen bij een grote brand?
Als er een grote brand in jouw woning is dan hoef je je geen zorgen te maken over de mechanische luchtventilatie. Verlaat het pand zo snel mogelijk en bel 112.
Is er een brand in de buurt en heb je last van rookontwikkeling? Schakel de mechanische luchtventilatie dan volledig uit door de stroom af te halen via de meterkast. Zo zorg je ervoor dat vervuilde lucht en rook de woning niet binnen kan dringen via het ventilatiesysteem. Hoewel de meeste ventilatiesystemen zijn voorzien van een uitstekende filter is het verstandig om de ventilatie volledig uit te schakelen om er zeker van te zijn dat de lucht in huis niet vervuild raakt. Zorg ervoor dat je de ventilatieroosters boven de ramen dicht doet en houd deuren en ramen gesloten zolang er duidelijke rookontwikkeling is.

Is er regelgeving omtrent luchtventilatie bij brand?
In de EPB zijn er nog geen specifieke regels opgenomen omtrent de omgang met luchtventilatie bij brand in woonhuizen. Er is nog niet nagedacht over brandveiligheid in combinatie met luchtventilatie en welke normen er aan installatie gesteld moeten worden. Wel is het tegenwoordig in de meeste gevallen verplicht om rookmelders in woonruimtes te plaatsen. Door dit aan te vullen met een CO2 meter en brandblussers zorg je voor een goede voorbereiding voor het geval er een brand ontstaat.
Voor flatgebouwen is dit anders geregeld. Zo stelt de EPB dat het in de meeste gevallen verplicht is om gebruik te maken van brandmoffen. Dit zijn brandwerende manchetten rondom leidingen die bij hitte opzwellen. Zo worden de leidingen luchtdicht beschermd tegen brand. Voor luchtventilatiekanalen zijn brandkleppen de norm. De brandkleppen zorgen ervoor dat brand niet kan overslaan op aangrenzende ruimtes.
Hoe zit het met rookontwikkeling in huis en mijn mechanische ventilatiesysteem?
Het mechanische ventilatiesysteem van jouw woning zorgt ervoor dat vervuilde lucht de ruimte kan verlaten en frisse lucht van buiten naar binnen wordt gehaald. We hebben je al verteld dat het daarom slim is om het ventilatiesysteem uit te schakelen wanneer er rookontwikkeling is in de buitenlucht rondom de woning. Maar hoe zit het als de brand in huis is geblust maar de rook blijft hangen?
Nadat de brand is geblust is het veilig om de mechanische ventilatie in te schakelen. Door de mechanische ventilatie te gebruiken en de ramen en deuren open te zetten zorg je ervoor dat de rook de ruimte sneller verlaat. Als er nog vuur is dan zorgt het mechanische ventilatiesysteem nog steeds voor afvoer van giftige stoffen. Het risico is echter dat de brand door het ventilatiesysteem aangewakkerd wordt omdat er een constante toevoer is van zuurstof. Daarom is het altijd slim om het ventilatiesysteem tijdens een brand uit te houden.
Wil je meer weten over luchtventilatie systemen of ben je op zoek naar een betrouwbare partner om jouw woning te voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem? Neem dan nu contact met ons op!